• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

21.03.2024

18:30

(VIDEO) Snimci su nadrealni, ogroman grad niče usred pustinje! Dubai je seljana za ovo što prave Egipćani!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Snimci su nadrealni, ogroman grad niče usred pustinje! Dubai je seljana za ovo što prave Egipćani!

Podeli vest

Usred pustinje, 50 km istočno od glavnog grada Egipta Kaira nastaje nova metropola. Već se može pohvaliti najvišom kulom u Africi i najvećom katedralom na Bliskom istoku . Taj grad je jedan u nizu grandioznih megaprojekata koje je pokrenuo egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi (69), sa ciljem razvoja privrede zemlje.

Izgradnja Nove administrativne prestonice (NAC) počela je 2016. godine i odvija se u fazama. Khaled Abas , predsednik Uprave za urbani razvoj NAC, tvrdi da je prva faza skoro gotova, a druga bi trebalo da počne krajem ove godine. Život polako ali sigurno počinje da teče u novom gradu. Tamo se već doselilo više od 1.500 porodica, a do kraja 2024. očekuje se da će taj broj porasti na 10.000.

Premeštanjem državnih ministarstava, u novom gradu već radi oko 48.000 državnih službenika. Mnogi od njih putuju iz istočnog Kaira električnim vozom koji je počeo da saobraća prošle godine. U martu u gradu počinje zasedanje parlamenta, kao i nekoliko banaka i kompanija koje su preselile sedište.

- Na kraju, celom zemljom će se upravljati iz NAC - dodaje Abas.

Najsavremenija tehnologija

- Savremena infrastruktura grada privući će kompanije. Veštačka inteligencija će optimizovati korišćenje električne energije, gasa, vode i upravljanja otpadom. Optika i razvoj 5G mreže poboljšaće povezanost, a postojaće i visokotehnološki bezbednosni servisi, sa hiljadama nadzornih kamera širom grada koje će pratiti saobraćaj i upozoravati na zastoje i nezgode - tvrdi Abas i dodaje kako sve velike međunarodne kompanije traže pametne gradove i održivost. 

- Trudimo se da omogućimo sve vrste usluga kako bismo olakšali poslovanje ovde. Nadam se da će pametan dizajn egipatskog grada postati model za druge zemlje u Africi, doprinoseći ekonomskom razvoju šireg regiona - jasan je Sisi.

Nikolas Simčik Arese, predsednik Katedre za istoriju i teoriju Londonskog arhitektonskog društva, koji je sproveo opsežna terenska istraživanja u Kairu, smatra da je moguće da će NAC privući biznis, bilateralne partnere i strani kapital koji bi mogao da podstakne ekonomiju. 

On ukazuje na istoriju egipatskih lidera koji su gradili satelitske gradove u blizini Kaira kao transformacione projekte, kao što su "6. oktobar " i „ Novi Kairo ", osnovani 1979. i 2000. godine. Danas su ovi gradovi skoro u potpunosti zatvorene zajednice, namenjene višoj srednjoj klasi, često sa mnogo slobodnih stanova.

Izuzetno skup projekat

Prva faza koštala je oko 500 milijardi egipatskih funti (9,82 milijarde evra). Vlada kaže da će finansiranje doći iz ACUD-a i prihoda od prodaje zemljišta, iako neki izveštaji govore da će projekat koštati državu milijarde.

Kritičari su zabrinuti zbog troškova, s obzirom na ekonomsku recesiju zemlje i povećane pritiske izazvane ratom u Gazi . Egipatska ekonomija je podržana međunarodnim finansiranjem, uključujući Svetsku banku , koja je najavila da će Egiptu obezbediti više od 6 milijardi dolara (5,49 milijardi evra) tokom tri godine.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je početkom marta najavio povećanje postojećeg kreditnog programa za Egipat sa 3 na 8 milijardi dolara (sa 2,75 na 7,33 milijarde evra), uz uslov ekonomskih reformi, uključujući „novi okvir za usporavanje smanji ulaganja u infrastrukturu", kako bi se smanjila inflacija i održala održivost duga.

ACUD, koji je 51 odsto u vlasništvu vojske i 49 odsto u vlasništvu Ministarstva za stambena pitanja, saopštio je da najava MMF neće uticati na razvoj grada. U februaru, ACUD je objavio da je Dar , globalna arhitektonska i inženjerska firma koja učestvuje u prvoj fazi grada, dobila ugovor za izradu detaljnog master plana za druge, tri i četiri faze.

Foto: Printskrin video

 

Abas očekuje da će druga faza koštati oko 300 milijardi egipatskih funti (5,89 milijardi evra).

Inače, NAC ima i finansijski distrikt gde će neki međunarodni bankari i kompanije imati svoje globalno sedište. Prošle godine, Afrekimbank je najavila da će kupiti zemljište u gradu za Afrički trgovinski centar koji će uključivati globalno sedište, konferencijski centar, hotel i centar za inovacije, opisan kao "sve u jednom" poslovni kompleks za trgovinu unutar Afrike.

Konzorcijum neimenovanih kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Južne Afrike najavio je osnivanje finansijskog centra u novoj prestonici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija