• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.04.2024

23:09

Šta se ovo dešava na Severnom polu? Polarni vrtlog promenio smer

Shuterstock

Vesti

Šta se ovo dešava na Severnom polu? Polarni vrtlog promenio smer

Podeli vest

Nešto čudno se dešava na Severnom polu Zemlje - promenila se velika struja cirkulišućeg vazduha, poznata kao arktički polarni vrtlog.

Tačnije, promenila je smer kretanja i sada se okreće – unazad, a čak ni naučnici još ne znaju kakve bi to posledice moglo imati po čovečanstvo.

Vetrovi unutar ove struje sada duvaju istočni umesto zapadnih, a naučnici ne znaju kako će ova promena uticati na vremenske prilike u narednim mesecima. Ipak, oni smiruju situaciju ističući da nije toliko neobično da takva struja menja pravac.

Kako objašnjavaju, tokom letnjih meseci na severnoj hemisferi naše planete, cirkulišući vetrovi ovog vrtloga usporavaju i počinju da se okreću ka istoku (u smeru kazaljke na satu oko Arktika).

Takve promene nemaju nikakvog uticaja na vremenske prilike, ali kada se tokom zimskih meseci smer struje promeni sa zapada na istok, to donosi značajne promene, piše portal Klajmat.

Stručnjak za klimu, naučnik Ejmi Batler iz američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, ističe da je toplotni talas koji smo zabeležili u Evropi u martu verovatno rezultat ove promene smera.

Ona je objasnila da se polarni vrtlog nalazi u stratosferi, koja počinje oko 6 do 20 kilometara iznad površine planete i dostiže približno 50 kilometara. Dok je većina vremenskih prilika koje doživljavamo karakteristična za troposferu ispod nje, ekstremni stratosferski vetrovi do 250 km/h drže džep hladnog vazduha zarobljenim iznad Severnog pola.

Međutim, ponekad atmosferski talasi, koji se nazivaju i Rosbijevi talasi, potiskuju i oslabljuju polarni vrtlog, uzrokujući da se deo tog hladnog vazduha izlije. Ovo je poznato kao događaj iznenadnog zagrevanja u stratosferi, koji može dovesti do hladnoće na tlu, ali ne uvek.

Naučnici su već primetili da se zbog promene smera vetrova nivo ozona iznad Arktika povećava, i najveći je od kada se meri u martu. Ali oni su uvereni da će se nivoi ozona vratiti u normalu kada se vetrovi vrate u „normalan“ pravac kretanja.

Međutim, upozoravaju i da još uvek nije jasno kako će ova promena smera polarnog vrtloga izgledati u budućnosti, s obzirom na to da je svet sve topliji, prenose hrvatski mediji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15