• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.08.2023

10:26

Strast ispred razuma: Neka dođe Real na punu "Marakanu"

crvenazvezdafk.com/shutterstuck

Crvena zvezda

Strast ispred razuma: Neka dođe Real na punu "Marakanu"

Podeli vest

Svi kojima je Crvena zvezda bliska ovaj dan su čekali sa nestrpljenjem , jer će se ime kluba sa "Marakane" naći u trećem šeširu na žrebanju grupa za Ligu šampiona danad od 18.00 časova u Monte Karlu.

Još prošle godine, kada je postalo izvesno da će Srbija imati jednog direktnog predstavnika u elitnom takmičenju, stvorena je atmosfera kao da će to sa sigurnošću biti Crvena zvezda. Titula se nijednog momenta nije dovodila u pitanje, pošto su u redovima srpskog šampiona bili uvereni da imaju tim dovoljno jak da mu niko u domaćim okvirima ne može izaći na crtu. 

Foto: Starsportphoto

 

Uz to, ulog je bio previše ozbiljan da bi se bilo šta prepuštalo slučaju. Igranje u najjačem evropskom takmičenju znali velike utakmice, slavne protivnike, prestiž, ali i desetine miliona evra u kasi. Onog dana kada su momci Miloša Milojevića obezbedili titulu, sve misli čelnika tog kluba usmerene su ka Ligi šampiona. 

Usledila je smena trenera, a postavljanje Baraka Bahara, za kojeg je vladalo mišljenje da će umeti sa kremom evropskog fudbala. Da bi ta pretpostavka bila bazirana na kakvim-takvim argumentima, dovedena su i pojačanja koja je Izraelac trebalo da uklopi u kompaktnu celinu. Pojačana je svaka linija tima, a potvrda je došla u vidu gaženja rivala redom, kako na pripremama, tako i u prvenstvu (ko se još seća Voždovca...).

Ako na to dodamo i eurofiju, za koju je navijačima Crvene zvezde stvarno malo potrebno da bi je stvorili, zatim izjave iz kluba da se Barselona i Mančester junajted muče i da bi ih bilo dobro izvući, nema dileme da je stvorena atmosfera u kojoj vlada jasna zakonitost - Crvena zvezda je spremna za najveće utakmice u Ligi šampiona. 

Foto: Starsportphoto

 

Po praktično svim parametrima, istoriji, titulama, veličini i slavi kluba , najveći je Real Madrid. Ako oslušnete o čemu bruje navijači, pa čak i čemu se nadaju u klubu, to je da četa Karla Anćelotija ove jeseni oseti punu "Marakanu". Znaju dobro svi da bi ta utakmica bila za slavu i prestiž, a ako bi se još kockice poklopile da se uzme makar bod ili ekipu pogleda neka luda sreća kao protiv Liverpula one 2018. godine, pa da pobedi, bolje od toga ne bi moglo. Narednih dana, ma i meseci i godina živelo bi se od uspomena na tu utakmicu. Jer ko se seća Liverpula, zna dobro da je prosečnom, euforijom opijenom navijaču sa istoka, bilo važnije što je prisustvovao istoriji, nego hoće li gorivo i struja da poskupe i od čega će da živi do 1. u mesecu. 

Najbolje je tu ludačku strast opisao trener Amar Osim jednom prilikom u neformalnom razgovoru sa novinarima na pripremama u Antaliji. On je ciljano došao u Beograd na 1. kolo protiv Napolija u elitnom takmičenju baš te 2018. godine. Usled reke ljudi koja se slivala ka stadionu sa svih strana, ostavio je auto na nekih kilometar od "Marakane" i zajedno sa ostalima uputio se prema tribini.

Foto: Starsportphoto

 

- Ja nisam mogao da verujem šta čujem. Oni bre prave kombinatoriku kome će da uzmu bod, a kome tri, koga će da pobede kod kuće, a koga na strani. Pa onda u jednom momentu samo čujem - i u poslednjem kolu stisnemo Pariz Sen Žermen , koji će već biti obezbedio prolaz, pobedimo ga i prošli smo dalje. Strast sa kojom navijači pričaju uverila me je da oni zaista veruju u to. Onda sam shvatio da je to jednostavno Zvezda i da su njeni navijači takvi. Potpuno odsustvo razuma. To nigde nisam video - opisao je Osim tada.

U svetlu toga, zaista nije važno koja tri rivala će danas Zvezda izvući da se bori sa njima za prolaz iz grupe. Taman da bude Mančester siti, neće se na njega gledati kao na opasnost, već kao na "čistača" koji će uzeti 18 bodova, pa će Baharovi momci sa ostalim rivalima voditi bitke za drugo ili treće mesto. Koji god klubovi da budu, nema dileme da će biti jaki, jači od Zvezde, sa ozbiljnijim igračkim kadrom i enormno jačim budžetima. Nijedna od tih stavki ne može uticati na vatrene navijače da prestanu da veruju. Takođe, nijedna neće uplašiti ni odgovorne u klubu, jer atraktivan proitivnik vuče sa sobom mnoge dobre posledice. Od popunjenih tribina, što znači i mnogo novca, do potencijalno antologijskih mečeva kakvi idu uz klub velike istorije.

Krcata "Marakana" biće spremna svakog da dočeka i sve dok postoji šansa, ekipa će se boriti za istoriju, pa bili pritivnici klubori u rangu Fejenorda i Jang Bojsa ili Reala i Sitija. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija