• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno/Informer

03.04.2024

21:01

Iza svega stoji tajna ruska agencija "29155"! Diplomate SAD napadnute zvučnim oružjem, Moskva poručlila da su "neki baš prolupali"!

Shutterstock

Vesti

Iza svega stoji tajna ruska agencija "29155"! Diplomate SAD napadnute zvučnim oružjem, Moskva poručlila da su "neki baš prolupali"!

Podeli vest

Tajanstvena bolest koja je pogodila američke diplomate u poslednjih nekoliko godina mogla bi da bude izazvana napadom ruske obaveštajne službe, tačnije posebne jedinice poznate kao 29155, piše Bi-Bi-Si .

Osoblje stacionirano širom sveta sa tzv sa Havanskim sindromom već godinama prijavljuje neobjašnjive simptome kao što je vrtoglavica.

Zajednička istraga Insajdera, Der Spiegel-a i emisije "60 minuta" CBS-a zaključila je da su američke diplomate mogle biti na meti " ruskog zvučnog oružja". Moskva je opovrgla optužbe, a američki zvaničnici su više puta izjavljivali kako je malo verovatno da je za to kriva neka strana sila.

Međutim, vlasti nisu pružile nikakvo zadovoljavajuće objašnjenje za "anomalne zdravstvene incidente " (AHI) koji su prijavljeni prošle godine, što je dodatno frustriralo žrtve. Američki zvaničnici su takođe priznali da postoje različiti nivoi poverenja u procenu među raznim uključenim obaveštajnim agencijama.

Više od hiljadu izveštaja

Fenomen je dobio ime po Havani, glavnom gradu Kube, gde je prvi slučaj otkriven 2016. godine, iako novi izveštaj sugeriše da su se prvi slučajevi možda dogodili u Nemačkoj dve godine ranije. Postoje i izveštaji o drugim incidentima širom sveta, od Vašingtona do Kine.

Pentagon je u ponedeljak saopštio da je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane koji je prisustvovao sastancima na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Litvaniji doživeo simptome slične Havanskom sindromu. Američke diplomate pogođene krizom u Havani, uključujući Belu kuću, osoblje CIA-e i FBI, žalile su se na vrtoglavicu, glavobolje, poteškoće u koncentraciji i glasno i bolno zujanje u ušima.

Podneseno je više od 1.000 prijava o misterioznoj bolesti, a desetine slučajeva su i dalje zvanično nerazjašnjene. Studija Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavljena u martu objavila je da MR skeniranje nije uspelo da otkrije dokaze o povredama mozga kod desetina američkog osoblja koje je prijavilo AHI.

Dugo se sumnjalo da su pogođeni bili gađani usmerenom energijom ili mikrotalasima ispaljenim iz skrivenih uređaja. Ova mogućnost je prepoznata ranijom procenom američkih obaveštajnih službi.

'Nesmrtonosno akustičko oružje'

Pomenuta novinska istraga tvrdi da su pripadnici određene ruske vojne obaveštajne jedinice - poznate kao 29155 - možda gađali mozak američkih diplomata „usmerenim energetskim oružjem".

Postoje dokazi da se pripadnici te jedinice smeštaju u gradove širom sveta u vreme kada je američko osoblje izveštavalo o incidentima.

Tajna jedinica sprovodi inostrane operacije i povezana je sa incidentima kao što je trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018 .

U okviru istrage, Insajder je izvestio da je oficir u jedinici 29155 nagrađen za svoj rad na razvoju „nesmrtonosnog akustičnog oružja".

Američki vojni istražitelj koji je istraživao slučajeve sindroma rekao je za "60 minuta" da je zajednička veza među žrtvama sindroma "ruska veza".

U odgovoru na medijski upit, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Niko nikada nigde nije objavio niti izneo ubedljive dokaze o ovim neosnovanim tvrdnjama. Dakle, sve ovo nisu ništa drugo do neosnovane optužbe".

Jezivo iskustvo

Jedna žrtva sindroma, agent FBI poznata pod kodnim imenom Keri , ispričala je za „60 minuta" svoje iskustvo kada ju je udarila moćna sila u njenom domu na Floridi 2021. godine

- Bum, u mom desnom uhu, bilo je kao da zubar buši... To je onaj osećaj kada ti je previše blizu bubne opne... tako je, puta 10 - istakla je ona i pojasnila da je na kraju izgubila svest i da je kasnije imala problema sa pamćenjem i koncentracijom.

U odgovoru na istragu vesti, američki zvaničnici su rekli za CBS Nevs da će "nastaviti da pomno istražuju anomalne zdravstvene incidente", ali su ponovili svoj stav da je "malo verovatno da je strana sila odgovorna".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija