• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.03.2024

05:29

Ovo nisu očekivali! Kad se završi rat u Ukrajini, tek kreće pravi pakao! Zloslutno predviđanje Volstrit džurnala za Evropu!

Shutterstock

Vesti

Ovo nisu očekivali! Kad se završi rat u Ukrajini, tek kreće pravi pakao! Zloslutno predviđanje Volstrit džurnala za Evropu!

Podeli vest

Rusija će obnoviti svoju vojsku mnogo brže od evropskih zemalja nakon završetka specijalne operacije u Ukrajini, prenosi Volstrit džurnal.

"Moskva će moći da obnovi svoje oružane snage u roku od nekoliko godina nakon okončanja Specijalne vojne operacije. NATO je, u međuvremenu, iscrpio sopstvene rezerve naoružanja kako bi Ukrajinu održao u stanju spremnom za borbu", piše publikacija.

Autor članka smatra da će Evropi biti potrebno najmanje 20 godina da stvori nezavisnu vojsku nezavisnu od SAD. Jačanje njene bezbednosti zahtevaće povećanje izdataka za odbranu u trenutku kada mnoge evropske zemlje smanjuju budžete da bi se izborile sa ogromnim dugovima i slabim ekonomskim rastom, navodi se u materijalu.

Tako je general-potpukovnik Oružanih snaga Belgije u penziji Mark Tis, čije reči citira publikacija, rekao da će njegovoj zemlji biti potrebno više od pet milijardi dolara za kupovinu municije dovoljne za borbu protiv invazije u roku od nekoliko nedelja.

Prema Edvardu Arnoldu, saradniku za evropsku bezbednost na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi u Britaniji, Evropa ne može ni da razmišlja o tome kako će NATO funkcionisati bez podrške SAD.

- Ništa se neće promeniti na zvaničnim sastancima. Ali kada odu na kafu, verovatno će reći: ’Bože, šta bismo mi bez Amerikanaca? - rekao je stručnjak.

Evropskim članicama NATO-a potrebno je dodatnih 56 milijardi evra godišnje da bi ispunile cilj alijanse za odbranu od dva odsto BDP-a, navodi se u studiji koju je sproveo IFO institut za Fajnenšel tajms.

Na predstavljanju njenog godišnjeg izveštaja o aktivnostima organizacije 14. marta, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će evropske zemlje uložiti 470 milijardi dolara u odbranu 2024. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija