• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2023

10:00

Informerov podijum! Ovi sportisti su obeležili 2023! (FOTO/VIDEO)

EPA/Beta/USA today

Ostali sportovi

Informerov podijum! Ovi sportisti su obeležili 2023! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Srbija zemlja sporta - koliko puta ste čuli baš tu rečenicu? Neko će reći fraza, ali u 2023. godini apsolutno tačna činjenica, Srbija jeste zemlja sporta i Srbija ima dvojicu najboljih sportista na planeti u ovom momentu! Novaka Đokovića i Nikolu Jokića! Ma šta god neko drugi mislio!

Možda zapadnjaci to neće priznati, možda će pronaći dlaku u jajetu u svakom uspehu bilo kog srpskog sporta, ali brojke ne lažu. Naša zemlja ima momke koji u dva od pet najpopularnijih sportova na planeti dominiraju kao niko nikad.

Bilo je jako teško izdvojiti koji od njih dvojice će zauzeti prvo, a koji drugo mesto. Jeste Nikola uspeo nešto što nijedan naš košarkaš nikad nije, da bude najbolji igrač NBA lige i da maltene sam svoju ekipu, Denver Nagetse, vodi do titule.

Foto: Reuters

 

 

Ipak, odlučili smo se da na vrhu lestvice ipak bude Nole, s obzirom na to da je sa 36 godina dominirao na teniskim turnirima kao nikad ranije i da je, za razliku od Jokića, bio deo reprezentacije Srbije, ako nigde drugo onda u završnici Dejvis kupa.

 

1. NOVAK ĐOKOVIĆ, OBORIO SVE MOGUĆE REKORDE

Foto: EPAIMAGES

 

 

Apsolutni broj jedan, najveći u svom sportu i jedan od najvećih sportista svih vremena je - Novak Đoković (36)!

Čovek koji duboko u četvrtoj deceniji dominira kao nijedan teniser u istoriji. Lista njegovih rekorda je ogromna i ostali bismo čitav dan kad bismo ih nabrajali. U 2023. godini uspeo je da postane apsolutni rekorder po broju grend slemova (24), a od četiri najveća teniska turnira, on je osvojio tri. Nije uspeo samo na Vimbldonu, iako je i tamo igrao finale. Nažalost, izgubio je od Karlosa Alkaraza, ali je uprkos tome osvajao Australijan open, Rolan Garos i Ju-Es open i što je jednako važno, svima je dokazao da mu nema ravnog.

 

Na velikim turnirima igrao je nikad jače u životu. Očigledno je bio jako motivisan zapuši usta svima koji su ga omalovažavali i koji su mu predviđali skori kraj karijere. Osim tri grend slema, osvojio je i tri mastersa i godinu završio kao prvi na svetu. Ima ubedljivo najviše osvojenih mastersa (40), ubedljivo je prvi po broju nedelja na vrhu ATP liste (406), a uz to, drži čak 30 rekorda u Ginisovoj knjizi.

Ono što još više plaši njegove protivnike je što je gladan da u 2024. godini pomeri granice koje je sam postavio. Nedavno je  najavio da će pokušati da osvoji sva četiri grend slema u godini, kao i Olimpijske igre. Time bi, žargonski rečeno, "prešao igricu" i sebe zvanično proglasio najvećim sportistom u istoriji svih sportova. A to mu, naravno, svi želimo.

 

2. NIKOLA JOKIĆ, SAM ODVEO DENVER DO TITULE

Foto: Tanjug/AP

 

 

Imao je popularni Jokara fantastičnu sezonu u NBA, mogao je i on da se nađe na prvom mestu ove liste, ali ipak je Nole malo veći dasa od njega. Međutim, sve što je Nikola Jokić (28) uradio u 2023. godini takođe može da se graniči sa herojskim podvigom, pisanjem istorije i dokazivanjem svetu ko su i šta su Srbi. I od čega su satkani.

Jokić je postao tek peti Srbin koji je osvojio NBA ligu, nakon Darka Miličića, Peđe Stojakovića, Ognjena Kuzmića i Nemanje Bjelice. Međutim, ono što ga odvaja od svih njih je činjenica da je svoj Denver maltene sam na leđima nosio do titule šampiona NBA lige. Neko će reći i do titule svetskog košarkaškog šampiona.

 

 

Oteli su mu Ameri treću uzastopnu MVP titulu i poklonili je Džoelu Embidu. Neko će reći, da Kamerunac ne bi plakao. Ipak, Jokića je to samo dodatno motivisalo da uzme stvari u svoje ruke i napravi sopstveni poredak u NBA ligi. Dominirao je bukvalno u plej-ofu, vukao je Nagetse gotovo sam do titule.

Pazite sad, u doigravanju i nokaut fazi NBA lige, beležio je 30,5 poena, 13,5 skokova i 9,5 asistencija. Dakle, skoro pa tripl-dabl u proseku. Kraj priče! Na kraju je Denveru doneo prvu titulu u istoriji franšize i dobio nagradu za MVP finala. A kome drugom da ide priznanje?

Uzeo je, potom, odmor od svega, otišao u Srbiju gde je mesecima uživao. Nije bio deo tima na Svetskom prvenstvu u Manili, što mu je možda i mali minus u ovoj Informerovoj trci za sportistu godine. Ipak, svi se nadaju da će biti deo ekipe na Olimpijskim igrama u Parizu i da će našu ekipu povesti ka osvajanju neke od medalja.

 

3. IVANA ŠPANOVIĆ, SVETSKA, A NAŠA ŠAMPIONKA

Foto: Starsportphoto

 

 

Treće mesto na ovoj našoj listi zauzela je Ivana Španović (33)! Legendarna Zrenjaninka u 2023. godini uspela je da se domogne zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u skoku udalj na otvorenom i sa epitetom prvaka planete ići će na Olimpijske igre u Pariz dogodine.

Tamo će pokušati da dođe do tog dugo čekanog zlata, čime bi zaokružila fantastičnu, zaista fantastičnu karijeru. Skok od 7,14 metara bio je državni rekord, ali i najava da će u godini pred nama biti na vrhuncu forme i na Olimpijskim igrama. Verovatno i glavni kandidat za zlato.

 

 

Njen rezultat od 7,14 bio je najbolji u svetu u tom momentu, pa je jasno s kakvim motivom će čuvena atletičarka nastupiti u Parizu. Podsetimo, Ivana je u karijeri osvajala dva svetska zlata u dvorani, dva evropska zlata na otvorenom  i tri evropska u dvorani. Po jednom je bila svetska i evropska vicešampionka, a ima i četiri bronze sa tih takmičenja. Naravno, i olimpijsku bronzu, a nacija se nada od naredne godine i olimpijsko zlato.

Kraj 2023. godine obeležila je i njena objava da se razvodi od bivšeg supruga Marka Vulete.

 

NAJ OD NAJ

 

NAJBOLJA EKIPA

KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA SRBIJE

Foto: AP/Photo

 

 

Otišli su u Manilu kao otpisana ekipa, vratili se kao svetski vicešampioni! Apsolutno ekipa godine, heroji nacije i momci koji su se krvavim radom izborili za status vicešampiona sveta.

Da su kojim slučajem Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović i drugari imali još samo malo snage, verovatno bi ušli na vrlo visoko mesto u top tri ove naše liste. Bez obzira na sve, nacija je ponosna na njih, a svi se sećaju koliko emocija je bilo u septembru, kada su se iz Manile vratili sa srebrom oko vrata.

Igrali su izabranici Svetislava Pešića za slavu, svoju državu i za svog druga Borišu Simanića. Momak iz Bratunca umalo je platio glavom kada je dobio udarac u leđa u završnici meča protiv Južnog Sudana. Boriša je nakon naizgled bezazlenog udarca završio u bolnici, sa unutrašnjim krvarenjem opasnim po život. Ostao je bez bubrega, a saigrači su mu obećali da će se boriti do kraja. I jesu.

 

 

Pobeđivali su sve redom u grupnoj fazi (Kina, Portoriko, Južni Sudan), a onda ih je presekao poraz od neugodnih Italijana u drugoj fazi. U meču "biti ili ne biti" razbijena je Dominikanska Republika, a onda i Litvanija u četvrtfinalu. Medalja je bila na vidiku. U polufinalu rival je bila Kanada, po mnogima najjača ekipa na svetu. Naš tim je slavio sa ubedljivih 95:86, a onda su na red došli Nemci u finalu!

Naši momci su imali taj peh da već na startu ostanu bez Ognjena Dobrića, koji se povredio. Gubili su naši momci tokom gotovo čitavog meča, a onda na krilima Alekse Avravmovića krenuli da stižu Nemce. Činilo se da će košarkaš Partizana sam odvesti našu ekipu do zlata, ali onda su usledile greške i protivnik je došao do zlata.

Našim momcima niko ništa nije zamerio, pa su u Beogradu dočekani kao heroji nacije. Što ustvari i jesu. Naredna prilika za nešto veliko biće Olimpijske igre u Parizu, gde će pokušati, nadamo se zajedno sa Nikolom Jokićem u timu, da postanu šampioni.

 

 

SIGURICA GODINE

FUDBALSKA REPREZENTACIJA SRBIJE

Foto: Starsportphoto

 

 

Nisu blistali naši fudbaleri, ali zaslužili su da završe na ovoj listi barem zbog činjenice da su se nakon 24 godine vratili na veliku fudbalsku scenu na Starom kontinentu, odnosno, plasirali su se na Evropsko prvenstvo.

Mnogo toga lošeg dešavalo se našem nacionalnom timu, a najlošija je bila igra koju su prikazali izabranici Dragana Stojkovića Piksija. Ostao je jako gorak ukus zbog načina na koji su "orlovi" otišli na EURO, pošto je malo falilo da nas u poslednjem kolu šokira Bugarska, i to u Leskovcu. Ostaće upamćeno da smo dvaput izgubili od Mađarske, da nijednom nismo pobedili Bugare, ali i da smo manje-više rutinski na kraj izašli sa Crnogorcima.

 

 

Na kraju, Dragan Stojković Piksi postao je prvi selektor koji je našu ekipu odveo na dva velika takmičenja. Prvo na Svetsko prvenstvo u Katar, a potom i na Evropsko prvenstvo u Nemačku. Za to mu treba skinuti kapu, ali samo ako obeća da će naši reprezentativci igrati mnogo bolje na najvećoj kontinentalnoj smotri.

 

ŠOK/SKANDAL GODINE

PARTIZAN PROTIV REALA OD 2:0 DO 2:3 I TUČA U MADRIDU

Foto: EPAIMAGES

 

 

Bio je krajem aprila i početkom maja košarkaški klub Partizan možda i u najboljoj formi od svih klubova u Evropi! Nadali su se "grobar" da će im Željko Obradović ostvariti taj davni san i doneti novu titulu prvaka Evrolige. I bez lažne skromnosti, crno-beli su bili jako blizu.

Za rivala u četvrtfinalu imali su madridski Real, kasnijeg šampiona. Poveli su u Madridu 1:0, Kevin Panter je presudio onom legendarnom trojkom! Poveli su u Madridu i 2:0, ali kada je trebalo da se sačuvaju od provokacija, košarkaši Partizana su naseli. I pogrešili. Serhio Ljulj je bezobrazno udario Pantera, kapiten je reagovao, i nastao je haos! I skandal.

 

 

Bezobrazni Geršon Jabusele je umalo teško povredio Dantea Egzuma, a Evroliga je presudila tako što je kaznila francuskog košarkaša iz Reala sa pet mečeva suspenzije, ali i Matijasa Lesora i Kevina Pantera. Ispostavilo se da je to bilo ključno za ishod serije.

Treći meč u Beogradu dobio je Real, a onda i četvrti. Bili su to dueli odigrani u senci tragedije u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Serija se vratila u Madrid, očekivalo se da domaći to rutinski reše u svoju korist. Ali, desilo se novo "košarkaško ludilo" Pantera i drugova.

Vodili su 18 poena razlike. Imali su sve u svojim rukama. Fajnal-for je bio na vidiku. Ali, onda je Real počeo da topi prednost, i topi. Prelomila je trojka Marija Hezonje iz auta, kao i fantastična minijatura Serhija Ćaća Rodrigeza. Meč je završen pobedom Reala 98:94. Bio je to poslednji ples fantastične ekipe Željka Obradovića. Jeste Partizan sjajnu sezonu krunisao osvajanjem ABA lige protiv velikog rivala Crvene zvezde, ali ostao je samo na jednu loptu od plasmana na fajnal-for. Real je prošao ne zato što je bio kvalitetniji, već namazaniji i pokvareniji. Na kraju su postali prvaci Evrope, a to je lako mogao da bude Partizan.

 

IZNENAĐENJE GODINE

FK PARTIZAN

Foto: Starsportphoto

 

 

Završili su fudbaleri Partizana sezonu 2022/23. kao četvrtoplasirani i jedva su izborili plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija. Ostavili su na klupi Igora Duljaja, samo zato što nisu uspeli da mu pronađu zamenu. Nekadašnji defanzivni vezista uzeo je stvar u svoje ruke, doveo jeftine igrače i 2023. kalendarsku godinu završio na prvom mestu u Superligi i pobedom nad nikad skupljom Crvenom zvezdom.

Otprilike tako može da se opiše poslednjih šest-sedam meseci fudbalskog kluba Partizan. Ništa, ali apsolutno ništa u tom klubu ne funkcioniše, osim igre na terenu i rezultata. To šta se dešava na crno-beloj strani Topčiderskog brda, kada je fudbal u pitanju, jednog dana će se naučno izučavati.

Klub koji nema, pa ima predsednika, koji nema podršku tvrdog jezgra navijača, u kojem, nezvanično, plate kasne mesecima, u kojem se trener i direktor ne slažu, pa javno izlaze pred kamere, i u kojem igraju do juče anonimni igrači... Trenutno je lider domaćeg prvenstva.

 

 

Toliko je nelogičnosti bilo u ovom fudbalskom klubu da je malo ovih nekoliko redova da se opiše. Primera radi, jedini je ostvario pobedu u Evropi (protiv Sabaha 2:0), a ispao je posle ukupnih 6:0 u dvomeču sa skromnim danskim Nordsjelandom.

Doživeo je debakl protiv TSC-a kod kuće, izgubio u Nišu od Radničkog, jedva prošao na penale Zvezdinu filijalu Grafičar u Kupu, a onda u finalnom meču polusezone - tukao Zvezdu 2:1. I to prilično dominantno.

Ne daju se velike šanse Partizanu da ostane na prvom mestu na kraju sezone i da vrati titulu u Humsku. Jednostavno, Zvezda ima širi igrački kadar, igrače veće reputacije i veće vrednosti na tržištu. Mada, nikad se ne zna. Uostalom, od Partizana niko nije očekivao ni da bude lider Superlige, a oni to jesu nakon polovine sezone.

 

RAZOČARANJE GODINE

FK CRVENA ZVEZDA

Foto: Starsportphoto

 

 

Delovalo je to sve lepo u prvom delu 2023. godine. Ekipa je sa mladim trenerom Milošem Milojevićem osvojila duplu krunu, iako je i pre toga, još u martu, stigla vest da će ga na klupi zameniti dokazani izraelski stručnjak Barak Bahar.

Osvojio je Milojević dva trofeja i bez poraza na domaćoj sceni oprostio se od svog kluba, a na njegovo mesto stigao je čovek koji je godinu dana ranije sa Makabi Haifom izbacio Zvezdu iz Lige šampiona.

I mora se priznati, počeo je sjajno. Pobeda nad Fiorentinom od 5:0 u prijateljskom meču i dan-danas se prepričava. Stigla su skupocena pojačanja (Kraso, Olanjinka, Hvang, Ndijaje) za Ligu šampiona, gde se očekivao plasman barem u nokaut fazu Lige Evrope. Zvezda je, primera radi, samo za obeštećenja Hvanga i Ndijajea dala devet miliona evra, što je nezabeleženo u istoriji srpskog fudbala!

 

 

Međutim, krenulo je loše još početkom septembra. Prvi poraz u Superligi, pa drugi, a onda i nezgodan žreb za Ligu šampiona. Grupa sa Mančester sitijem, Lajpcigom i Jang bojsom. Ekipa je sve lošije igrala, bez neke jasne ideje. U Ligi šampiona propuštene su sve šanse za prezimljavanje u Evropi i ekipa je na kraju završila takmičenje sa samo jednim osvojenim bodom. Na poslednjem mestu.

Ostao je još 171. večiti derbi, što je bio meč "biti ili ne biti" za Baraka Bahara. Zvezda je izgubila u Humskoj od Partizana 2:1 i prepustila mu jesenju krunu, a Izraelac je dobio otkaz. Zamenio ga je povratnik Vladan Milojević, od koga se očekuje da zategne ekipu i donese joj očekivanu titulu u domaćem prvenstvu.

 

POVRATAK GODINE

MILOŠ TEODOSIĆ U ZVEZDI

Foto: Starsportphoto

 

 

Nije to povratak Miloša Teodosića u Zvezdu, pošto nikad ranije za nju nije igrao, ali jeste u srpsku košarku i na veliku scenu, gde je godinama bio 36-godišnji srpski plejmejker.

Jedan od najvećih organizatora igre u istoriji evropske košarke prošlog leta je rešio da potpiše za Crvenu zvezdu, što su sve "delije" čekale. Neko će reći, prekasno, pošto već ima 36 godina i prešao je zenit karijere... Ili ipak ne?

Nisu svi dočekali popularnog Tea sa odobravanjem na Malom Kalemegdanu. Uostalom, trebalo je da bude rezerva Šabazu Nejpiru, najskupljem pojačanju u istoriji kluba. Kada je počela sezona, nije bivši reprezentativac najbolje u nju ušao. Ispromašivao se u derbijima sa Partizanom i bio jedan od krivaca što crveno-beli nisu uzeli brejk na gostovanjima, a imali su šansu.

 

 

A onda je usledio taj meč protiv Bajerna koji je sve preokrenuo. Teodosić je zablistao i otad je glavni igrač Zvezde. Vrhunac polusezone je meč protiv Makabija u "Pioniru", kada je ubacio 27 poena i podelio 14 asistencija, za indeks korisnosti 40!

Kraj kalendarske 2023. godine dočekao je kao aposlutni lider tima sa Malog Kalemegdana, nezvanični kapiten i čovek u koga se zvezdaši najviše uzdaju kada je u pitanju košarkaška sekcija.

 

TRANSFER GODINE

MITROVIĆ I SERGEJ U ARABIJI

Foto: printscreen Twitter

 

 

Licitiralo se godinama, kada god krene neki prelazni rok, gde će karijeru nastaviti Sergej Milinković-Savić ili Aleksandar Mitrović. Dogodilo se da u istom prelaznom roku promene klubove i potpišu za isti - saudijski Al Hilal.

Mogao je Sergej da bira gde će iz Lacija. Spominjalo se da ga žele Mančester junajted, PSŽ, Čelsi, pa čak i Real Madrid i Barselona. Na kraju, odabrao je onu najbogatiju ponudu i potpisao za Al Hilal. Laciju je pripalo obeštećenje od 40 miliona evra, a Srbinu plata od 20 miliona evra godišnje.

U istom prelaznom roku, u isti klub, prešao je i popularni Mitar. Imao je u Fulamu sve, status legende, šansu da postane najveći igrač u istoriji kluba (i nije daleko od toga), ali ni on nije mogao da odoli pozivu iz Arabije.

Prešao je u Al Hilal, gde zarađuje 25 miliona evra godišnje. Ni Fulam nije loše prošao, pošto je na njegovom odlasku zaradio oko 52 miliona evra.

 

 

ŽENSKA EKIPA GODINE

ODBOJKAŠICE SRBIJE

Foto: EPAIMAGES

 

 

Nepravedno bi bilo sa ove liste izostaviti i odbojkašice Srbije. Naša ženska reprezentacija ove godine promenila je selektora, pa je umesto harizmatičnog Italijana Danijelea Santarelija stigao još jedan harizmatični Italijan - Đovani Gvideti.

Znalo se da je centralni događaj u 2023. godini Svetsko prvenstvo, gde je naša ekipa bila jedan od favorita. Tijana Bošković i drugarice gazile su sve, ali su stale na poslendjoj prepreci. Bolja je bila Turska, koju sa klupe predvodi - upravo Santareli. Na kraju je posle preokreta bilo 3:2 za rivalke, ali bez obzira na to, ostaće upamćeno da su srpske igračice ponovo osvojile medalju na velikom takmičenju, što je redovna praksa u poslednjoj deceniji, ko god da je selektor.

 

TALENAT GODINE

HAMAD MEĐEDOVIĆ

Foto: profimedia

 

 

Mladi srpski teniser Hamad Međedović (20) početkom decembra osvojio je turnir u Džedi i zaslužio zvanje najboljeg mladog tenisera sveta!

U pitanju je "NextGen" turnir u kojem su učestvovali teniseri do 20 godina, izuzev Karlosa Alkaraza, na kojem je sjajni srpski as pobedio sve i osvojio ovo prestižno priznanje.

Uz trofej, pripao mu je i ček od 514.000 dolara. Rođeni Novopazarac ostvario je pet trijumfa u nizu, a u velikom finalu bio je bolji od Artura Fisa (19) sa 3:2 (3:4, 4:1, 4:2, 3:4, 4:1). Koliko Hamadov uspeh dobija na težini najbolje se vidi po tome što je Francuz čak 74 mesta bolje rangiran od njega na ATP listi, a brojni teniski stručnjaci označili su ga, uz Karlosa Alkaraza, kao predvodnika novog talasa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!
Politika

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!

Ovih dana smo svedoci žestokih pritisaka na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod. Ipak, ovaj put su ti pritisci mnogo perfidniji, a samim tim i opasniji. Pod maskom kulture sećanja, pokušava nam se udariti žig genocidnog naroda. Zato smatram da mi Srbi nemamo pravo na ćutanje. Podrška predsednicima Vučiću i Dodiku, u borbi za nacionalno dostojanstvo i nacionalni opstanak, potrebnija je nego ikada, saopštio je načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković.

21.05.2024

13:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija