• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Jutarnji list

22.02.2024

23:45

Amerikanci nakon 50 godina ponovo sleću na Mesec! (FOTO/VIDEO)

Tanjug

Vesti

Amerikanci nakon 50 godina ponovo sleću na Mesec! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Heksagonalna svemirska letelica "Odisej" sa šest nogu iz kompanije "Intuitive Machines" sa sedištem u Hjustonu, trebalo bi večeras da sleti na krater Malapert A na Mesecu.

Ako uspe, "Odisej" će postati prva američka letelica koja je sletela na Mesec u poslednjih 50 godina.

Ova ekspedicija je deo NASA napora da otvori put komercijalnim svemirskim letelicama da vrate astronaute na Zemljin satelit do kraja decenije.

Pokušaj druge američke kompanije da to uradi prošlog meseca završio se neuspehom, što je privatnim kompanijama otežalo da dokažu da mogu da ponove ono što je NASA uradila sa svojom poslednjom misijom na mesec - Apolom 17, 1972. godine.

 

 

"Zašto to ne bismo uradili sada?"

Skot Pejs, direktor Instituta za svemirsku politiku na Univerzitetu Džordž Vašington, rekao je agenciji Frans pres da SAD ponovo jačaju svoje kapacitete za istraživanje Meseca, posle nekoliko poluvekovne pauze.

- Ljudi se često pitaju: "Ako smo to radili u prošlosti, zašto to ne bismo mogli da uradimo sada?" - rekao je Pejs, bivši član Nacionalnog saveta za svemir.

- Svaka generacija to mora da nauči iznova - dodao je on. - Imate prednost, razumete tehnologiju, probleme i još mnogo toga. Ali to je sve u knjigama. To nije iskustvo letenja koje imate u malom prstu.

"Odisej" je lansiran 15. februara na SpejsX raketi "Falcon 9".

NASA se nada da će na kraju uspostaviti dugoročno prisustvo na Zemljinom satelitu i sakupljati vodu iz leda za piće i raketno gorivo. NASA to radi u okviru programa Artemis, koji ima za cilj uspostavljanje baze na Mesecu, što je preduslov za buduće ljudske misije na Mars.

Instrumenti na Odiseju uključuju kamere za proučavanje promena na površini Meseca ispod izduvnih gasova motora svemirske letelice i uređaj za analizu oblaka napunjenih česticama prašine koje lebde iznad površine u sumrak usled sunčevog zračenja.

 

 

NASA je kompaniji platila 118 miliona dolara za transport svog novog hardvera na Mesec, što je deo inicijative američke svemirske agencije da se delegira prevoz tereta na Mesec privatnom sektoru kako bi se uštedeo novac i podstakla lunarna ekonomija.

Ko je uspeo da sleti na Mesec?

Prva privatna kompanija koja je pokušala bila je "Astrobotic" sa sedištem u Pitsburgu, ali je njena svemirska letelica "Peregrine" počela da curi gorivo, što ga je na kraju vratilo da izgori u Zemljinoj atmosferi.

Svemirska letelica koja sleće na Mesec mora da pregovara o opasnim gromadama i kraterima i, u nedostatku atmosfere za podršku padobranima, oslanja se na potisnike da kontrolišu njihovo spuštanje. Otprilike polovina od više od 50 pokušaja do sada je bila neuspešna.

Do sada su samo svemirske agencije Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Država, Kine, Indije i Japana uspele da slete na Mesec.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija