• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.08.2021

09:49

ZAŠTO JE 8 EVRA SRPSKE PUTARINE JEDNAKO 20 EVRA HRVATSKE CESTARINE?! Cene na putevima u Srbiji najjeftinije u regionu

Vesti

ZAŠTO JE 8 EVRA SRPSKE PUTARINE JEDNAKO 20 EVRA HRVATSKE CESTARINE?! Cene na putevima u Srbiji najjeftinije u regionu

Podeli vest

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća (JP) "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak rekao je da se ove godine cena putarina na srpskim putevima verovatno neće menjati, mada je najniža u regionu

Drobnjak je komentarišući navode o mogućem povećanju putarina za TV Tanjug rekao da je samo u februaru bilo manje korekcije od jedan odsto i da će on tražiti povećanje od pet odsto za sledeću godinu.

- Putarina za 220 kilometara od Beograda do Niša košta 1.000 dinara, što je osam evra, dok je u susednoj Hrvatskoj za sličnu relaciju 20 evra, a oni su je u sezoni podigli bar za 20 odsto - naveo je direktor "Puteva Srbije".

Foto: Tanjug

Zoran Drobnjak


On je objasnio da se novac od putarina koristi za održavanje saobraćajnica, ne samo autoputeva već i lokalnih, što je ukupno 15.750 kilometara.

Direktor Puteva Srbije potvrdio je i da se u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja radi na projektu uvođenja naplate putarine za kamione teže od 12,5 tona na magistralnim putevima, kako bi se oni usmerili na autoputeve.

- Tražili smo da kamioni plaćaju putarine na magistralnim putevima ili onima prvog reda pre svega zbog bezbednosti, da smanjimo broj nastradalih na Ibarskoj magistrali, jer šleperi ne mogu da idu ovim putem, treba da idu autoputem, a radimo i na projektu da teretna vozila plaćaju pređene kilometre fakturisanjem preko portala i uređaja za elektronsku naplatu - objasnio je Drobnjak.

On je potvrdio da je ovog leta zabeležen povećani intenzitet saobraćaja i da je poslednjeg vikenda prošlo skoro 780 000 vozila srpskim autoputevima, a ukupan prihod od naplate putarina je bio veći od 390 miliona dinara, što je, kako je naglasio, samo delom nadoknadilo gubitke iz prošle godine zbog korona virusa.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Beograd- Niš 1000 dinara

U Srbiji se trenutno gradi oko 1000 kilometara puteva

Napomenuo je i da je potrebno više stručne radne snage, kao što su rukovaoci građevinskim mašinama i zanatski radnici na izgradnji putne infrastrukture i mostova, što je dobro plaćen posao.

On je rekao da na obilaznicama koje se grade oko Beograda ima i velikih problema navodeći da se u pravcu koji ide do Pančeva radi tunel uz poteškoće kako regulisati saobraćaj dok traje izgradnja, a u delu od Bubanj Potoka prema motelu „1000 ruža“ potrebno je da JP Vodovod i kanalizacija urade projekat za kanalizacionu mrežu.

Lokalni putevi koji su oštećeni izgradnjom autoputa Preljina-Požega biće popravljeni do marta ili aprila sledeće godine, i od izvođača će se tražiti da saniraju puteve koje oštete tokom izgradnje jer je to deo ugovora sa njima, pa ukoliko ga ne ispoštuju to će im biti naplaćeno, rekao je Drobnjak.

Prema njegovom mišljenju, vreme je da se Pančevački most sruši i da se napravi novi, jer je mnogo star, a u ovaj projekat trebalo bi da budu uključeni grad, železnica, Mostogradnja kao firma.

- Kada budu postojale alternative drugih mostova trebalo bi da se on sruši, a ako novca bude bilo, to je plan u naredne tri do četiri godine - dodao je Drobnjak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žika

pre 2 godine

Naravno, prećutaće da je mesec dana korišćenja svih autoputeva u Bugarskoj recimo, 1700 dinara. Mesec dana. Svih autoputeva. 15 evra. Mesec dana. Za cenu putarine Beograd - Niš - Beograd. 440 kilometara. Četiri sata.

Zoki

pre 2 godine

Svuda u Evropi vinjeta vazi sedam, deset i vise dana do jednog meseca i to u Austriji 9eura Madarskoj oko 13 eura dok u Srbiji 24 sata vazi ako ne i manje i to tranzit. U EU moze u svakom pravcu za vreme vazenja vinjete. Dali Drobnjak misli da su svi glupi i neznaju da je u Srbiji najskuplja putarina i gorivo.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set