• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. Gligorijević

11.11.2020

10:00

(FOTO) Bojanu iz Užica ispitivali su najbolji naučnici sveta i nisu mogli da OBJASNE ODAKLE JOJ NEVEROVATNA SPOSOBNOST KOJU IMA SAMO JOŠ JEDNA OSOBA NA CELOM SVETU

Vesti

(FOTO) Bojanu iz Užica ispitivali su najbolji naučnici sveta i nisu mogli da OBJASNE ODAKLE JOJ NEVEROVATNA SPOSOBNOST KOJU IMA SAMO JOŠ JEDNA OSOBA NA CELOM SVETU

Podeli vest

Bojana Ilić (36) iz Užica ceo svoj život čita i piše naopako. Zbog tog svog talenta medicinski je fenomen, a ni najbolji naučnici sveta nisu mogli da utvrde i objasne taj njen talenat.

Zaposlena je u gradskoj upravi, a na njenom stolu su i monitor i tastatura okrenuti
naopako. I formulare koje popunjava su okrenuti za 180 stepeni.

- Počinjem da popunjavam sa desna na levo od poslednjeg reda i slova ispisujem naopako. Isto tako čitam i knjige, novine, pa i detetu slikovnicu, odozdo sa desne na levu stranu. Dete mi kaže “ne tako!”, što me raduje, jer nije kao ja – kaže Bojana.

Foto: Privatna arhiva

Za Bojanu je naopako normalno

Bojani su ovu njenu osobinu primetili tek kada je pošla u školu, mada kaže ona, to se primećivalo još ranije.

- U stvari, ja sam rođena naopako, prvo su izašle noge, pa glava. Onda sam puzala natraške, a kada sam prohodala isto sam išla unazad. Kada sam uzimala slikovnice držala sam ih okrenuto naopako, a roditelji su me terali da ih držim kako treba i mislili su da ih foliram. A u školi sam isto radili.

Pokušavali su da me nauče da pišem normalno. Nastavnica iz srpskog jezika me je terala da na tabli pravilno pišem “Ja sam Bojana Ilić”, dok sam sa pismenog izlazila sva zamazana mastilom.

Najgore od svega što mi je sav taj napor stvarao velike glavobolje. Vodili su me kod pedagoga i psihologa, ali nije vredelo. Sada strani film na engleskom gledam bez problema jer engleski jezik znam odlično, pa mi ne treba prevod, dok filmove na drugom jeziku ne gledam, jer mi svaki napor da čitam stvara glavobolju – kaže Bojana, koja vidi sasvim normalno, ali na papir to što vidi prenosi naopako.

Foto: Privatna arhiva

 

Mlada Užičanka je išla na ispitivanja pre deset godina u Boston. Naučnici sa Havarda i MIT univerziteta su utvrdili da Bojana vidi kao i svi drugi i da je fenomen u prostornoj orijentaciji.

- Zaključili su da imam drugačiju percepciju okoline, da se loše orijentišem i teško razaznajem gde je desno i levo, odnosno šta je gore, a šta dole. Zbog toga čitam i pišem ovako. Rekli su da nije u pitanju nikakva anomalija ili poremećaj, već jednostavno fenomen u prostornoj orijentaciji. Mada, nisu znali da objasne zbog čega je to tako, samo su govorili “ti si fenomen”– objasnila je Bojana, kojoj je takođe utvrđeno da je natprosečne inteligencije.

Za njen fenomen se čulo u svetu, pa su tako pre nekoliko godina dolazili iz Japana i napravili film o njoj sa jednom doktorkom sa Havarda, a interesovao se i doktor kiropraktičar iz Nemačke, kako bi joj pomogao oko glavobolja kada pokuša da čita sa leve na desnu stranu. Bojana kaže da su joj više prijale masaže.

Foto: Privatna arhiva

 

Mislila je da je jedina na svetu, jer i stručnjaci sa Harvarda su je smatrali jedinstvenom.

- Na društvenoj mreži član sam grupe koja okuplja levoruke osobe. E tu me je pronašao jedan 60-godišnji Španac Rogerio, farmer, koji isto čita i piše kao ja. U toj grupi ima dosta onih koji pišu zdesna nalevo, ali samo Rogerio i ja pišemo i sa desna na levu stranu i odozdo nagore. Čujemo se i dopisujemo, a u planu nam je i da se upoznamo. On nije bio na ispitivanjima – dodala je Bojana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa

pre 3 godine

Ja mislim da bi Bojana trebala da se obrati Predsedniku Vucicu. On bi sigurno nasao resenje za njen problem.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set