• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

18.03.2024

18:15

Šok otkriće! Tasla tvrdi da je komunicirao sa vanzemaljcima, sada znamo da je poruku dobio sa Jupitera!

printscreen

Vesti

Šok otkriće! Tasla tvrdi da je komunicirao sa vanzemaljcima, sada znamo da je poruku dobio sa Jupitera!

Podeli vest

Uprkos svom pionirskom radu na naizmeničnom strujom, veliki pronalazač Nikola Tesla nije verovao u elektrone, već je atome smatrao najmanjim građevinskim blokovima univerzuma i tvrdio da bi postojali samo u savršenom vakuumu .

U stvari, verovao je u stav iz 19. veka da "etar" prenosi električnu energiju. Takođe je verovao da je otkrio kosmički zrak koji putuje 50 puta brže od svetlosti, a 1899. je verovao da je primio radio signal koji je poslala inteligentna vanzemaljska civilizacija.

- Čak i sada, ponekad, mogu živo da se setim tog događaja i vidim svoju opremu kao da je zaista preda mnom. Moja prva zapažanja su me pozitivno uplašila jer je u njima bilo nečeg misterioznog, da ne kažem natprirodnog, a ja sam bio sam u svojoj laboratoriji usred noći - napisao je Tesla.

Igra brojeva

Konkretno, signal je glasio: bip... bip-bip... bip-bip-bip . "Promene koje sam primetio dešavale su se periodično i tako jasno ukazivale na brojeve i redosled da nisu bile povezane ni sa kakvim meni poznatim uzrokom u to vreme", napisao je on i dodao da zna za moguće izvore električnih smetnji poput onih izazvanih Suncem, ali ih je odbacio kao mogući uzrok. 

- Posle nekog vremena iznenada mi je sinula misao da bi poremećaji koje sam posmatrao mogli biti rezultat inteligentne kontrole. Iako nisam mogao da razaznam njihovo značenje, bilo mi je nemoguće da pomislim da su sasvim slučajni. U meni stalno raste osećaj da sam prvi čuo pozdrav jedne planete drugoj - rekao je on.

Tesla se potrudio da dalje istraži signal i pričao je o slanju odgovora "četvorke", igrajući dugotrajnu "igru brojeva" sa navodno inteligentnim vanzemaljcima.

Danas znamo da Tesla nije hvatao vanzemaljske signale. U njegovo vreme mnogi su pretpostavljali da je signal došao sa Zemlje jer je dolazio na frekvenciji koju jonosfera ne bi propustila, zbog čega je veliki pronalazač bio ismejan.

Na pravom mestu u pravo vreme

Međutim, 2003. godine tim američkih naučnika je ponovo kreirao Teslin uređaj i otkrio da je izvor signala verovatno planetarnog porekla, ali ne i zemaljskog.

- Sasvim je razumno identifikovati Tesline signale kao detekciju intenzivnih dugotalasnih (VLF) emisija koje potiču sa Jupitera - zaključio je tim.

Naučnici navode kako ima još dosta posla da u to ubede skeptike. 

- Međutim, suština je da kada slušate kilometarske signale sa Jupitera sa jednim od Teslinih prijemnika u Kolorado Springsu, ponekad čujete bip... bip-bip... bip-bip-bip - ističu oni .

Štaviše, izvan Zemlje pravilno polarizovani kilometrski signali prodiru u Zemljinu jonosferu u vreme minimuma Sunčevih pega.

Tesla je bio na pravom mestu u pravo vreme. Radio je pravu stvar, sa pravom opremom, da bi mogao da otkrije ove neobične električne signale planetarnog porekla. Naučna zajednica nije bila spremna".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija