• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.03.2024

13:41

Tramp će uništiti NATO! Zemlje EU u paničnom strahu od promena na čelu Amerike

Shutterstock

Vesti

Tramp će uništiti NATO! Zemlje EU u paničnom strahu od promena na čelu Amerike

Podeli vest

Bivši predsednik SAD Donald Tramp mogao bi da uništi NATO pakt, ukoliko ponovo uđe u Belu kuću, piše britanski "Telegraf". Prema navodima tog lista, evropski zvaničnici strahuju da će Tramp pobediti na izborima u SAD u novembru i da će, kao što je više puta pretio, zaista izvesti Ameriku iz Alijanse. Zato EU namerava da napravi strategiju za suočavanje sa posledicama tog poteza.

Britanski dnevnik, pozivajući se na trojicu diplomata iz zemalja članica EU, prenosi da Brisel još nije otpisao aktuelnog američkog predsednika Džoa Bajdena, ali da se sprema za mogućnost da Tramp pobedi na izborima u SAD. Tramp je, naime, u suštini već obezbedio republikansku predsedničku nominaciju nakon što se iz trke povukla jedina preostala njegova rivalka Niki Hejli. Sada je potpuno jasno da će se on ponovo suočiti sa Bajdenom na američkim predsedničkim izborima u novembru, a velika je verovatnoća da će i pobediti. 

Evropski lideri su, kako piše "Telegraf", sada u strahu jer ne znaju na šta je sve Tramp spreman, budući da je dosad više puta ponovio da neće braniti članice NATO, koje ne plaćaju propisanih dva odsto BDP za odbranu. Panika se naročito digla nakon što je Tramp 10. februara izjavio da bi ohrabrio Rusiju da napadne svaku članicu Alijanse, koja nije platila odgovarajuću sumu za odbranu. 

- Mogućnost povlačenja Amerike iz NATO je zabrinjavajuća. Niko ne zna šta će sledeće da uradi - rekao je jedan evropski diplomata, misleći na nepredvidivost Trampovih postupaka.

On je dodao da bi ostatak bloka trebalo da planira scenario, prema kojem bi Tramp s reči prešao na dela i izveo Ameriku iz NATO ili oslabio posvećenost SAD tom zapadnom vojnom bloku.

- Mora da se počne sa pripremama - kazao je izvor "Telegrafa". 

I drugi neimenovani evropski zvaničnik misli slično. On je opisao NATO kao previše zavisan od SAD, te da povlačenje te zemlje predstavlja ozbiljan rizik po evropsku bezbednost. 

- Diskusija o zaštiti od rizika usled eventualnog povlalenja SAD iz NATO je neophodna - kazao je taj diplomata. 

S druge strane, treći izvor britanskog lista, poručio je da evropske države treba same da planiraju svoju odbranu, usled mogućnosti da Amerika napusti NATO. 

 

 

Foto: EPA

Strah u NATO raste, Tramp ako pobedi ostaju bez Amerike

Da su evropski lideri u pravu što prave planove za slučaj pada Džoa Bajdena, govori i to što je ranije nekoliko bivših visokih američkih zvaničnika izjavilo da bi Trampova Bela kuća mogla da natera Ameriku da se povuče iz NATO. Bivši američki ministar odbrane Mark Esper je takvo predviđanje izneo u decembru 2023. Prema njegovim rečima, Tramp bi mogao da počne da povlači američke snage iz zemalja NATO, što bi potencijalno moglo da izazove raspad Alijanse. O takvoj mogućnosti sredinom februara govorio je i Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. On je rekao da bi NATO bio u realnoj opasnosti, ukoliko bi Tramp pokušao da izvuče SAD iz Alijanse.

I Britanci su zabrinuti zbog mogućeg raspada NATO. Bivši britanski ambasador u SAD i premijerov savetnik za nacionalnu bezbednost Kim Darok naveo je da bi razradio planove za nepredviđene situacije, za svaki slučaj. Da je na mestu bilo kog premijera u Evropi, kako kaže, zadužio bi stručnjake u vladi da počnu da rade na tome kako bi NATO bez Sjedinjenih Država izgledao i funkcionisao. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija