• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.04.2024

16:35

Amerikanci 2. aprila u tajnosti uradili nešto iznad zaliva San Francisko! Viđen "hornet", ćutalo se da se javnost ne uznemiri!

Reuters

Vesti

Amerikanci 2. aprila u tajnosti uradili nešto iznad zaliva San Francisko! Viđen "hornet", ćutalo se da se javnost ne uznemiri!

Podeli vest

Testovi su obavljeni u tajnosti u zalivu San Francisko, za šta je upotrebljen nosač aviona "hornet". Prosto rečeno, oblaci su doslovno osoljeni kako bi došlo do hlađenja Zemlje

Novi metod borbe protiv klimatskih promena testiran je 2. aprila, a za testove je upotrebljen povučeni nosač aviona "hornet" u zalivu San Francisko. Testiranje je izazvalo pravu lavinu protesta eksperata koji upozoravaju da je reč o opasnoj zabavi i tehnologiji, koju je potrebno dobro proučiti u slučaju da ona ipak bude potrebna.

Soljenje oblaka

Šta je to urađeno u Alamedi u Kaliforniji?! Prosto rečeno, oblaci su doslovno osoljeni kako bi došlo do hlađenja pregrejane Zemlje.

Tehnologija je, otkriva "Njujork tajms" u članku pod naslovom "Oblaci soli za hlađenje pregrejane Zemlje", razvijena na Univerzitetu u Vašingtonu. Prema naučnicima, prskanje sićušnih čestica morske soli iznad oblaka trebalo bi da ih učini lakšim, što bi reflektovalo više sunčeve toplote, a to će na kraju dovesti do smanjenja globalnih temperatura.

Prskalica je najzad sastavljena i dovezena na stari nosač aviona USS "hornet" usidren u Alamedi u Kaliforniji, koji je sada plutajući muzej. Desetine senzora su instalirane unaokolo za praćenje sastava vazduha i kontrolu prskanja. Prvo lansiranje instalacije obavljeno je tajno kako se ne bi uznemiravala javnost.

Naučnica Džesika Medrado, koja radi na projektu, objašnjava da "soljenje oblaka" nije lak zadatak.

- Potrebna je stabilna zapremina prskanja, reda veličine kvadriliona čestica u sekundi - istakla je ona.

Nimalo naivno

Eksperiment je izazvao brojne proteste u naučnoj zajednici. Viši istraživač "Grinpis internešenela" David Santilo upozorava da su posledice takve intervencije nepredvidive.

- One su toliko zastrašujuće da moramo pokušati da ih izbegnemo po svaku cenu - jasan je on.

I naučnica za atmosferu iz Instituta u Vašingtonu Sara Doerti je uplašena eksperimentom.

- Nadam se da nikada nećemo koristiti ove stvari - istakla je ona.

Procenjuje da će biti potrebno još 10 godina testiranja pre nego što se tehnologija počne koristiti za rashlađivanje zemlje.


Ko drugi do Bil Gejts?!

Ideju je još 1990. godine izložio britanski fizičar Džon Letam. On je u časopisu "Nejčer" predložio da se u okeane rasporede hiljade jedrenjaka bez posade koji bi prskali morsku vodu u vazduh.
Ova ideja zainteresovala je, a koga drugog do osnivača "Majkrosofta" Bila Gejtsa, koji je finansirao posao i angažovao inženjere i naučnike. Među njima i Armanda Nojkermansa, sa doktoratom iz primenjene fizike sa Stanforda, koji je napravio uređaj za raspršivanje čestica soli!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Uhapšena Greta Tunberg
Ništa novo

Uhapšena Greta Tunberg

Policija je uhapsila klimatsku aktivistkinju Gretu Tunberg na današnjim protestima održanim u Hagu, objavili su mediji.

06.04.2024

16:43

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15