• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.03.2024

16:52

Koga špijunira američki Artemis iz Bosne! Srbiju, Rusiju, nekog trećeg! Osim Beograda svi ostali u regionu su u NATO...

Printskrin video

Vesti

Koga špijunira američki Artemis iz Bosne! Srbiju, Rusiju, nekog trećeg! Osim Beograda svi ostali u regionu su u NATO...

Podeli vest

Već duže vreme, u vazdušnom prostoru iznad Bosne i Hercegovine, kruži špijunski avion Bombarder Čelendžer 650, poznat kao Artemis, koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka.

Kako je javio portal Radiosarajeva, iako je avion u privatnom vlasništvu, vojska ga iznajmljuje za svoje potrebe. Avion je poleteo iz rumunske luke Konstanca, na obali Crnog mora, gde je stacioniran zbog situacije u Ukrajini. Od početka ruske agresije, avion je obavio na stotine letova u blizini ratnih područja.

- Ovi avioni mogu videti jako daleko dok lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara) - rekao je Majk Čagnon, zamenik predsednika Leidos Defence Group, za veb-stranicu Defenson.

Koncept ovog špijunskog aviona se razlikuje od klasičnog prisluškivanja neprijateljskih komunikacija na bojnom polju. Umesto toga, omogućava vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti.

Nije poznato zbog čega avion trenutno leti, ali ranije su izviđački letovi bili vezani za potrebe misije EUFOR Altea.

Da sve bude još zanimljivije, samo je Srbija u regionu van NATO!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija