• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.11.2023

07:29

Istorija oduzetih bodova - Everton tek treći ikada!

EPAImages

Fudbal

Istorija oduzetih bodova - Everton tek treći ikada!

Podeli vest

"Karamele" žele da izbegnu sudbinu Midlzbroa i Portsmuta.

Čini se da bez drame u evropskom fudbalu ne može... Prošle sezone veliki skandal izazvao je Juventus, a sve je rezultiralo oduzimanjem bodova "staroj dami". U prostorije torinskog velikana upala je inspekcija, prečešljala knjige i ustanovila brojne nepravilnosti. Juventus se žalio - kazna je smanjena, ali je klub ostao bez dragocenih bodova u Seriji A. 

Ove sezone - ista priča, ali drugi akteri. Nezavisna komisija Premijer lige u martu počela je da istražuje poslovanje Evertona, nakon nekog vremena ustanovljeno je da su "karamele" sve radile po propisima. Ipak, početkom oktobra isti organ ponovio je proces i doneo istorijsku odluku. Evertonu je oduzeto deset bodova što je najveća kazna izrečena klubu u Premijer ligi - ikada! 

Foto: EPAIMAGES

 

Postojale su opcije da Everton bude novčano kažnjen ili da dobije embargo na transfere, ipak, nezavisna komisija Premijer lige odlučila se na "sportsku kaznu" kako se slični propusti ne bi dešavali ponovo. Nažalost, to bi moglo da utiče na ostatak sezone budući da je četa Šona Dajša nakon oduzimanja bodova zakucana za dno tabele sa samo četiri, koliko ima i Barnli. 

Da stvar bude "zanimljivija" - Everton je tek treći tim koji je doživeo da mu bodovi u Premijer ligi budu oduzeti. Pre velikana sa "Gudisona" istu sudbinu doživeli su Midlzbro i Porcmut. 

Midlzbrou je 1997. godine oduzeto tri boda

Prvi klub u Premijer ligi koji je doživeo da mu bodovi osvojeni na terenu budu oduzeti bio je Midlzbro u januaru 1997. godine. Razlog za to leži u ćinjenici da se "Boro" nije pojavio na utakmici protiv Blekburna budući da trener Brajan Robson nije mogao da sastavi tim od 23 igrača zbog velikog broja povreda i bolesti. 

Došlo je do raskola na relaciji Premijer liga - Midlzbro, budući da je klub tvrdio da su zatražili odlaganje utakmice, a da su čelni ljudi takmičenja to odbili. Nakon suđenja, Midlzbro nije priložio dokaze da su zahtevali otkazivanje utakmice te je izrečena kazna od 50.000 funti i oduzimanje tri boda. 

Foto: EPAImages

 

Zanimljivo, ta odluka uticala je na rasplet sezone budući da je Midlzbro ispao iz Premijer lige sa dva boda minusa u odosu na prvu ekipu iznad crte. 

Portsmutu - 2010. godine -9 bodova

Dugo se čekalo na novu, utisak je, najrigorozniju moguću kanzu, ali Premijer liga 2010. godine nije imala izbora već da oduzme bodove Portsmutu. "Plavci" tih godina grcali u dugovima nakon velikih rashoda na "fudbalskoj pijaci". Vlasnici kluba prekinuli su sa ulaganjima i sve je dovelo do katastrofalne situacije na "Freton parku". 

Premijer liga je Portsmutu dala šansu da se "iskobelja" iz teške situacije kada je Ali Al-Faradž, biznismen iz Saudijske Arabije, kupio klub. Ipak, Al-Faradž nije ispunio obećanje i uložio novac u Portsmut, a nakon nekog vremena klub je morao da proglasi bankrot. 

Foto: EPAImages

 

Nalog za likvidaciju kluba vrlo brzo je proknjižen, a po pravilima Premijer lige to se sankcioniše sa oduzimanjem devet bodova. Portsmut je ostao na dnu tabele, eliminisan iz elitnog društva. Ni dan danas, slavni klub sa "Freton parka" nije uspeo da se vrati na staze stare slave, trenutno je učesnik Lige 1. 

Kotroverza oko Vest Hema u aprilu 2007. godine

Verovatno i najpoznatiji slučaj vezan za oduzimanje bodova, do čega na kraju nije došlo, desio se u martu 2007. godine, a ticao se Vest Hema. "Čekićari" su godinu dana ranije iz Korintijansa doveli Karlosa Teveza i Havijera Maskerana, ali je njihov transfer u London pratio veliki skandal. 

Naime, Vest Hem je, budući da pomenuti tandem ne bi mogao da dobije radnu vizu, u transfer uključio treća lica koja su posredovala u dolasku Maskerana i Teveza. Mnogi su očekivali da će Premijer liga biti izuzetno rigorozna i "čekićarima" oduzeti bodove, ali je klub iz Londona prošao "povoljno". 

Foto: EPAImages

 

Vest Hem je novčano kažnje u iznosu od 5.500.000 funti, no, to je mala cifra u odnosu na podatak da je u poslednjem kolu upravo Karlos Tevez bio strelac pobedonosnog gola protiv Mančester junajteda koji je "čekićarima" osigurao opstanak u Premijer ligi. 

Zanimljivo, Šefild junajted, koji je te godine eliminisan iz Premijer lige umesto Vest Hema, uložio je žalbu na odluku čelnika takmičenja. Na kraju, "oštrice" su se odrekle svog statusa premijerligaša i nagodile sa "čekićarima" koji su isplatili 20.000.000 funti Šefildu kako bi žalba bila povučena...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija