• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

01.04.2024

15:09

"Orlovi" lete ka zlatu!? Srpski košarkaši blistaju u NBA ligi pred Pariz!

Tanjug/Shutterstock

Košarka

"Orlovi" lete ka zlatu!? Srpski košarkaši blistaju u NBA ligi pred Pariz!

Podeli vest

Olimpijske igre koje se narednog leta održavaju u Parizu biće glavni sportski događaj u tekućoj godini. Srbiju će predstavljati veliki broj sportista, kako u individualnim tako i u kolektivnim sportovima. Nema sumnje da će najveća pažnja domaćih ljubitelja sporta biti usmerena na nastupe muške košarkaške selekcije, od koje se očekuje napad na zlatnu medalju!

Sagovornik Informera na tu temu bio je nekada proslavljeni reprezentativac Jugoslavije Goran Grbović! Legendarni bivši košarkaš Partizana na početku razgovora ističe da ne propušta igre naših reprezentativaca u najkvalitetnijoj ligi sveta.
- Pažljivo pratim nastupe naših igrača u NBA ligi. Bogdanović je pre nekoliko dana postigao 38 poena protiv Milvokija, Micić ima sve bitniju ulogu u Šarlotu. Smatram da je izuzetno važno to što su naši igrači sve bitniji u svojim timovima kako se bliži kraj regularnog dela sezone i kada je svaka utakmica važna! Jokića ne treba posebno isticati, čovek je rapsodija na terenu! Samo da se niko od njih ne povredi i mislim da će to sve biti jedna harmonija kada se okupe na leto! - optimista je Grbović

Foto: Starsportphoto©

 

Olimpijski turnir za izabranike Svetislava Pešića počeće okršajem sa prvim favoritom za zlato, Sjedinjenim Američkim Državama. Već sama ta činjenica bila je dovoljna da kod tradicionalno skromnih srpskih navijača dođe do euforije, iako još uvek ne znamo u kakvom sastavu će "orlovi" odleteti u Pariz. 

Foto: Starsportphoto

 

Ono što selektora Pešića svakako može da raduje, najbolji srpski košarkaši koji nastupaju u NBA ligi u poslednjih nekoliko sedmica igraju u impresivnoj formi! Nikola Jokić nastavlja da pomera granice, pošto je u meču protiv Klivlenda upisao 23. tripl-dabl u sezoni! Srpski centar predvodi Denver ka odbrani titule osvojene godinu dana ranije, a prvi je favorit da po treći put u karijeri bude izabran za najkorisnijeg igrača regularnog dela sezone. Koliko god da domaće ljubitelje košarke raduje forma momka rođenog u Somboru, toliko ima i razloga za brigu, jer istorija je pokazala da što duže traje sezona Nagetsa, proporcionalno opadaju šanse da Jokić na leto obuče dres sa državnim grbom. Olimpijske igre predstavljaju vrhunac karijere jednog sportiste, pa ostaje nada da će i kod Nikole biti motiva da se nađe u Parizu i proba da odvede svoju reprezentaciju do najvišeg stepenika na pobedničkom postolju.

- Što se tiče igranja Nikole Jokića, smatram da ukoliko postoji jedan promil šanse da on zaigra za reprezentaciju, da treba ispoštovati sve njegove uslove i da on zaslužuje poseban tretman! Treba to da prihvate i ostali igrači, jer treba imati razumevanje, Nikola odigra više od 90 utakmica u sezoni i to napornih takmičarskih utakmica u kojima igra po 30 minuta i najvažniji je igrač svog tima. Poseban tretman imaće i Džamal Marej u Kanadi i Adetokumbo u Grčkoj, pa zašto onda ne bi i Jokić kod nas? - pita se Grbović.

Za razliku od Jokića koji u kontinuitetu od početka sezone pruža fenomenalne partije, uloge i forma preostalih srpskih reprezentativaca koji nastupaju u najkvalitetnijoj ligi sveta bila je promenljiva. Na sreću selektora Pešića i armije navijača, trend je da ta forma ide uzlaznom putanjom kako sezona odmiče. Vasilije Micić je propustio Mundobasket u Manili prethodnog leta kako bi se što bolje pripremio za debitantski nastup u NBA ligi. Delovalo je prethodne jeseni da je pogrešio i da je NBA liga ipak "preveliki zalogaj" za nekadašnjeg MVP-ja Evrolige. Međutim, prelazak iz Oklahome u Šarlot sve je promenio - umesto svega 12 minuta koliko je prosečno dobijao šansu u dresu Tandera, za tim iz Severne Karoline u proseku igra gotovo 28 minuta po meču. To je značajno popravilo i njegove proseke, pa umesto 3.3 poena i 2.5 asistencija, sada u proseku beleži 11.5 poena uz 5.9 asistencija. S obzirom na to da Šarlot neće igrati plej-of ni ove sezone, to znači da će Vasa na reprezentativno okupljanje stići odmoran, ali ostaje da se vidi u kojoj meri će pauza između klupske i reprezentativne akcije uticati na njegovu formu.

Aleksej Pokuševski je takođe iz Oklahome prešao u Šarlot, međutim za sada nije imao prilike da se ozbiljnije nametne, a tek ćemo videti i da li će se naći u planovima Svetislava Pešića. Onaj za kojeg će svakako biti mesta u avionu za Pariz jeste Nikola Jović. Krilni košarkaš Majamija zaradio je ozbiljan kredit na Svetskom prvenstvu, gde je pokazao da može postati nosilac igre državnog tima u narednim godinama. Očekivalo se da će u tekućoj sezoni imati bitniju ulogu u dresu Majamija nego što je prethodno bio slučaj, ali početak nije bio lak. Sve do kraja 2023. godine praktično mu Erik Spolstra nije ni pružao šansu, a bio je u jednom trenutku prekomandovan i u "filijalu" tima sa Floride u razvojnoj ligi. Sve se promenilo od utakmice sa Golden Stejtom koja je odigrana 28. decembra, a u kojoj je Srbin za 19 minuta na parketu postigao 11 poena uz tri asistencije. Od tada, propustio je samo deset mečeva i prosečno igra 18.6 minuta po meču uz 6.7 poena, 4.1 skok i 1.9 asistencija. Prošlogodišnji finalista igraće u doigravanju i ove sezone, doduše Hit je na granici koja razdvaja one koji direktno idu u plej-of od onih koji će pokušati da ga se domognu težim putem preko plej-ina. Majami je tim koji godinama unazad najbolje partije pruža kada je najvažnije, tako da će klupska sezona najverovatnije potrajati još nekoliko meseci kada je u pitanju košarkaš Majamija. Od Jovića na Igrama u Parizu mnogo očekuje i Goran Grbović.

- Nikola Jović je formiran "ol-raund" spoljni igrač, našli su mu ulogu u Majamiju i njegove sve bolje partije u poslednje vreme su posledica tog procesa. Ojačao je, ima odličan šut i sjajan osećaj za asistenciju. On je tip igrača koji je teško rešiv za odbranu, jer ima tehniku spoljnjeg igrača a visinu krila. Biće fantastično pojačanje u reprezentaciji - nije štedeo na pohvalama na račun mladog košarkaša osvajač bronzane medalje sa Jugoslavijom na Evropskom prvenstvu 1987. godine.

Uz Nikolu Jokića, glavna uzdanica Karija Pešića u Parizu trebalo bi da bude Bogdan Bogdanović. Kapiten "orlova" igra u životnoj formi, u poslednjih nekoliko sedmica sjajno koristi odsustvo povređenog Trea Janga i nametnuo se kao jedan od ključnih igrača Atlante. Nedavno je pružio najbolju partiju u NBA karijeri, a jedan je od glavnih favorita da pokupi laskavo priznanje za najboljeg šestog igrača lige! Atlanta čvrsto drži desetu poziciju na tabeli Istočne konferencije i velika je verovatnoća da će igrati plej-in. Ipak, za nešto više od toga biće potrebno da se poklope mnoge kockice pa bi i sjajni šuter mogao već sredinom aprila na odmor, kako bi napunio baterije za pripreme sa reprezentacijom. Kod Bogdana se voljni momenat kada su u pitanju nastupi za Srbiju, nikada nije dovodio u pitanje. Ostaje samo da ga zaobiđu povrede i američki drim-tim imaće još jedan razlog za glavobolju. Naš sagovornik naglašava ratnički mentalitet i lidersku ulogu kapitena reprezentacije Srbije.

- Bogdanović je neko ko nikada ne odustaje, kao kapiten i kao čovek koji je rodoljub i patriota! Igrati za svoju zemlju na Olimpijskim igrama je čist elitizam! U toj areni su samo najbolji, a Bogdan je uvek bio gladijator! Sve i da je u najgoroj formi, biće najbolji kada je potreban reprezentaciji, igranje za svoju zemlju nema nikakve veze sa fizičkim stanjem, sve je u glavi. Imamo odličnu reprezentaciju i ukoliko se napravi dobra hemija među igračima, smatram da možemo do samog kraja! - zaključio je na kraju razgovora Goran Grbović.

Ako je do sada i bilo neke dileme, sada je više nema! Srbija je zemlja košarke i "na papiru" ima igrače koji mogu da se nadigravaju sa drim-timom, bez obzira na najave prema kojima će Amerikanci u glavni grad Francuske doputovati u zastrašujuće jakom sastavu. Ne treba otpisivati ni domaćina, koji će doduše biti oslabljen, jer je Džoel Embid "ispalio" Francuze i odlučio da nastupa za Sjedinjene Američke Države. Tu su i reprezentacije Kanade i aktuelnog prvaka sveta Nemačke, koja nam je u Manili postala veliki dužnik. Ne treba zaboraviti ni selekcije koje još uvek nisu overile vizu za Pariz, već će to učiniti na četiri kvalifikaciona turnira neposredno uoči Olimpijskih igara. Reprezentacije Grčke ili Slovenije, Litvanije i Španije favoriti su da na tim turnirima uhvate poslednji voz za Pariz, a kada se tamo nađu sigurno neće želeti da imaju epizodnu ulogu. Međutim, čekaće ih četa Svetislava Pešića koja će iza sebe imati podršku cele nacije!

Već se čuju uvodni taktovi pesme "igraj i pobedi, ponosno se vrati..."

 

 

 

 

 

 



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija