• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.O.

18.03.2024

18:05

Sramota - Hrvati svesno miniraju razvoj ABA lige! Za sve krive Srbe i pozivaju na bojkot!

Shutterstock

Košarka

Sramota - Hrvati svesno miniraju razvoj ABA lige! Za sve krive Srbe i pozivaju na bojkot!

Podeli vest

Pred sutrašnju skupštinu regionalnog takmičenja hrvatski mediji pozivaju tamošnje klubove da blokiraju odluke o budućnosti.

Godinama već hrvatski klubovi nemaju nikakav sportski doprinos u ABA ligi. Videlo se to i sinoć u "Draženovom domu" gde je Crvena zvezda, iako bez pola tima i osakaćena povredama, počistila Cibonu. Poslednjih sezona se, kao lider hrvatske košarke, istakao Zadar, dok je treći klub - Split, takođe u podređenom položaju i sleduje mu grčevita borba za opstanak. 

Ipak, užasni rezultati koje postižu hrvatski klubovi nisu dovoljna motivacija za tamošnje moćnike, već alat za borbu protiv Srba. Tekstove takve sadržine već nedeljama možemo pročitati na gotovo svim hrvatskim portalima. ABA liga se naziva "srpskom prićijom", srpski klubovi optuženi su da sav arapski novac (nešto više u nastavku teksta) žele samo za sebe, a reorganizacija regionalnog takmičenja i pretvaranje iz j.t.d. nazivaju srpskom privatizacijom ABA lige. 

Povod za kritike na račun srpskih klubova je redovna skupština ABA lige koja će se održati u utorak. Očekuje se da sutra konačno bude doneta odluka oko ulaska Dubaija u regionalno takmičenje, ali i još neke ključne stvari za budućnost ABA lige. Između ostalog - ukidanje nacionalnog ključa. 

Foto: abaliga.com

 

Budući da se protiv ulaska Dubaija u ABA ligu više niko ne buni, sutrašnje glasanje biće samo formalnost. Glavni cilj Arapa je ulazak u Evroligu, bez učestvovanja u ABA ligi to im ne bi pošlo za rukom. Zbog toga Dubai neće birati resurse kako bi se dogovorio sa čelnicima regionalnog takmičenja, a šuška se da bi i finansijska ponuda za pristupanje mogla da bude pojačana. Između ostalog i to će biti jedna od tema na sutrašnjoj skupštini. 

Dubai je abaligašima ponudio 1.500.000 evra za ulazak u takmičenje. Očekuje se da na dnevnom redu sutra bude i preraspodela novca, a hrvatski mediji prenose kako klubovi iz Srbije više snažan uticaj da većina svote bude usmerena ka Crvenoj zvezdi i Partizanu. Da li je tako ili ne, nije poznato, ali bez ikakve dileme beogradski velikani i polažu najviše prava na taj novac budući da su redovni učesnici Evrolige i najbolji ambasadori regionalnog takmičenja. 

Sa druge strane, Hrvati se pozivaju na pravo i tvrde kako bi svaki klub morao da dobije jednak deo... 

Ono oko čega se očekuje najviše "borbe" na skupštini je pretvaranje ABA lige u d.o.o. Prema trenutnom statutu svaka odluka u regionalnom takmičenju mora se doneti jednoglasno. U slučaju da ABA liga postane d.o.o. sve odluke mogu se doneti preglasavanjem.

Hrvati to gledaju na ovaj način: Ukoliko ABA liga postane d.o.o. mi ćemo biti manjina i sve odluke donosiće Srbi. Uz to, tamošnji mediji pozivaju klubove da miniraju sutrašnju skupštinu. Kao glavni negativci okarakterisani su Nebojša Čović i Ostoja Mijailović, a ništa bolje nisu prošli ni čelnici podgoričke Budućnosti. 

Foto: Starsportphoto

 

Kao glavni razlog za to navode mogućnost da "nacionalni ključ" bude ukinut. To je pravilo koje se odnosi na broj klubova iz jedne zemlje, dakle, Hrvati žele da zaštite svoja tri predstavnika pa makar oni bili najgori u regionalnom takmičenju. Razlog je jasan, Vojvodina, Spartak i Zlatobor igraju sjajno u ABA 2 ligi, glavni su konkurenti za promociju u viši rang što se nikako ne dopada hrvatskim "stručnjacima". 

Za kraj, hrvatski mediji pozivaju Zadar i Cibonu, kao suvlasnike ABA lige, da na sutrašnjoj skupštini regionalnog takmičenja glasaju protiv ukidanja "nacionalnog ključa", pretvaranja ABA lige u d.o.o. i najvažnije - pravilnu preraspodelu novca od ulaska Dubaija takmičenje. U suprotnom, kako navode, ABA liga postaće "srpska prćija". 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija