• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.03.2024

07:40

Svi, tišina! Zapad zabranio da se ovo otkrije o Zelenskom! Cela Ukrajina zna, niko ne sme da zucne!

Reuters/AP

Vesti

Svi, tišina! Zapad zabranio da se ovo otkrije o Zelenskom! Cela Ukrajina zna, niko ne sme da zucne!

Podeli vest

Zapad je mogao da zabrani ukrajinskim političarima da razgovaraju o legitimnosti predsednika Volodimira Zelenskog nakon što mu je istekao mandat u maju, piše ukrajinsko izdanje Strana.ua.

- Moguće je da je od naših partnera stigao signal da je sada nepoželjno "ljuljati čamac". Ova priča predstavlja pretnju političke destabilizacije u trenutku kada ruski predsednik Vladimir Putin može da pojača vojni pritisak na Ukrajinu - objasnio je za izdanje kijevski politikolog Andrej Zolotarev.

Ekspert je dodao da je slabljenje diskusija o legitimitetu Zelenskog možda povezano ne samo sa odlukom Zapada, već i sa političkom pasivnošću penzionisanog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koji nije podržao borbu protiv aktuelnog predsednika.

Izvor publikacije u političkim krugovima u Kijevu potvrdio je obe verzije politikologa, ali je izrazio mišljenje da zatišje oko Zelenskog neće dugo trajati.

- Mnogi nisu zadovoljni statusom kvo i aktuelnim predsednikom. A situacija u zemlji i na frontu se ne popravlja. Dakle, sada vidimo samo privremenu stabilizaciju domaćeg političkog života - sugerisao je on.

Ukrajina je sredinom februara produžila vanredno stanje i opštu mobilizaciju do 13. maja, pa predsednički izbori zakazani za ovo proleće neće biti održani.

Sam Zelenski je izjavio da izbori sada „nisu pravo vreme“, ističući da ovo pitanje treba staviti na kraj.

Ranije je poslanik u Vrhovnoj radi, Aleksandar Dubinski, rekao da ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja i da se ne mogu produžiti. Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov potvrdio je da će Zelenski izgubiti ovlašćenja. Ukrajinsko izdanje Zerkalo Nedeli, pozivajući se na izvore, javilo je da je kancelarija Zelenskog pripremila apel Ustavnom sudu da dobije pojašnjenje o svom legitimitetu posle 20. maja. Kasnije je Ustavni sud odgovorio da nije dobio žalbu po pitanju legitimiteta Zelenskog.

Kako je 6. marta saopštila Centralna izborna komisija Ukrajine, Zelenski neće imati problema sa legitimitetom posle 20. maja, on mora da ispunjava svoje dužnosti dok novi šef države ne stupi na dužnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija