• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.05.2023

10:16

POSLE SKANDALA OGLASILI SE FUDBALERI ŠIROM SVETA! Ronaldo, Mbape, Nejmar i mnogi drugi stali uz asa Reala!

Tanjug

Fudbal

POSLE SKANDALA OGLASILI SE FUDBALERI ŠIROM SVETA! Ronaldo, Mbape, Nejmar i mnogi drugi stali uz asa Reala!

Podeli vest

Fudbaler Reala Vinisijus Žunior oglsaio se na društvenim mrežama nakon što je bio žrtva još jednog rasističkog napada, a odmah nakon utakmice koju su Madriđani igrali protiv Valensije počeo je da dobija podršku fudbalera širom sveta!

Sjajni Brazilac je u centru pažnje čitave sezone, ali ne samo zbog bravura na terenu! Sinoć je na meču i porazu od Valensije (1:0) u 37. kolu španskog prvenstva po ko zna koji put bio centralna figura iz raloga koji nemaju veze sa fudbalom.

Vinisijus je na oko 20 minuta pre kraja meča ušao u verbalni obračun sa navijačima na "Mestalji" koji su ga vređali na rasnoj osnovi. 

Foto: Tanjug

 

Došlo je i do fizičkog obračuna jer je Vinisijus svoj bes iskalio na protivničkom igraču, koji ga je pre toga davio za vrat (što sudija nije sankcionisao), ali mu je Brazilac uzvratio udarcem i zbog toga je isključen. Nedugo nakon kraja meča se obratio navijačima porukom na društvenim mrežama.

 

 

"Nije ovo bio ni prvi, ni drugi, ni treći put. Rasizam je normalan u La Ligi. Organizatori takmičenja misle da je to normalno, u savezu takođe, a protivnici to podstiču. Žao mi je. Šampionat koji je nekada pripadao Ronaldinju, Ronaldu, Kristijanu i Mesiju, danas pripada rasistima. Prelepa nacija koja mi je priredila dobrodošlicu i koju volim, ali koja je odlučila da u svet pošalje sliku rasističke zemlje. Žao mi je Španaca koji se sa time ne slažu, ali Španija je u Brazilu poznata kao zemlja rasista. Nažalost, zbog stvari koje se dešavaju svake nedelje, ja nemam odbranu za to. Slažem se. Ali, ja sam snažan i boriću se do kraja protiv rasizma. Čak i ako budem daleko odavde", napisao je na Tviteru.

Foto: Tanjug

 

Pokrenuo je ovaj slučaj lavinu i krenuli su da se oglašavaju igrači i fudbalski stručnjaci davajući Vinisijusu bezrezervnu podršku.

Rišarlison, napadač Totenhema i saigrač u brazilskoj reprezentaciji asa Reala, napisao je:

 

 

"Uvek rade sve kako bi zaustavili tamnopute ljude u dosezanju vrha. Porobljavali su ih, marginalizirali i ubijali. Ali nikada neće zaustaviti one koji su rođeni da bi bili veliki. Istorija zaboravlja pacove i prati ko se borio protiv zlih ljudi. Uvek zajedno."

Brazilac Ronaldo, nekada najbolji fudbaler na svetu, napisao je:

"Novi primer rasizma u La Ligi. Dok nema kažnjavanja, biće rasizma. Neprihvatljivo je da sudije, Fudbalski savez Španije i vlasti ne reguju i da navijači tapšu ovakvom apsurdu. Vini, računaj na mene u svojoj borbi. U našoj borbi."

 

 

 

Komentare po društvenim mrežama ostavili su i Dani Harvahal, Federiko Valverde, Eduardo Kamavinga, Eder Militao, Rodrigo, Nejmar, Antonio Ridiger, Kilijan Mbape i mnogi drugi...

Foto: printscreen

 

"Nisi sam. Sa tobom smo i podržavamo te", napisao je Mbape.

Foto: printscreen

 

 

 

Vinisijusu je na Tviteru odgovorio predsednik La Lige Havier Tebas.

"Celu situaciju objašnjavaju ti oni koji ne bi trebali. Mi smo pokušali da ti objasnimo, no nisi se pojavio ni na jednom od dva sastanka koja si sam zatražio. Pre kritikovanja i vređanja La Lige potrebno je informirati se. Nemoj dopustiti da te izmanipulišu i budi siguran da razumeš svačiju odgovornost i posao koji zajedno obavljamo", napisao je Tebas.

 

 

Brazilac mu je odmah replicirao:

"Ponovno, umesto kritikovanja rasista, predsednik La Lige napada mene putem društvenih mreža. Pričaš i ne čitaš, a tvoje mišljenje je potreseno. Pogledaj reakcije na svoje objave, iznenadićeš se. Opravdavanjem se izjednačavaš sa rasistima. Nisam prijatelj sa kojim ćeš pričati o rasizmu. Želim konkretne poteze i kazne. Haštagovi me ne dotiču"

Fudbalski savez u službenom saopštenju napisao je:

"Savez je zgrožen ovime što se dogodilo i svestan da se takva mišljenja moraju iskoreniti. Stoga tražimo hitno aktiviranje protokola kako bi se pokrenule najstrože mere." 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija