• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji/Biznis insajder

10.03.2024

22:40

(VIDEO) Procureo šok scenario! Napad SAD i NATO počeće iznenadnim globalnim udarom! Rusija nije spremna za to?!

Shutterstock

Vesti

(VIDEO) Procureo šok scenario! Napad SAD i NATO počeće iznenadnim globalnim udarom! Rusija nije spremna za to?!

Podeli vest

Napad bi počeo ogromnom vazdušnom ofanzivom (kosmičke snage bi mogle da budu uključene u takve ofanzive do 2030. godine) koja će se sastojati od „brzog globalnog napada" i „nekoliko velikih raketnih i vazdušnih udara" (ne manje od dva i ne više od sedam). Ruski stratezi tvrde da su ruskoj vojsci potrebni snažniji sistemi za odbranu od iznenadnog napada Severnoatlantskog saveza (NATO), piše Business Insider .

U članku objavljenom u časopisu Vojna misao navodi se da bi „verovatni neprijatelj", najverovatnije Sjedinjene Američke Države ili NATO, mogao da ispali veći broj projektila na ključnu rusku infrastrukturu.

- Napad bi mogao da počne brzim globalnim udarom sa nekoliko masivnih raketnih i vazdušnih udara na administrativno-političku i vojno-industrijsku infrastrukturu zemlje - navodi se u članku.

U članku se takođe kaže da stratezi predlažu da se poveća i količina opreme koja je dostupna Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije i broj zadataka koje obavljaju.

Ne zna se tačno kako bi NATO izveo takav iznenadni napad. Ruski analitičari u članku su očigledno opisali napad kao ono što bi američka vojska okarakterisala kao „operaciju sa više domena".

U članku se pominju „zajedničke operativne formacije" koje se sastoje od „kompaktnih, mobilnih višenamenskih brigada sposobnih da nanesu veliku štetu administrativno-političkoj i vojno-industrijskoj infrastrukturi". Ove neprijateljske brigade bi morale da budu u stanju da napadnu na kopnu, na moru, u vazduhu, u svemiru i u sajber prostoru.

Pre takvog napada dogodile bi se provokacije koje bi ga opravdale, a vojne jedinice bi morale da se približe Rusiji.

„Neprijatelj će preduzeti potencijalno agresivne akcije, uključujući i provokacije, kako bi kontrolisao situaciju, kao i intenzivirao sve vrste obaveštajnih aktivnosti. Osim toga, pod plaštom vežbi može da počne da raspoređuje udarne grupe nosača aviona i brodove sa vođene rakete. Neprijateljske letelice, uključujući strateške bombardere i bespilotne letelice, počeće da obavljaju redovne letove u blizini državnih granica Rusije", navodi se u članku.

Napad bi započeo masovnom vazdušnom ofanzivom (svemirske snage bi mogle da budu uključene u takve ofanzive do 2030. godine) koja bi se sastojala od „brzog globalnog udara" i „nekoliko velikih raketnih i vazdušnih udara" (ne manje od dva i ne više od sedam).

Ova strategija NATO-a mogla bi naterati Rusiju da posegne za nuklearnim oružjem, posebno taktičkim.

Bivši direktor američke Centralne obaveštajne agencije i general u penziji Dejvid Petreus upozorio je Rusiju da će NATO potopiti njenu crnomorsku flotu i eliminisati vidljive kopnene snage u Ukrajini ako napadne nuklearnim oružjem.

Ruski stručnjaci koji su tvrdili da su Rusiji potrebni snažniji odbrambeni sistemi traže od ruskih vlasti da počnu da izdvajaju više za odbranu. Želeli bi da Rusija počne da razvija naprednije bespilotne letelice i drugo oružje, da gradi sofisticiranije artiljerijske radare i sisteme za gađanje i paljbu, i da unapredi sisteme nadzora i drugu infrastrukturu kao što su aerodromi i servisne stanice.

Raketni napad koji su ruski eksperti opisali u članku u Vojnoj misli identičan je onom u koji bi Rusija učestvovala. „Rusko vojno razmišljanje se u velikoj meri približilo ideji 'aktivne odbrane' u slučaju rata između NATO-a i Rusije", rekao je za Business Insider Džulijan Voler , ekspert za ruska pitanja u Centru za pomorske analize, istraživačkom centru. . „Zbog očekivanja snažnih kinetičkih udara sa Zapada u početnim fazama, Rusija mora biti u stanju da ih održi, istovremeno uzvraćajući udar na kritičnu vojnu i civilnu infrastrukturu", dodao je Voler.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija