• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

15.04.2024

07:00

Prolećni raspad Partizana! Zbog ovoga su crno-beli posrnuli u šampionskoj trci

Starsportphoto

Partizan

Prolećni raspad Partizana! Zbog ovoga su crno-beli posrnuli u šampionskoj trci

Podeli vest

Tri ključna razloga dovela su do toga da crno-beli za kratko vreme pređu put od lidera na tabeli do još jednog gubitka titule.

Poraz od Napretka kod kuće (0:1), remi protiv Mladosti u Lučanima (1:1), neuspeh u duelu sa Čukaričkim na Banovom brdu (3:2)... Kriza je zakucala na vrata Partizana, koji je pred start plej-ofa praktično označio i kraj šampionske trke.

Koliko god da je jesen za crno-bele bila vedra, protkana pobedama, preokretima, slavljem u 171. večitom derbiju u Humskoj, toliko je sada proleće tmurno. Ipak, da krenemo redom...

U prvom delu sezone ostvareno je nešto što je malo ko očekivao, računajući i najvernije pristalice, s obzirom na to kako su tekle letnje pripreme i dobar deo prelaznog roka. Ipak, trener Igor Duljaj i njegovi saradnici uspeli su da slože kockice, pa i pored nekih neočekivanih kikseva (porazi od TSC-a i niškog Radničkog, remi sa Radničkim iz Kragujevca), vratili su veru navijačima i zauzvrat dobili podršku sa tribina. Na zimsku pauzu otišlo se sa bodom prednosti, ali...

Onda je usledilo proleće i bolno otrežnjenje. Sve se raspršilo kao mehur od sapunice. A, nekoliko faktora je uticalo na takav epilog.

Foto: Starsportphoto

Fudbaleri Partizana

Iako je "parni valjak" drugi deo sezone počeo minimalnim trijumfom protiv Javora u Ivanjici (1:0), bilo je to daleko od one prepoznatljive igre. Mnogo bolje bilo je ono što je viđeno protiv IMT-a na domaćem terenu (5:2), ali je baš od tog meča krenuo i sunovrat.

Razlog, više nego jasan - povreda Mateusa Saldanje (24). Najbolji strelac ekipe i Superlige je nakon jednog duela ostao da leži na travi i odmah se videlo da nije dobro. Napustio je teren već posle pola sata, a držao se za zadnju ložu. Detaljni lekarski pregledi potvrdili su da nije reč o težoj povredi, ali da je neophodna pauza.

Sjajni napadač propustio je duel u Surdulici protiv Radnika (2:1), koji je Partizan uspeo da reši u svoju koristi, a potom je protiv Železničara (3:1) odigrao poslednjih 20 minuta. Sve je to bila uvertira za 172. večiti derbi, na kojem je Brazilac ponovo uspeo da zatrese mrežu Crvene zvezde (2:2), ali videlo se da to nije pravi on.

Foto: Starsportphoto

Mateus Saldanja mnogo nedostaje ekipi

Sa bolnom grimasom na licu zamenjen je nakon sat vremena i od tada fanovi crno-belih čekaju da ga ponovo vide na terenu. Ispostavilo se da je upravo tada na "Marakani" stanje njegove povrede samo pogoršano, što je skupo koštalo ceo tim. Jer, da je Saldanja bio na terenu protiv Napretka, Mladosti, pa i juče protiv Čukaričkog, druga bi se sada pesma pevala. Bez obzira što je i njegova zamena, mladi Samed Baždar, uspeo da upiše nekoliko golova, ali i da promaši nemoguće.

Ono što "parni valjak" nije iskoristio na gore pomenutim utakmicama, gde je izgubio bodove, snažni centarfor bi u pogotke pretvarao "zatvorenih očiju". I to nije preterivanje, jer je upravo jesenas mnogo puta dokazao da mu je dovoljno i milimetar slobodnog prostora da prevari čuvare i golmane. 

Druga stvar, koja je bila i više nego očigledna, jeste diskutabilno deljenje pravde. Od prvog kola u nastavku prvenstva osetila se ta tenzija na relaciji Partizan - arbitri.

Foto: Starsportphoto

Igor Duljaj u raspravi sa arbitrom Milanom Ilićem

Počelo je sa Milanom Ilićem u Ivanjici, a završilo se s njim na Banovom brdu. Sudija iz Ćuprije je oba puta pokazao žuti karton Igoru Duljaju, zbog čega će šef struke crno-belih morati da odradi suspenziju i propusti predstojeći 173. večiti derbi na "Marakani".

- Govorim ovo hladne glave, ne vode me emocije. Pre nego što mi je pokazan karton samo sam stao ispred Aleksandra Šćekića, nisam ulazio u teren. Nisam ni psovao. Sudija je jednostavno želeo da demonstrira silu. On mi je dao karton i posle 20 minuta utakmice u Ivanjici. I znao sam da ću dobiti četvrtu opomenu kad-tad, žao mi je što se to dogodilo baš pred meč sa Zvezdom. Sport bi trebalo da bude nešto čisto, fer, a ne da se neko ponaša nadmeno. To je bilo bez pardona. Želeo bih da vidim da li bi u nekim drugim situacijama sudija tako nešto smeo da uradi - rekao je Duljaj.

Prethodno je buru pokrenula arbitraža Pavla Ilića iz Kragujevca, na prethodnom okršaju najvećih rivala početkom marta (2:2), kada je utvrđeno da je oštetio Partizan. Neopravdano je isključio Ksandera Severinu sredinom drugog poluvremena, a i dalje su mišljenja podeljena oko toga da li je trebao da pokaže crveni karton Hvangu, koji je kao poslednji igrač odbrane u kontri faulirao Kalulua.

Foto: Starsportphoto

Neopravdani crveni karton za Severinu na prethodnom derbiju

Na sve to nadovezao se okršaj sa Napretkom u Beogradu i arbitraža Nikole Radakovića. Mnogo zamerki imali su iz domaćeg tabora na račun Novosađanina - prvo na nedosuđen prekršaj nad Ovusuom, koji je prethodio jedinom i odlučujućem golu Kruševljana, a potom i na to što duel Nikolića sa golmanom Savićem nije okarakterisao kao jedanaesterac.

Velika se prašina podigla nakon tog meča, Duljaja su bukvalno razvajali od sudije, koji je kasnije i prijavio mladog stručnjaka Disciplinskoj komisiji FSS.

A, paradoksalno je što, na sve to, uprava kluba sve vreme mudro ćuti. I to je zapravo treći, najveći i ključni razlog što u Humskoj, ni sedmu godinu zaredom, skoro sigurno, neće podići pehar namenjen prvaku države.

Foto: ATA Images

Od rukovodstva Partizana ni traga, ni glasa

Niko, ama baš niko iz rukovodstva, nije ustao, pobunio se i stao uz svog trenera, stručni štab i ekipu. Počev od generalnog direktora Miloša Vazure, preko sportskog sektora na čijem je čelu Ivica Kralj, pa sve do predsednika (kao u ostavci) Milorada Vučelića, od kojeg sada nema ni traga, ni glasa.

Nijednog momenta se čelnici u Humskoj nisu ponašali u skladu sa istorijom, tradicijom i veličinom Partizana, naprotiv. Čak su dozvolili da im još jedan igrač, ovog puta Ksander Severina, pobegne usred sezone zbog dugovanja, da se ama baš ništa ne pitaju u FSS, da im država po ko zna koji put plaća licencu za Evropu, a da predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno iznosi podatke o visini duga, koji iz dana u dan vrtoglavo skače...

Foto: Starsportphoto

Igor Duljaj i Miloš Vazura

Najbolji opis svega onoga što se dešava na Topčiderskom brdu i kako jedan od velikana (ne)funkcioniše dao je upravo Duljaj, sinoć nakon poraza od "brđana".

- Nisam ja ovde bitan kao pojedinac. Važni su tradicija i čast Partizana. Kao što je neko rekao, ovo je problem kluba, jer ne može da stane iza svega što se dešava - iskren je mladi stručnjak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!
Politika

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

30.04.2024

15:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija