• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Jelena Nedeljković

09.03.2024

08:00

Milojevićev najteži prolećni ispit: Zvezdina šansa da okrene sezonu

Darko Cvetanović, Peđa Milosavljević

Crvena zvezda

Milojevićev najteži prolećni ispit: Zvezdina šansa da okrene sezonu

Podeli vest

Svaki derbi Crvene zvezde i Partizana po mnogo čemu u satima pre nego što se dogodi, ima šmek svih prethodnih derbija, ali zapravo je svaki poseban na svoj način.

Baš takav je i ovaj. Rekao bi čovek na prvu loptu - derbi k`o derbi, ko zna u koju će stranu otići, koji će ga detalj prelomiti i ko će biti junak, a ko tragičar. Čiji će se navijači večeras oko 19 časova radovati i slaviti svoje ljubimce, a čiji će pognute glave ići ka Autokomandi, psujući sve do trećeg kolena igračima kluba za koji navijaju i onom ko ih je doveo. Sve je to sastavni deo baš svakog derbija Crvene zvezde i Partizana i tako će biti dok je sveta i veka. I nema veze što neko reče (u tebe gledamo, Saša Stamenkoviću) da to više nije derbi, nego prijateljska utakmica, jer su se igrači dva kluba istim avionom vraćali sa priprema. I dalje je to utakmica zbog koje danas, a možda i narednih dana, brat sa bratom neće govoriti, samo ako nose dresove različitih kluba sa Topčiderskog brda.

Foto: Starsportphoto

Navijači Crvene zvezde

A svakom ko nosi crveno-beli, jutros kad je ustao, pre nego što je razmakao roletne, kroz glavu je prošlo da je danas derbi i da je Dragović do ovog jutra bio neizvestan. Verovatno mu je veća briga je li se stameni štoper oporavio i hoće li izvesti Milojevićevu četu na megdan Partizanu, nego koliko su skočile cene osnovnih potrepština toga dana. Tačno je da je svaki derbi važan i svaki je za slavu i za prestiž, ali ovaj je malo važniji od drugih.

Nemoguće je ne vratiti se godinu dana unazad kada su se na "Marakani" kovali planovi za veliku sezonu 2023/24. Maštalo se o epskim mečevima u Ligi šampiona, skidanju skalpa evropskim velikanima, gaženju rivala u Superligi da ne znaju šta ih je snašlo, a Boga mi i ponižavanju Partizana. U martu 2024. godine, bilans je malo drugačiji od zamišljenog: u eliti se Zvezda provela tako da će što pre želeti da zaboravi tu sezonu. U prvenstvu je gubila od prosečnih ekipa, a poslednji jesenji udarac zadao joj je Partizan u Humskoj, kada ju je pobedio 2:1, osigurao titulu jesenjeg prvaka sa bodom prednosti i potpisao otkaz treneru tim sa "Marakane" Baraku Baharu. Onaj momenat kada pomislite - niže od ovog ne može. 

Foto: Starsportphoto

Šerif Ndijaje

Zbog svega navedenog ovaj derbi ima ogroman značaj za aktuelnog šampiona. Dolaskom Vladana  Milojevića ekipa kao da se uozbiljila i stvorena je atmosfera: "E sad ćemo da pobeđujemo". Prošla su četiri prolećna kola i tim sa "Marakane" je u svakom slavio. Ipak, sve je to nekako delovalo kao uvertira za derbi. Dobro, naravno da je važno osvajati bodove u svim mečevima ako se borite za titulu. Ali već danima se priča samo o derbiju. Danima se traži ulaznica više i odavno se nije desilo da su sve karte rasprodate tri dana pre utakmice. Odavno se nije desilo da su uopšte sve karte rasprodate. Priželjkuju navijači da vide Zvezdin ključni meč sezone. Priželjkuju pobedu koja bi bacila u zaborav sve one loše partije viđene jesenas. U fudbalu nema minulog rada. Ako danas Hvang, Ivanić, Šerif i družina pobede ili baš ubedljivo pobede crno-bele, niko više neće pamtiti ni Humsku, ni Jang Bojs ni obećanja od letos. Niko neće komentarisati je li Senegalac promašivao prazan gol i zašto se nije snašao u situacijama koje su bile kao nacrtane za njega. 

A Milojević, pa on ima priliku da od miljenika navijača Zvezde izraste u pravog heroja. To je barem kod nas lako, nakon jedne dobre utakmice ljudi će da ga okivaju u zvezde, što naravno ne isključuje da će ga već posle sledeće valjati u blatu, ako procene da je zaslužio. Jeste on u izlaganju rekao da je to utakmica kao i svaka druga i da nije ništa posebno spremao ekipu, ali svi znamo da nije baš tako. On je Zvezdino dete, zna koliko je važno pobediti u svakoj utakmici, a zna i da je malo važnije od toga pobediti Partizan. On će danas imati priliku da reši neko problema istovremeno: da pobedi Partizan, osvoji bodove, prigrabi slavu, okrene sezonu u korist Zvezde i obezbedi klubu malo mirnije proleće. Ulog je zaista veliki i zato neka nam ne zameri što mu nećemo do kraja poverovati kada kaže da ova utakmica nije različita u odnosu na druge. 

Foto: Starsportphoto©

Mijailović i Natho u duelu

Od ovog januara deluje kao da je počelo novo poglavlje u Zvezdi. To daje mirnu polaznu osnovu igračima koji su imali turbulentnu jesen da je zaborave kao da se nije ni desila i počnu ispočetka. Prvi put će neki od njih doživeti derbi na "Marakani". Imaće priliku da pred krcatim tribinama, više od 30 hiljada svojih navijača i barem desetak hiljada protivničkih daju gol, asistiraju, naprave potez koji diže publiku na noge ili urade bilo šta dobro po čemu će biti upamćeni. 

Neće planeta prestati da se okreće večeras posle derbija, ma koji rezultat da bude, ali će Zvezdinim igračima život biti značajno lakši ako iz ove utakmice izađu kao pobednici. Trijumfom bi napravili jako krupan korak ka osvajanju titule. Remi bi ih takođe ostavio u fantastičnoj prilici da se bore za prestižni trofej. Poraz bi im zagorčao život, ali ni to ne bi trebalo da shvate kao smak sveta. Ako im je išta Milojević usadio, to je da ne razmišljaju o drugoj i trećoj opciji. Svako od njih se verovatno sinić uspavao razmišljajući o pobedi. Danas imaju priliku da taj san i ostvare. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija