• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.02.2024

22:08

Žalgiris slavio u drami i ubio snove o plej-ofu crveno-belima!

Starsportphoto

Crvena zvezda

Žalgiris slavio u drami i ubio snove o plej-ofu crveno-belima!

Podeli vest

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Žalgirisa u 26. kolu Evrolige 93:91 (23:22, 22:23, 20:23, 25:26). Beograđani su sada na učinku od 10 trijumfa i 16 poraza, pa su šanse za doigravanje u domenu teorije. Sa druge strane, Žalgiris je na skoru 11-14.

Propustili su crveno-beli jako dobru priliku da pobedom napreduju za jedno mesto na tabeli i približe se direktnim rivalima u borbi za mesto u doigravanju. Možda bi sve bilo drugačije da sudije nisu napravile veliki propust kada nisu dosudili povratak na svoju polovinu Dovidasu Gedraitisu, ali to ne možemo znati. Posle toga je parket zasut kojekakvim predmetima, pa je jako dobar susret okončan ružnim scenama.

Na ruku Zvezde su išli jučerašnji porazi Valensije i Makabija, ali su taj poklon odbili lošim izdanjem u Beogradskoj areni. Najbolji u redovima slavljenika bio je Kinan Evans sa 25 poena, dok su sprski tim predvodili Jago sa 21, dok su Mitrović i Nedović dodali po 15 koševa.

Foto: Starsportphoto

 

Nekarakteristično za susrete ova dva tima, viđeno je dosta koševa i napadački dominatna košarka. 

Tradicionalno nezaboravnu atmosferu pravili su navijači Crvene zvezde, ali nisu ni dobri potezi gostiju prolazili bez aplauza i pesme. Za to je zaslužna jedna grupica navijača koji su doputovali iz daleke Litvanije kako bi podržali svoje miljenike.

Trener domaćih, Janis Sferopulos govorio je pred ovaj meč da će zahtevati od svojih igrača da igraju pametno i da sve baziraju iz dobre odbrane.

Upravo je taj segment igre u prvoj četvrtini pravio najviše problema njegovim košarkašima, jer su momci u zelenim dresovima lako stizali do koša i vrlo brzo ubacili dvocifreni broj poena.
Na svu sreću, napad je radio punom parom pa je prva četvrtina okončana minimalnom prednosti Žalgirisa 23:22.

Foto: Starsportphoto

 

Produktivnost pred košem gostiju u drugoj četvrtini je dosta trpela kada je igru napustio Luka Mitrović, koji je u prvih deset minuta postigao devet poena.

Kako bi se to promenilo, pobrinuo se Džavonte Smart sa nekoliko sjajnih poteza. Međutim, tim koji sa klupe predvodi Andrea Trinkijeri nije imao nameru da stane. 

Dobrim šutem za tri i individualnim rešenjima Samnera i Evansa, održavali su se u prednosti. Crveno-belima nije pomoglo ni odsustvo Branka Lazića i Miloša Teodosića zbog povreda, a umesto njih, dres su obukli Stefan Lazarević i Dalibor Ilić koji se nisu naigrali ove sezone za trenera Sferopulosa.

Držali su se domaći u rezultatskom egalu sve do kraja četvrtine. Tada je Dos Santos pogodio preko ruke za tri poena i doneo vođstvo svojoj ekipi od dva poena. 

Hala je "eksplodirala" od oduševljenja, ali je Samner uspeo da iznudi prekršaj i preciznim izvođenjem slobodnih bacanja postavi 45:45 na poluvremenu.

Foto: Starsportphoto

 

Izuzetno efikasna košarka nastavljena je trećoj četvrtini. Kao i do sada, igralo se koš za koš, a do nešto osetnije prednosti (+6), gosti su stigli posle trojke Ulanovasa. 

Usledio je adekvatan odgovor preko Bolomboja, pa zatim i Gedraitisa i Dos Santosa, ali su gosti uzvratili istom merom preko Evansa i Maneka. 

Poslednjih deset minuta započeto je pri rezultatu 68:65 u korist Žalgirisa. 

Otvaranje četvrte četvrtine bilo je kao iz snova. Gilespi je pogodio oba bacanja, Nedović iskoristio grešku u prenosu lopte i lako poentirao, a na sve to, odbrana je delovala neprobojno.

Kada je Gilespi zakucao preko visokog Birutisa, beogradska Arena je proključala.

Nije to pokolebalo uporne protivnike iz Kaunasa, pa je rezultatska neizvesnost trajala do samog kraja susreta.

Nekoliko promašenih penala, par ishitrenih šuteva i izgubljenih lopti došli su glave Beograđanima, iako se litvanski tim "nudio" do poslednje sirene.

Foto: Starsportphoto

 

Ipak, nije se moglo bez potpuno drame. Prodorom Nedovića, Crvena zvezda je imala samo poen zaostatka, a do kraja utakmice ostalo je svega 47 sekundi.

Tajmaut je zatražio Trinkijeri i data je instrukcija da Kinan Evans odigra posed 1 na 1. Bivši NBA košarkaš je to oberučke prihvatio i, fantastičnim prodorom, pogodio za tri poena prednosti.

Pokušao je Sferopulos da zbuni protivnika i, kada je čitava dvorana čekala šut za tri, Gedraitis je "srolao" ka košu i pokušao flouterom, ali je promašio. Skok je pokupio Džoel Bolomboj i sa dva pogotka vratio gledaoce na noge.

Prilikom izvođenja lopte, neoprezan je bio Dos Santos i udario je Ulanovasa u glavu, a sudije su to dosudile kao nesportski faul.

Mirna ruka i veliki sudijski previd pokazali su se dovoljnim za trijumf gostiju. 

Naredna nedelja je, što se obaveza u Evropi tiče, slobodna za Zvezdu, ali ih očekuje odbrana trona u Kupu Radivoja Koraća od 14. do 17 februara.

Standings provided by Sofascore

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija