• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.02.2023

12:13

MAMIĆ PROGOVORIO O SVEMU: Vučić me je zvao u Beograd, PIKSIJA TREBA SAČUVATI, a čujem se sa Terzićem! Ne nedostaje mi Maksimir...

Fudbal

MAMIĆ PROGOVORIO O SVEMU: Vučić me je zvao u Beograd, PIKSIJA TREBA SAČUVATI, a čujem se sa Terzićem! Ne nedostaje mi Maksimir...

Podeli vest

Čovek koji je zaslužan za najveće uspehe hrvatskog Dinama, ali i nacionalne selekcije je definitvno Zdravko Mamić, koji je govorio otvoreno o mnogim temama

O hrvatskom i srpskom fudbalu, transferima i veštini pregovaranja govorio je čovek koji je obeležio fudbal u komšiluku i regionu! 

Čuvajte Piksija

U Srbiji kada god Zvezda i Partizan prodaju nekog igrača, odmah stigne komentar da bi ga Zdravko Mamić prodao za duplo više.

- Hvala na komplimentu, čuo sam ja za tu sintagmu. Ne bih rekao da Crvena zvezda i Partizan nešto lošije prodaju igrače od Dinama. Nemam takav utisak, ali ako vaši čitaoci tako misle, onda mogu da zahvalim na komplimentu. Možda kod vas još nije došlo vreme da prodajete kao Dinamo, ali doći će. Svedoci smo da su u poslednjih pet godina Crvena zvezda i Partizan u kooperaciji prestigli koeficijent hrvatskih klubova. Nažalost, u Hrvatskoj samo Dinamo vuče koeficijent, nije se pojavio drugi klub kao u Srbiji. Do pre pet godina Crvena zvezda nije mogla da bude šampion, a kamoli da dođe do grupne faze. Moramo priznati da su napravili ozbiljan pomak i moramo priznati da je period koji sada dolazi pred Dinamo, Zvezdu i Partizan taj koji može dodatno da pomeri granice. Dobro su pozicionirani, imaju jak koeficijent za kvalifikacije, domar imidž. Možda Zvezdi i Partizanu treba, da se tako izrazim, više pregovaračkih mogućnosti. Ne bih želeo da sad ovom rečenicom sebe uzdižem. Ne znam šta je tačno Srbiju determiniralo u poslednjih nekoliko godina, imala je odlične igrače- rekao je Mamić u opširnom intervjuu za Mozzart sport.

Foto: BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/MO

 

Rekao je i da bi sačuvao Dragana Stojkovića Piksija na klupi Srbije.

- Apsolutno. To nije tema. Kada god sam poredio hrvatsku i srpsku reprezentaciju ili Zvezdu i Dinamo, uvek sam govorio istinu i to se pokazalo na terenu. Konkretno u slučaju Zvezde sam dobro prognozirao šta se treba napraviti i šta su kasnije Vučić, Terzić i Džajić napravili. Znate kakve je Zvezda imala dugove i da je to bila bezizlazna situacija. Dolaskom Vučića, ove uprave, Gasproma i ostalih se omogućilo da se ta uprava razmaše. Danas Srbija može imati dva kluba u Ligi šampiona. Što se tiče reprezentacije, Srbi nemaju lošije igrače od Hrvata. Štaviše, Srbi imaju puno veći broj igrača u Evropi u svih ovih 30 godina od Hrvatske. Jednostavno, duplo ste veći. Ali Srbi nemaju atmosferu i nisu imali lojalnost zemlji i reprezentaciji. Ne može se reprezentacija voditi po kafićima i ne mogu je voditi menadžeri. Što se u Srbiji radilo. Selektori su određenim grupacijama agenata radili usluge da bi zajedno radili transfere. Mora doći osoba koja će biti nezavisna i ja sam tada pominjao Piksija. Ne znam ga lično, ali moj sin ga zna. Ovo je bio jedan od retkih puta da ste promarširali grupom da biste došli do Mundijala. Naravno, bila je teška grupa, ali niste bili pravi. To kažem kao dobronameran prijatelj.

Foto: fss

 

Otrkio je Mamić koja je tajna njegovih pregovaračkih veština...

- Kada god su me pitali o tajni prodaje igrača, govorio sam da je potrebno reći dovoljno puta – ne. Ali ne smeš da se zaje... i da preteraš. Dinamo ima problem, pretpostavljam Zvezda i Partizan, da moraju da prodaju igrače kada ne bi to hteli. To je jako loše za postizanje ciljeva. Ako neprijatelj ili tržište zna da si ti prisiljen da prodaješ igrača, onda to ne valja. Mi smo, nažalost, još prisiljeni da prodajemo igrače da bismo preživeli. Pitanje je trenutka ko koliko može da izdrži da ne proda najboljeg igrača. Napravili smo sjajne poslove sa Jakićem u Frankfurtu, prodali smo Olma, Gvardiola, Majera... Da smo ih držali još godinu ili dve dana prodali bismo ih još jače. Meni je uvredljivo... Znao sam da će Gvardiol biti ova klasa, ali smo morali da ga prodamo za 18.000.000 evra da bismo mogli da živimo. Da smo finansijski mogli da izdržimo kao Lajpcig... Oni su dobili ponudu od Čelsija za Gvardiola od 90.000.000 evra. Imali su luksuz da to odbiju i sada će da dobiju preko sto miliona, možda i 120.000.000. To su te razlike.

Upitan je Mamić da li mu je žao što je Šerif pre dve godine sprečio dvomeč Zvezde i Dinama?

- Nije mi žao. Ja se uvek protivim utakmicama Dinama i srpskih klubova. Kao i utakmicama naših reprezentacija. Isključivo jer to pobuđuje niske strasti. Nek Zvezda i Partizan izbace svoje protivnike, mi ćemo svoje i zajedno da igramo u Evropi. Ja svaki put čestitam kad Zvezda prođe. I oni meni čestitaju.

Vučić pita za mene

Otkrio je i sa kim se najviše čuje...

- Sa Terzićem najviše. Ali i nekim drugim ljudima kao što su Žarko Zečević, Božidar Maljković, Moka Slavnić, Dule Savić... Pa mi na telefon daju Kićanovića. Ja sam bio njihov navijač. To je moja mladost. Ovu priliku bih iskoristio da pozdravim svog najvećeg uzora Dragana Džajića. Imali smo dobar odnos. I sa Cvetkovićem, Bjekovićem, Ćurkovičem... Sad najviše kontaktiram sa srpskim agentima.

Pomenuo je Zdravko Mamić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Nismo mi baš prijatelji. Sreli smo se u Mostaru gde mi se obradovao kao bratu i gde mi je kao ultras Delija čestitao na svim uspesima Dinama. I zvao me da dođem u ’našu Zvezdu’. Meni je to bio kompliment. Drugi kontakt je bio kada me je tražio na telefon u Međugorju i rekao mi da je u restoranu u Beogradu i da će se potruditi da me ugosti u tom restoranu, a da će mi moji i njegovi prijatelji objasniti kako će doći do tog susreta. Tako da imam njegov otvoreni poziv da budem njegov gost u Beogradu. A ne postoji hrvatski zvaničnik koji se susreo sa Vučićem, a da on nije pitao za mene ili me pohvalio. Ja ne mogu ništa loše reći za njega.

Fukare su me izdale

Upitan je i da li veruje da će na kraju pobediti u borbi za Dinamo?

- Zavisi šta ko smatra pobedom... Siguran sam da će otići ovo društvo koje sada u Dinamu. To će se dogoditi najkasnije u martu. Da li ću ja biti u Dinamu u bilo kojoj formi u budućnosti, nisam siguran. Umoran sam i razočaran. Sada je 0 odsto da neće više učestvovati u radu Dinamu. Umoran sam, izdan, osramoćen... Od zadnjeg šljama za koji sam ja kriv i koji sam napravio milionerima. Takve fukare su me izdale. Ovo što sad radim za Dinamo, radim da se klub ne bi urušio.

Foto: Beta

 

Kaže da mu ne nedostaje da kroči na Maksimir...

- Uopšte ne. Da nije Dinama, ne bih znao da Hrvatska i Zagreb postoje. Adrenalin su mi neke druge stvari. Pratim fudbal svaki dan, navijam za Dinamo i Hrvatsku, ali ubili su me.

Pričao je i o Marku Livaji koji je bio u Dinamu...

- Ne treba od toga bežati, nije to plod neznanja. Boban i Modrić su bili na probama u Hajduku, ali u tom trenutku se nisu posložile kockice. Ako baš hoćete, ja sam otkrio Livaju i doveo ga Dinamo. Ali ljudi koji su tada bili u Dinamu plus oni oko Livaje, nisu se dogovorili da on ostane u Zagrebu. Ja sam ga prepoznao i doveo ga iz privatne škole u Dinamo. Hajduk ga nije prepoznao i otišao je. On se u Hajduk vratio kao posledica svojih igara u Evropi. Ovo što su dobili u njemu, nisu ni oni očekivali. On je zaista najvažniji igrač Hajduka.

Za kraj je Mamić otkrio i ko mu je najdraži igrač fudbalski i ljudski?

- Igrački se niko ne može izmeriti sa Lukom Modrićem. To je holivudska priča o kojoj treba snimiti nekoliko filmova. Ne znam kako ti režiseri već nisu krenuli da snimaju. Da bude primer celom čovečanstvu. Dečak kojem su dedu zaklali na kućnom pragu i koji je bio izbeglica. Tada sam ga upoznao, nisu imali kuću. Za njega ništa ne postoji ni fudbal. On voli porodicu, a oni svi žive za njegov fudbalski uspeh. A ljudski je najbolja osoba koju sam sreo Mateo Kovačić. Sviđa mi se i Dejan Lovren. On je samo srčan i pošten čovek. Nahranio bi i pomogao svakom ovome kojem se diže kosa na glavi od njega. Izražava stavove na način koji nije populistički. A on je pravi muškarac. Ima srce kao Velebit. Toj trojici igrača se divim.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija