• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. R.

08.03.2024

14:07

Partizan ponizio Zvezdu, pa crveno-beli servirali hladnu osvetu! Mogu li Saldanja, Ndijaje i društvo da ponove ovo?! (VIDEO)

Starsportphoto

Fudbal

Partizan ponizio Zvezdu, pa crveno-beli servirali hladnu osvetu! Mogu li Saldanja, Ndijaje i društvo da ponove ovo?! (VIDEO)

Podeli vest

Šalovi i barjaci su spremni dok navijači kao zapete puške čekaju 172. večiti derbi, koji odavno nije imao veći ulog. Stariji simpatizeri Crvene zvezde i Partizana sa setom pričaju o vremenima kada su golgeteri punili mreže rivala, dok mlađe generacije ne znaju kako igleda kada voljeni tim postigne više od tri gola u najvećoj utakmici srpskog fudbala. Hoće li sutra na "Marakani" (17.00, Arena Premijum 1) biti svedoci spektakla i goleade, ili uspavanke kakvoj su često svedočili minulih godina, saznaćemo uskoro.

Veliko interesovanje vlada pred novi praznik domaćeg fudbala i dugo nije viđena ovolika potražnja karata na obe strane.

Više je nego sigurno da ćemo biti svedoci fantastične atmosfere na našem najvećem stadionu, koji će biti dupke pun, a hoće li igrači opravdati očekivanja i učiniti da gotovo 50.000 ljudi napusti Ljutice Bogdana zadovoljno fudbalskom predstavom, saznaćemo za nešto više od 24 časa.

 

Foto: Starsportphoto

 

Jedno je sigurno, mnogi se nadaju da neće "pući lopta", da niko neće "parkirati autobus" ispred svog gola i da će napokon derbi podsetiti na ona vremena kada je bilo uživanje ići na Autokomandu.

Najubedljiviju pobedu u istoriji susreta ljutih rivala izvojevao je Partizan davne 1953. godine, kada je 6. decembra u gostima bukvalno demolirao Zvezdu sa 7:1. Na osvetu su crveno - beli čekali do 17. novembra 1968. godine. 

Želeleo je najtrofejniji srpski klub predvođen fenomenalnim Draganom Džajićem da se rezultatski osveti rivalu za ubedljiv poraz pre više od decenije, međutim nisu uspeli. Nedostajao im je samo jedan gol, iako su se propisno ispromašivali, posebno Ostojić, Lazarević i Antonijević. 

 

Foto: Starsportphoto

 

Dok se nadamo golovima Mateusa Saldanje,  Sameda Baždara, Nemanje Nikolića i drugara na jednoj i Šerifa Ndiajea, Mirka Ivanića, Osmana Bukarija i saigrača na drugoj strani, prisetili smo se najubedljivijih pobeda oba tima u istoriji okršaja koji "život znače".

 

PARTIZAN

13. derbi - 7:1 

Tog 6. decembra 1953. godine "prni valjak" je bio gost, iako se utakmica igrala na stadionu JNA. Crvena zvezda je igrala u Humskoj, jer sadašnji stadion "Rajko Mitić" nije bio izgrađen. Po dva gola za pobednički tim postigli su Branko Zebec, Anton Herceg i Mihajlović, dok se jednom u strelce upisao Stjepan Bobek, a počasni gol za Zvezdu postigao je Kosta Tomašević. Trener Partizana bio je Milovan Ćirić, dok je Zvezdu predvodio Boško Ralić.

 

 

9. derbi - 6:1

 

Ovaj meč odigran je 17. juna 1951. godine, a Partizan je deklasirao Zvezdu sa visokih 6:1. Golove su postigli Vasilije Šijaković, potom Stjepan Bobek dva, a het-trikom se proslavio Marko Valok (3).  Kosta Tomašević se pobrinuo da na semaforu ne bude "krompir" za njegov tim.

 

 

31. derbi - 5:0

Na ovaj dan 1962. godine, Partizan je "petardom" savladao večitog rivala!  Trostruki strelac bio je Milan Galić, a dva gola postigao je Joakim Vislavski.

 

 

27. i 106. derbi - 3:0

Rutinski je Partizan savladao crveno-bele na stadionu JNA u 27. večitom derbiju. Meč se odigrao 30. oktobra 1960. godine pred 50.000 navijača, a strelci su bili Milan Galić u 8. i 48. minutu, dok je njegov imenjak Vukelić postavio konačan rezultat minut kasnije.

 

 

Navijačima Partizana je 8. mart 1997. godine sigurno omiljeni Dan žena ikada. Crno-beli su dobili 106. večiti derbi igran na stadionu u Humskoj sa 3:0 i slavili do duboko u noć. Zvezda je bila bolja u prvom poluvremenu, ali je u finišu tog dela igre Niša Saveljić, uz pomoć golmana Zvonka Milojevića, doveo domaćina u vođstvo.

Partizan je u nastavku "samleo" Zvezdu, a udarce su joj zadali i Damir Čakar u 61. i Ivan Tomić u 76. minutu. To je bio ogroman korak crno-belih ka tituli koju su osvojili na kraju te sezone.

 

 

CRVENA ZVEZDA

 

43. derbi - 6:1

Ovo je najubedljivija pobeda crveno-belih u istoriji večitih derbija.  Het-trik u 43. susretu velikih rivala ostvario je sjajni napadač crveno-belih Stevan Ostojić, dok su se po jednom u listu strelaca upisali Miroslav Pavlović, Zoran Antonijević i Dragan Džajić. Jedini gol za Partizan postigao je Ilija Katić.

 

 

110. derbi - 4:0

Velika radost, ali i ogromna tuga za Crvenu zvezdu viđena je posle 110. večitog derbija! Najveći rival je ponižen na "Marakani" 4:0, a s druge strane bilo je jasno da će Obilić biti šampion, iako su crveno-beli igrali najlepši fudbal!

Meč je odigran 1998. godine, a golove su postigli Dejan Stanković (dva), Perica Ognjenović i  pokojni Jovan Gojković.

 

 

16, 58, 70. i 132. derbi - 4:1

 

Derbi koji je odigran 8. juna 1955. godine pripao je Crvenoj zvedi koja je slavila sa 4:1 i to u gostima!

 

 

Na Uskrs 1976. godine odigran je 58. susret velikih rivala i viđen je jedan od najboljih večitih derbija. 

Partizan je bio favorit pred taj meč, bolje je i ušao u samu utakmicu, ali se Zvezda potom probudila.  Domaći tim je jedini gol na utakmici postigao rukom, kada je strelac bio Nenad Bjeković.

Zvezda je na kraju slavila sa 4:1, pogotke su postigli Srba Stamenković (dva puta), Sead Sušić i Dule Savić, a Partizan se za taj poraz osvetio nekoliko nedelja kasnije osvajanjem titule.

 

 

Četrnaestog aprila 1982. godine Crvena zvezda je slavila u 70. večitom derbiju u utakmici koja je odigrana na stadionu JNA, po kiši pred 35.000 navijača. Crveno-beli su meč otvorili na savršen način, pa je već u petom minutu Vladimir Petrović proigrao na levom boku Dušana Savića, Dule je „zavrnuo“ loptu na peterac gde ju je spremno sačekao Milko Đurovski i pogodio.

Partizan je stigao do izjednačenja golom Živkovića, iz voleja nakon kornera. U drugom poluvremenu Zvezdaši su zaigrali još bolje, i nagrada je stigla u 64. minutu. Miloš Šestić se stuštio ka golu večitog rivala, na ivici kaznenog prostora se oslobodio čuvara i strahovitim udarcem savladao nemoćnog Stojića.  Nakon akcije Jankovića i Petrovića, Pižon je „iz kolena“ u 74. minutu centrirao na suprotan kraj kaznenog prostora, a Đorđić je iz voleja pogodio.

Konačan rezultat postavio je Miloš Šestić, za veliko slavlje "delija.

 

 

Bio je 1. mart 2008. kada se igrao 132. večiti derbi. Tada je Crvena zvezda bila kažnjena zbog incidenata na decembarskoj utakmici na "Marakani" protiv Hajduka iz Kule, ali je i bez navijača uspela da demolira Partitan.

Tadašnji izabranici Aleksandra Jankovića pobedili su pulene trenera Slaviše Jokanovića sa 4:1, iako su gosti poveli golom Đorđa Lazića u 3. minutu.

Dejan Milovanović je u 19. minutu izjednačio, a potom se pojavio junak u vidu Segunda Kastilja, jednog od najboljih stranaca u istoriji Crvene zvezde.

Prvo je Ekvadorac pogodio u 37, a potom i u 56. minutu, dok je tačku na i stavio Nenad Milijaš iz penala u 69. minutu.

 

 

Poslednji put kada je neki tim postigao tri gola protiv večitog rivala, bilo je to u 154. derbiju, odigranom 2017. godine, kada je Partizan slavio sa 3:1 na "Marakani". Strelci su bili Boaći u 48. minutu za domaćina i Leonardo u 21. i 79, odnosno Tavamba u 67. minutu za Partizan.

 

 

Navijači "parnog valjka" ne mogu da dočekuju 172. derbi, a razlog je to što su prvi ove sezone bojkotovali na svom stadionu, ali i to što njihov tim ima bod više u odnosu na crveno-bele.

Sa druge strane, "delije" očekuju pobedu kojom bi prestigli ljutog rivala na tabeli Superlige Srbije. Goleada ili ne, verujemo da bi i jedni i drugi pristali na 1:0 i tri boda u džepu, ali na nama je da se nadamo da ćemo uživati u golovima, jer zbog njih je fudbal i dalje "najvažnija sporedna stvar na svetu".

 

Standings provided by Sofascore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Na današnji dan: Omiljeni Dan žena svim "grobarima"! Zvezda je ponižena u Humskoj!
Fudbal

Na današnji dan: Omiljeni Dan žena svim "grobarima"! Zvezda je ponižena u Humskoj!

Upravo na Dan žena, 8. marta 1997. godine na stadionu Partizana odigran je 106. po redu "večiti derbi"! Crno-beli su slavili ubedljivu pobedu rezultatom 3:0 pa je utakmica ostala u izuzetno lepom sećanju svim "grobarima"! Bilo je to vreme kada na "severu" i "jugu" još uvek nije bilo stolica, tako da je meču prisustvovalo oko 45.000 navijača.

08.03.2024

06:20

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija