• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K.R.

31.01.2022

20:38

TUGA! PREMINUO DRAGAN ALEMPIJEVIĆ POZNATI NOVINAR I PESNIK, IMAO JE 48 GODINA

Privatna arhiva

Vesti

TUGA! PREMINUO DRAGAN ALEMPIJEVIĆ POZNATI NOVINAR I PESNIK, IMAO JE 48 GODINA

Podeli vest

Posle kraće bolesti, u 48. godini života preminuo je Dragan Alempijević, glavi i odgovorni urednik informativnog portala „ucentar.rs“.

Novinarstvom je počeo da se bavi kao srednjoškolac, u kragujevačkom dopisništvu „Večernjih novosti“, skrećući pažnju svojim urođenim talentom za pronalaženje tema koje će zainteresovati milionsku čitalačku publiku tada najtiražnijeg dnevnika na prostorima ondašnje SFRJ. Uporedo sa pisanjem za novine, Alempijević je objavio i dve zapaženje zbirke pesama u izdanju Кnjiževne omladine Srbije i Studentskog kulturnog centra u Кragujevcu.

Bio je saradnik „Pogleda“, „Argumenta“, dopisnik „Blica“, a posle podele redakcije ovog tiražnog dnevnika, postao je šef dopisništva „Glasa javnosti“.  Zbog pisanja o „zabranjenim temama“ i otvorenog ukazivanja na centre političke moći koji nemilosrdno gaze prava građana, u martu 1999. godine, neposredno pred početak bombardovanja, na kuću u kojoj je živeo Alempijević, nepoznata  osoba bacila je ručnu granatu- popularnu „kašikaru“. Istraga je tapkala u mestu, i nikada nisu pronađeni bombaši, ali ni njihovi nalogodavci. Na svu sreću bomba je udarila drveni okvir i pala ispod prozora sobe u kojoj se u tom trenutku nalazio Dragan sa suprugom i ćerkom koja je tek učila da hoda.
   

Početkom dvehiljaditih  osniva  „Legat produkciju“, koja je bila organizator Festivala srpske narodne muzike „Dragiša Nedović“ u Vrnjačkoj Banji, koji su prenošeni u najgledanijem terminu na prvom programu RTS , a potom na Pinku. Takođe, Alempijević je bio osnivač i Festivala srpske zabavne muzike, koji se održavao takođe u Vrnjačkoj Banji. 

Pre pet godina Alempijević se vratio staroj ljubavi - novinama. Pisao je za „Кurir“, a pre nešto više od dve godine, pokrenuo je informativni portal „ucentar.rs“, koji je šumadijsku, ali i širu javnost,  ustalasao informacijama o temama koje su mnogi prećutkivali. Pod sloganom „mi gađamo u centar“, ovaj portal je objavljivao ono o  čemu su mnogi ćutali: dešavanjima u policiji, korupciji u pravosuđu, tajnim kanalima kojima otiče novac iz budžeta Srbije, ali i o nepravdama koje čine izvršitelji sve siromašnijim građanima Srbije... Odlaskom Alempijevića srpsko novinarstvo je izgubilo jedno od najbritkijih pera.    

Dragan Alempijević je za sobom ostavio suprugu Ivanu, ćerku Antoninu,  apsolventa  Ekonomskog  fakulteta i Aleksu, učenika završne godine srednje škole.
 

Redakcija Informera upućuje naiskrenije saučešće porodici Dragana Alempijevića.

Neka mu je večna slava i hvala!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set