• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik internacional

02.04.2024

16:27

Opasne posledice sukoba na Bliskom istoku! Izrael je sada prešao crvenu liniju

Printscreen/X, Shutterstock

Vesti

Opasne posledice sukoba na Bliskom istoku! Izrael je sada prešao crvenu liniju

Podeli vest

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je ranije ocenio napad kao "nepravedan zločin" koji je počinila jevrejska država, za koji je upozorio da "neće ostati bez odgovora".

Postoje najmanje tri glavna faktora koji dokazuju da je izraelski vazdušni napad na iransko konzularno predstavništvo u Siriji u ponedeljak očigledno kršenje međunarodnog prava, rekao je za Sputnjik Sergej Ordžonikidze, bivši generalni podsekretar UN i bivši zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

Prvo i najvažnije, "To je udar na teritoriju susedne države, sa kojom, inače, Izrael nije u ratu, pa se to može smatrati agresivnom akcijom jevrejske države", rekao je Ordžonikidze.

Drugo, dodao je, "Izrael je započeo udar na zgradu koja je pod diplomatsko-konzularnim imunitetom".

Na kraju, ali ne i najmanje važno, "Tel Aviv je eliminisao generala koji je služio kao vladin zvaničnik, što znači da je jevrejska država zapravo izvršila teroristički akt", rekao je bivši zamenik ruskog ministra spoljnih poslova.

- Izrael je u suštini napao dve zemlje, Siriju i Iran, ovim jednim udarom. Ovo vrvi od opasnosti u smislu da će prerasti u bumerang i na kraju bi mogao da preraste u veliki sukob - upozorio je Ordžonikidze.

Na pitanje zašto misli da Izrael sprovodi takve akcije, Ordžonikidze je rekao da je Tel Aviv siguran da će ostati nekažnjen, odnosno da je uveren u svoju nekažnjivost.

- Mislim da je to samopouzdanje sile koja nema ozbiljne osnove. Ne bi trebalo da razmišljaju na taj način. Uostalom, njihova imovina i njihovi građani mogu biti napadnuti, ne samo u Izraelu već iu trećim zemljama - primetio je bivši generalni podsekretar UN.

Osvrćući se na to zašto zapadne zemlje tek treba da sankcionišu Tel Aviv zbog napada, Ordžonikidze je sugerisao da Zapad trenutno pokušava da "formuliše" svoj stav i da bi nulta reakcija mogla da bude irelevantna i da bi mogla da znači "najflagrantnije prikrivanje agresivnih akcija". 

U celini, kolektivni Zapad je zatvarao oči na svaku akciju Izraela jer "zapadna Evropa nema nezavisnu spoljnu politiku" i "postrojava se u skladu sa komandom iz Vašingtona", navodi se u saopštenju. ruski diplomata.

Sirijsko Ministarstvo odbrane je u ponedeljak uveče izvestilo o vazdušnom napadu izraelskih vazduhoplovnih snaga na Generalni konzulat Irana u Damasku, u kojem je poginulo najmanje 11 ljudi. Broj poginulih uključuje sedam oficira iranske Islamske revolucionarne garde , među kojima su general Mohamed Reza Zahedi, komandant Kuds snaga IRGC-a u Siriji i Libanu, i njegov zamenik Mohamed Hadi Hadžizadeh.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi upozorio je da "cionistički režim Izraela mora da ima na umu da neće moći da postigne svoje zlokobne ciljeve sa takvim nehumanim merama" i da će Teheran odgovoriti istom merom.

Sa svoje strane, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Moskva "najoštrije" osuđuje napad na iransko konzularno predstavništvo u Siriji, što je apsolutno "neprihvatljivo".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15