• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.12.2022

07:05

EKSKLUZIVNO LEGENDARNI TRENER ARSEN VENGER ZA INFORMER! Piksijeva Srbija biće prava na Evropskom prvenstvu!

Tanjug/AP

Fudbal

EKSKLUZIVNO LEGENDARNI TRENER ARSEN VENGER ZA INFORMER! Piksijeva Srbija biće prava na Evropskom prvenstvu!

Podeli vest

Srbija je primila previše golova da bi mogla da očekuje plasman u osminu finala Mundijala, Piksi bi trebalo da ostane selektor, jer će njegov tim biti na vrhuncu za dve godine na EP i biće kandidat za vrlo visok plasman, poručio je za Informer legendarni trener Arsen Venger

- Piksijev tim biće na vrhuncu za dve godine na Evropskom prvenstvu i tad će biti konkurent za veoma visok plasman - poručuje legendarni francuski trener Arsen Venger u ekskluzivnom razgovoru za Informer.

Kockanje protiv Švajcarske

Piski ima pobednički karakter, on se svesno kockao protiv Švajcarske, išao je na pobedu i bio je blizu

Priliku da na kratko popričamo sa bivšim menadžerom Arsenala imali smo tokom brifinga koji je sa medijima održala Grupa za tehničke studije FIFA, čiji su najznamenitiji članovi Venger i Jirgen Klinsman.

Francuz godinama radi u FIFA kao šef globalnog razvoja fudbala, a inače je uživo gledao odlučujući meč Srbije na Mundijalu protiv Švajcarske.

Jeste li očekivali više od naših „orlova"?

- Srbija je primila osam golova u tri meča. Na dve utakmice je primila po tri gola. Sa takvim učinkom teško je bilo očekivati da osvoji više bodova. Odlično poznajem Piksija, on je bio vrhunski fudbaler, bio je moj igrač i smatram da je dobar trener. Međutim, na ovakvim turnirima se svaka greška skupo plaća i uvek je najvažnija prva utakmica. Vi niste počeli dobro protiv Brazila, a kad izgubite prvi meč onda se stvara ogroman pritisak i sve postaje još teže.

Srbija je imala šansu da sve preokrene u utakmici protiv Švajcarske. Prisustvovali ste tom meču, šta ste videli?

- Piksi je ovek sa jakim, pobedničkim karakterom. On je išao na pobedu, svesno se kockao jer mu je odgovarao samo trijumf, ali bio je to veoma težak me. Delovalo je da je Srbija blizu onoga što želi, imala je u jednom trenutku i rezultat, ali vraćam se na ono da je primila previše golova. Mi smo na ovom Mundijalu, govorim o grupnoj fazi, imali mnogo češće slučajeve da je prvo poluvreme bilo mirno, bez golova, a da onda u drugom krene razvoj situacije. Kod Srbije je bilo specifično, padalo je mnogo golova u obe faze utakmice. Osim u meču sa Brazilom, mada sam siguran da bi vama odgovaralo da je taj me završen bez golova. 

Francuska može da odbrani trofej

Ko je po vama favorit za osvajanje Mundijala?

- Biće mi zadovoljstvo da gledam duel Francuske i Engleske u četvrtinalu. Verujem da bi Francuska mogla ponovo do titule. Susreli su se s mnogo problema u poslednje vreme zbog povreda, ali čini mi se da je ova ekipa sad na vrhuncu, baš kao i Engleska. Francuska je imala prilično mlad tim kad je osvojila prošli Mundijal, a sad su svi dostigli vrhunac.

Jeste li imali priliku da razgovarate sa Piksijem dok je bio u Dohi, da li ste mogli da mu date neki savet?

- Piksi veoma dobro radi posao, on je trener već godinama. Rekao sam da je veoma inteligentan ovek, a ima i takve igra~e, koji igraju lep fudbal. Siguran sam da će svi zajedno naučiti mnogo iz ovog ušešća na SP i da će Piksi ostati selektor Srbije. Smatram da je na pravom putu, siguran sam da ćemo ga videti već na Evropskom prvenstvu i verujm da će Srbija na tom takmičenju biti ozbiljan izazivač, kandidat za veoma visok plasman.

Vaša Grupa za tehičke studije predstavila je neke zanimljive statističke podatke. Nama je delovalo da je Srbija u svakoj utakmici pala energetski u drugom poluvremenu, a podaci kažu da je u grupnoj fazi bila četvrta na čitavom turiru po broju pretrčanih kilometara, čak 117 prosečno po meču. Kako je to moguće?

- Ako pogledate tu tabelu, videćete da je Argentina ubedljivo poslednja sa samo 105 pretrčanih kilometara. Dva su razloga, prvi je taj što su Argentinci majstori sa loptom, imaju ogroman posed i zato nemaju potrebu da mnogo trče. Drugo, statistika kaže da je južnoameričkim ekipama potrebno najmanje vremena da oduzmu loptu rivalu. Dakle, ne mora uvek da bude korisno ako se pretrči mnogo kilometara, kao što je bio slučaj sa Srbijom.

Po čemu je specifično ovo Svetsko prvenstvo?

- Nije bilo vremena za pripreme. Do sad smo uvek imali situaciju da se završe nacionalni šampionati, pa onda selektori imauju mesec dana za pripreme. Sad su igrači morali odmah da se prebace sa klupskog na reprezentativni nivo. 

Foto: AP PHOTO

Jeste li zadovoljni kako je dosad protekao turnir?

- Apsolutno da. Sad smo ušli u nokaut fazu, ali u grupnoj smo imali jedinstvenu situaciju da gledamo po četiri utakmice dnevno. Stadioni su bili puni, ali je gotovo izvesno da će ovo SP oboriti sve rekorde gledanosti putem TV. Što se samog takmičenja tiče, videli ste da su gubili favoriti, neki su neočekivano rano završili takmičenje, a niko u grupnoj fazi nije osvojio svih devet bodova. To je uživanje za gledaoce.

Objasnili ste i da je uticaj golmana na igru najveća evolucija modernog fudbala. Izneli ste podatak da su golmani čak 726 napravili kretnju da bi zatražili loptu i da su im saigrači 356 puta odigrali pas, dok su četiri godine ranije u Rusiji samo 177 dobili loptu. Šta to konkretno znači i da li je to razlog što je u grupnoj fazi SP palo manje golova nego u Rusiji i znatno manje nego u Brazilu 2014? 

- Što se golova tiče, moje mišljenje je da je razlog toga novina u vidu pet izmena. Svaki selektor ima priliku da promeni pola tima, da samim tim promeni ritam meča, da uvede čak petoricu svežih igrača. Uticaj golmana jeste izuzetno značajna promena u fudbalu. Neverovatno je koliko su golmani napredovali i koliko igra svakog tima, pa ako hoćete i kvalitet ekipe, zavise od njihove distribucije lopte.

V. TOMKOVIĆ


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Raka

pre 1 godinu

Kult zvezdine Zvezde će nas koštati još par godina. Sad je naučio da i Argentina sa 1-0 igra 532, svašta će naučiti i na evropskom. Uzalud ova generacija fudbalera, nju je trebao voditi onaj ko je sa njima i osvajao prvenstva

ratko

pre 1 godinu

samo idiot ne veruje u ovu reprezentaciju i ove predivne momke ,mogu da se kladim da svi koji pljuju Piksija su Zvezdasi posto njihov gazda smrdljivi Terzic pljuje po Piksiju i obezvredjuje coveka koji je za Zvezdu uradio toliko da taj srda nece nikad dok je ziv ,a navijaci mesto da stanu u odbranu Piksija dodvoravaju se mafijasu Terzicu,bruka i stramota

Al3k5andar

pre 1 godinu

Kako da ne. Ako se preostale reprezentacijs povuku sa takmicenja, verovatno.

Srle

pre 1 godinu

Jel zvalavi i kiksi narucio tekst hahaha bando!

Pop

pre 1 godinu

Bolje tu platu od 140.000e, koliko prima nas selektor, dajte nekom skromnijem i boljem. Mozda i napravi nesto.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija