• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.O.

03.03.2024

06:20

Na današnji dan: Rođen selektor Srbije - Dragan Stojković Piksi!

Miloš Rafailović

Fudbal

Na današnji dan: Rođen selektor Srbije - Dragan Stojković Piksi!

Podeli vest

Legendarni fudbaler rođen 3. marta 1965. godine pokraj Niša.

Godine prolaze, ali fudbalska reprezentacija Srbije nikako ne uspeva da prođe grupnu fazu na velikom takmičenju. Poslednji put "orlovima" je to uspelo, doduše pod imenom Jugoslavija, pre više od dve decenije kada je igru nacionalnog tima nosio Dragan Stojković. Navijači se nadaju da bi, sada u ulozi selektora, Piksi na predstojećem Evropskom prvenstvu Srbiju mogao da odvede u narednu fazu iako je pred "orlovima" pakleno težak zadatak. 

Ipak, ako je neko sposoban da iz ekipe izvuče najbolje - to je Dragan Stojković. Reč je o jednom od najboljih srpskih fudbalera svih vremena, a legendarni as rođen je na današnji dan - 3. marta 1965. godine u Pasi Poljani pokraj Niša. 

Stojković je svoju fudbalsku karijeru započeo u matičnom Radničkom. Na "Čairu" je debitovao već sa 16 godina, a sa 18 je upisao prvi nastup u dresu reprezentacije Jugoslavije. Nakon pet godina u dresu Radničkog usledio je odlazak u Crvenu zvezdu gde je Piksi ispisao najlepše stranice istorije beogradskog velikana zbog čega je poneo epitet pete Zvezdine zvezde. 

Nakon "Marakane" Piksi je otišao put Olimpik Marseja, a dobro je poznata priča da je u prvoj sezoni u finalu Kupa evropskih šampiona morao da igra protiv bivšeg kluba. Nije želeo Stojković da šutira penal protiv Zvezde koja je postala šampion Evrope. 

Foto: Starsportphoto

 

Karijeru je završio u Nagoji, a u Japanu je proglašen za najboljeg inostranog fudbalera ikada. Nakon igračke karijere Piksi je postao predsednik Fudbalskog saveza, potom predsednik Crvene zvezde da bi se nakon toga posvetio trenerskom poslu u Nagoji. 

Na klupi Nagoje zadržao se pet godina, od 2015. do 2019. godine predvodio je Guangdžu, a od 2021. godine je selektor Srbije. "Orlove" je odveo na Svetsko prvenstvo u Kataru. Piksija uskoro očekuje nastup na Evropskom prvenstvu, a navijači se nadaju da bi "orlovi" napokon mogli do zapaženog rezultata. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija