• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

10.09.2020

13:15

ŠUMADIJSKI KUNIĆI ZA NJIH NEMAJU CENU: Miloš i Marko ih gaje i osvajaju medalje, IZ LJUBAVI OSNOVALI UDRUŽENJE!

Vesti

ŠUMADIJSKI KUNIĆI ZA NJIH NEMAJU CENU: Miloš i Marko ih gaje i osvajaju medalje, IZ LJUBAVI OSNOVALI UDRUŽENJE!

Podeli vest

Dok neko gaji ovce, svinje i ostalu krupniju i sitniju stoku, Miloš Ilić iz Belosavaca kod Topole i Marko Šundić iz Aranđelovca gaje kuniće

Iako bi od ovog hobija mogli da ostvare solidnu zaradu, oni su se ipak opredelili da osvajaju pehare i da svoje kuniće vode na takmičenja.

„Već sedam godina uzgajam kuniće, ovaj hobi nije jeftin, ali ljubav nikad ne pita za cenu. Trenutno ih imam 35, od čega su 22 ženke. Iako je jako unosno prodavati njihove meso jer je izrazito zdravo i ukusno, ja ih ipak ne koristim u te svrhe, već ih od malena dresiram i kasnije vodim na izložbe“, rekao je Miloš iz sela Belosavci.

Foto: Toppress

 

Miloš je do sada osvojio vredne nagrade a nije izostao pehar Balkanski šampion. Da ova životinja bude najbolja presudna je dresura od rođenja kao i  dobra ishrana.

„Hranim ih granulama, seno i naravno dodajem povrće koje oni preferiraju, šargarepa najčešće. Od malena se uče kako treba da stoje na stolu, jer bilo kakav skok ili pokret, znači automatsku diskfalifikaciju.

Ono što je najbitnije da bi kunić pobedio na nekoj od izložbi jesu uši, krzno i čistoća. Kriterijumi su zaista zahtevni i samo najbolji pobeđuju“, kaže Miloš.

I dok Miloš gaji rasu Orijaš, u susednoj opštini Aranđelovac, Marko Šundić uzgaja rasu Havana šarac, ali brojni pehari nisu izostali ni kod ovog mladog odgajivača.

„Kuniće imam od malih nogu, prvo ih je gajio moj otac pa sam onda nastavio i ja. Imao sam više rasa, ali sam vremenom prešao na Nemačke šarce Havana,  u Srbiji trenutno samo ja imam tu rasu a u odgajivačnici imam imam 21 ženku  i četiri mužjaka.

Foto: Toppress

Miloš i Marko

Učestvovao sam ove izložbene sezone na izložbi u Vršcu i Kasidolu gde sam osvojio prvo mesto sa najvećom ocenom 96 i osvojio sam pehar“, priča za TopPres Marko i dodaje da su mesečni troškovi oko odgoja kunića oko 8.000 dinara.

Svaki dan minimalno dva sata provodim oko njih, čišćenje objekta, pojenje, ishrana. Troškovi su veliki, ali sve je to zanemarljivo jer ljubav prema kunićima nema cenu“.

Životni vek  kunića je deset godina, a već sa osam meseci su u punoj snazi i spremni za takmičenja. Zvanična pripreme počinju mesec dana pre, i tada se krzno svakodnevno češlja, kako bi ispadale stare dlake. Nekoliko dana pred samu izložbu kuniću se seku nokti, da bi se izbegle mehaničke povrede.

Foto: Toppress

 

„Posebna pažnja mora se obratiti na vreme parenja, aktivni su tokom cele godine osim u mesecima kad su velike vrućine. Krajem septembra očekujemo da počnu parenja, pa ćemo početkom godine imati nove potomke“, kaže odgajivač kunića iz Topole.

Miloš je iz ljubavi prema ovim krznenim životinjama osnovao i Udruženje odgajivača sitnih životinja, njegov zamenik je Marko Šundić iz Aranđelovca a Udruženje već broji preko  10 članova.

„Osnovali smo Udruženje u  februaru ove godine,  sa ciljem da se što više gaje sitne životinje i da se uz takmičenja i druženja ostalima pokaže kako ove životinje izgledaju, koje sve vrste postoje“, kaže predsednik Udruženja.

NIJE MI LAKO DA SE RASTANEM OD PTICE KOJU SAM OD TIĆA NEGOVAO: Kako Dragan iz Salaša Nošajskog gaji najlepše paunove u Srbiji pročitajte OVDE


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set