• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

26.02.2024

17:18

Kad je teško - tu je Sveta! Neverovatna statistika kapitena Partizana (VIDEO)

Starsportphoto

Partizan

Kad je teško - tu je Sveta! Neverovatna statistika kapitena Partizana (VIDEO)

Podeli vest

Pretplatio se Svetozar Marković (23) na odlučujuće golove, navikao je navijače da bude junak i da mreže trese u najvažnijim trenucima, baš kao što je to bilo minulog vikenda protiv Radnika u 22. kolu Superlige (2:1).

Mučili su se fudbaleri Partizana u Surdulici sve do 70. minuta, a onda je usledio korner sa desne strane, centaršut Nikole Antića na drugu stativu i odličan potez kapitena, koji je glavom pogodio cilj i tako svom timu trasirao put ka novom trijumfu.

Verovali ili ne, otkako se vratio iz grčkog Olimpijakosa leta 2022. godine i po treći put zaigrao u Humskoj, ovo je mladom štoperu bio peti pogodak. A, koliku težinu oni imaju govori i to što ih je sve dao u gostima, iz prekida i pri rezultatu 0:0.

 

 

Slična situacija kao u subotu viđena je i jesenas, u 12. rundi domaćeg prvenstva, kada su Beograđani gostovali u Subotici (3:0). Spartak se takođe držao do 69. minuta, da bi nakon centaršuta iz ugla Bibarsa Natha, loptu glavom ka petercu prosledio Nemanja Nikolić, a tamo je sačekao popularni Sveta i snažnim udarcem desnom nogom pocepao mrežu.

 

 

Minule sezone Marković je doneo tri boda "parnom valjku" i u poslednjim sekundama protiv Mladosti GAT u Novom Sadu (1:0). Bio je to debi tadašnjeg trenera Gordana Petrića na klupi, a u dubokoj nadoknadi vremena sjajni štoper je odlično glavom reagovao na ubačenu loptu Fusenija Dijabatea.

 

 

Kasnije te sezone je načeo i Mladost, na užasnom terenu u Lučanima (3:0). Centrirao je Kvinsi Menig sa leve strane, loptu je glavom samo okrznuo Andrija Pavlović, a crno-bela "šestica" se opet našla na pravom mestu.

 

 

Što se tiče Evrope, jedan od najvažnijih pogodaka u karijeri momak rodom iz Bijeljine dao je protiv Kelna u Nemačkoj (1:0), kada je ostvarena velika pobeda u grupnoj fazi Lige konferencija. Slobodan udarac iskosa s leve strane izveo je Natho, a Sveta je u buketu igrača najbolje skočio i nadmudrio golmana čuvenog bundesligaša.

 

 

Na sve to, u prethodna dva mandata u klubu sa Topčiderskog brda, Marković je na još četiri utakmice golovima rešavao pitanje pobednika. Sve ukupno je u dresu "parnog valjka" mrežu tresao 11 puta na 137 nastupa.

Koliko je važno da su i odbrambeni igrači efikasni najbolje zna Bojan Ostojić (40), nekadašnji stub odbrane crno-belih.

- Ta statika samo potvrđuje koliko je Sveta značajan za igru Partizana, da ima dobar osećaj i zna kad treba da se nađe na pravom mestu i u pravo vreme. Izrastao je u vođu tima, s razlogom nosi kapitensku traku. Verujte mi, to su najlepši golovi, pogotovo za defanzivce. Kada pogodite u trenutku dok se utakmica lomi, kad je odlučujuće, najbitnije... Nema boljeg osećaja. Nadam se da će cela ekipa nastaviti da niže pobede i da igra sve bolje kako sezona bude odmicala. Verujem u njih i u Igora Duljaja - kaže Ostojić za Informer.

Foto: FK Partizan

Gol Svete Markovića u Surdulici

Bivši štoper, a sada pomoćni trener prvoligaša Smedereva, dodaje da je Partizan prepoznatljiv upravo po tome što ume da napravi igrače i ne plaši se da pruži šansu talentovanim momcima iz svoje Omladinske škole.

- Tako se to radi u velikim klubovima. Pogledajte samo koliko su kvalitetnih defanzivaca crno-beli izbacili u poslednje vreme. Od Milenkovića, Pavlovića, Svete, pa sada i malog Ilića, koji je otišao pravo u Seriju A - objašnjava Ostojić.

Foto: Starsportphoto

Bojan Ostojić je 2019. doneo poslednji trofej Partizanu

Ljubimac "grobara", koji je golom protiv Crvene zvezde na "Marakani" 2019. doneo pehar Kupa Srbije u Humsku, što je ujedno i poslednji klupski trofej, naglašava da su prekidi izuzetno važan segment, pogotovo u srpskom fudbalu.

- Uglavnom se sve ekipe protiv Partizana zatvore, brane se sa desetoricom igrača i da tada nema prostora da se stvori neka šansa. Još ako je i teren loš, pa ne može da se razvije pas igra, a odmiče vreme i uđe se u nervozu... Mnogo znači kad prekidi dobro funkcionišu, to je veliko oružje. U Humskoj se uvek tome posebna pažnja posvećivala, sećam se koliko smo kod trenera Marka Nikolića radili na tim stvarima. Eto, pamti se još onaj gol Blekija Milenkovića protiv Zvezde vredan "duple krune" ili onaj moj na "Marakani" u finalu Kupa - zaključuje Ostojić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija