• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.03.2024

13:40

Počelo je! Tramp povukao radikalan potez: Kreću promene kakve Amerika ne pamti!

Reuters.shutter

Vesti

Počelo je! Tramp povukao radikalan potez: Kreću promene kakve Amerika ne pamti!

Podeli vest

Bivši američki predsednik Donald Tramp preuzeo je kontrolu nad Republikanskim nacionalnim komitetom (RNC), i postavlja svoje kadrove i političke saveznike na visoke rukovodeće uloge. Kako navodi "Politiko", Tramp je već otpustio desetine zaposlenih.

Brzo preuzimanje kontrole nad stranačkim rukovodstvom osigurava da će radna snaga i sredstva stranke biti u potpunosti usmereni na njegovu izbornu kampanju.

Majkl Votli, šef "crvenih" u Severnoj Karolini, i Trampova snaha Lara izabrani su u petak za novog predsednika i kopredsedavajućeg RNC, nakon što je Rona Mekdanijel podnela ostavku.

Tramp je optužio Mekdanijel da je zakazala pri međuizborima 2022. godine i što nije dovoljno podržala njegove tvrdnje o prevari na predsedničkim izborima 2020. kada je izgubio od Džozefa Bajdena, da bi u februaru podržao Votlija kao njenog naslednika.

Savetnik u Trampovoj kampanji Kris LaSivita imenovan je za novog šefa kabineta RNC, a komitet je takođe glasao da prizna bivšeg predsednika kao  kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima u novembru.

Votli je tokom svog govora pri stupanju na funkciju izjavio da će RNC usko sarađivati sa Trampovom kampanjom u narednih osam meseci, kako bi mobilisali glasače i sprečili prevaru. 

Iako republikanski i demokratski nacionalni komiteti obično podrže kandidata koji osvoji nominaciju date stranke, Tramp tek treba da obezbedi podršku dovoljnog broja republikanskih delegata da bi formalno bio nominovan.

Međutim, Trampa trenutno podržava 1.078 od 1.215 delegata potrebnih za nominaciju, a budući da bivši predsednik SAD nema više izazivača nakon što je Niki Hejli odustala od svoje kampanje prošle nedelje, sasvim je izvesno da će Tramp biti izabran kada se Republikanski nacionalni sabor održi u julu.

Trampovo preoblikovanje RNC nastavilo se ponedeljak, a "Politiko" je izvestio o otpuštanju više od 60 zaposlenih iz ere Mekdanijelove, uključujući šefove političkih odeljenja, i odeljenja za komunikacije.

Prema izveštaju "Njujork tajmsa", finansijski i digitalni timovi RNC biće premešteni u Palm Bič na Floridi, kako bi bili bliže bazi Trampove kampanje.

Pod Mekdanijelovom, RNC nikada nije uspeo da premaši količinu donacija koju je dobijao suparnički Demokratski nacionalni komitet (DNC). Krajem prošle godine, RNC je na raspolaganju imao svega trećinu novca koji je sakupio DNC, odnosno oko osam miliona dolara.

Hejli je, pre odustajanja od sopstvene kampanje, izjavila da ne želi da se RNC pretvori u "kasicu-prasicu za Trampove tužbe". Lara Tramp je odbila da eksplicitno kaže hoće li dozvoliti da se sredstva RNC koristiti za sudske troškove njenog tasta ili ne, ali je rekla novinarima da su Trampovi pristalice "veoma zainteresovani" za ishode parnica koje se protiv njega vode.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija