• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

09.03.2024

09:00

Najvažniji test ove generacije! Partizanov diplomski na "Marakani"

Starsportphoto

Partizan

Najvažniji test ove generacije! Partizanov diplomski na "Marakani"

Podeli vest

Vreme je da se vidi od čega je zaista ovaj tim Igora Duljaja satkan i da li u današnjem 172. "večitom derbiju" (17.00, Arena premijum 1) Marković, Natho, Zahid i ostali mogu klubu iz Humske da donesu trijumf na "Marakani" posle skoro sedam godina.

To je to, došao je trenutak istine. Ovo je ta utakmica koja fudbalerima Partizana da odredi dalji tok sezone. Dosad je bila fenomenalna, ostvareno je više nego što je bilo ko očekivao, a sada će baš u komšiluku "parni valjak" imati šansu da kruniše sve ono što je uradio za minulih skoro osam meseci.

Tačno je da ovaj duel, kao i svaki drugi, može da donese ili odnese tri boda. Međutim, ovo nikako nije sasvim običan meč, ovo je mnogo, mnogo više od toga. Sudar dva najveća srpska kluba, ljuta rivala, koja će učiniti sve da obraduju armiju svojih navijača. Bitka za prvo mesto na tabeli, za prednost u šampionskoj trci, za prestiž, za ulazak u istoriju, za ostvarenje sna svakog domaćeg igrača, koji je o ovome maštao još od malih nogu kada je krenuo da trči za loptom.

Crno-beli su jesenas pokazali i dokazali da mogu protiv Crvene zvezde, koja je letos uložila milione u inostrana pojačanja, ali i dovođenje trenera Baraka Bahara, zbog učešća u Ligi šampiona. Ispostavilo se da to nije bilo dovoljno za pobedu u derbiju, pošto su bodovi ostali u Humskoj, gde je domaćin krajem decembra slavio sa 2:1.

Ipak, sada je situacija potpuno drugačija. Na klupi crveno-belih je iskusni Vladan Milojević, promenio je ambijent u svlačionici, "zategao" ekipu i vrlo dobro zna kako da igra na rezultat.

Foto: Starsportphoto

Goh i Duljaj

I baš zbog svega toga navedenog ovaj okršaj će za Partizan, ali i trenera Igora Duljaja (44), biti diplomski ispit.

- Zvezdin tim sada izgleda drugačije. Okolnosti su se promenile, igra se na drugom terenu, gde Partizan dugo nije osetio slast pobede. Ne verujem da je ova utakmica presudna za ishod šampionske trke, donosi tri boda, kao i svaka druga, a u opticaju su još 42. Jedino što je specifična, ali nisam siguran da odlučuje - rekao je Duljaj.

Zanimljivo, mladi stručnjak je u ulozi šefa stručnog štaba debitovao upravo na "večitom derbiju", pošto je na klupi nasledio Gordana Petrića. Bio je to 169. okršaj u Ljutice Bogdana, koji je Zvezda dobila sa 1:0 golom Aleksa Viga. Naredni je odigran u Humskoj i završen je bez golova, a ta sezona pamtiće se kao jedna od najgorih u istoriji kluba.

Foto: Starsportphoto

Saldanja se oporavio i biće u timu Partizana

Međutim, kada je čuveni vezista letos uzeo stvari u svoje ruke, počeo da selektira potpuno novu ekipu i da dovodi vrsna pojačanja iz inostranstva, sve se promenilo. Napravljen je spoj mladosti i iskustva, a fenomenalna atmosfera u svlačionici i hemija postali si najjači adut ovog kolektiva. Dočekali su "grobari" da se raduju protiv crveno-belih i baš zato sada očekuju i "šlag na torti".

Od 2017. i poslednje šampionske sezone "parni valjak" se nije podignutih ruku vratio iz komšiluka. Naravno, to se odnosi samo na domaće prvenstvo. Na poslednjih pet mečeva u Superligi nije uspeo čak ni mrežu da zatrese na najvećem srpskom stadionu, pa će zbog toga posebno ofanzivci biti na radaru.

U aktuelnom timu samo trojica igrača znaju kakav je osećaj kada postigneš gol protiv večitog rivala. To su Nemanja Nikolić, Mateus Saldanja i Bibars Natho. I upravo će iskusni Izraelac, u tandemu sa Gajasom Zahidom, biti zadužen za sve akcije crno-belih i da lopta dođe do oporavljenog Brazilca, koji je prvi strelac Superlige.

Foto: Starsportphoto

Bibars Natho je

Iz drugog plana vrebaće brzonogi Aldo Kalulu i Jung Džun Goh, dok će jedna od jako važnih stavki biti i prekid. Zbog toga je za Partizan jako značajno što će kapiten Svetozar Marković igrati, jer osim što je stub odbrane, već nekoliko puta je uspevao da postigne gol baš kada je to najpotrebnije.

Ima Duljaj i "džokere" na klupi. Slatke muke koga da stavi u tim. Jako dobrim partijama ovog proleća nametnuo se talentovani Samed Baždar, tu su i mladi Ksander Severina i Denil Kastiljo, ali i prekaljeni Taki Nikolić, koji je već nekoliko puta ove sezone bio "iks faktor".

Ono što jedino crno-beli ne bi smeli da dozvole to je da promene stil igre i način razmišljanja zbog toga što im, ruku na srce, danas donekle odgovara i remi. Morali bi da igraju onako kao što to čine cele sezone, bez kalkulacija, jer im je baš to i donelo lidersku poziciju.

Foto: Starsportphoto

Detalj sa prošlog 171. derbija

Kao najbolja opomena neka im bude 166. derbi iz februara 2022. I tada je Partizan bio prvi, ali je imao čak pet bodova više. Ipak, zbog pogrešne taktike i lošeg izbora tima trenera Aleksandra Stanojevića poražen je sa 2:0. Posle toga se cela sezona okrenula u korist Zvezde, koja je na kraju ponovo postala šampion.

Videćemo večeras, nakon 90 i kusur minuta borbe, ko je bio mudriji, strpljiviji i sposobniji. Jedno je sigurno, najbitnije je da se posle utakmice priča samo o fudbalu, a ne o suđenju, skandalima i saopštenjima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija