• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

04.05.2022

10:39

SAT JE STAO KAD JE TITO UMRO, KAZALJKE I DANAS NA ISTOM MESTU! Čačanin čuva od zaborava prošla vremena, ima veoma neobičan eksponat (FOTO)

RINA

Vesti

SAT JE STAO KAD JE TITO UMRO, KAZALJKE I DANAS NA ISTOM MESTU! Čačanin čuva od zaborava prošla vremena, ima veoma neobičan eksponat (FOTO)

Podeli vest

Dan 04. Maj 1980. godine jedan je od najtužniji za sve one koji su zapamtili kako je to bilo živeti u bivšoj Jugoslaviji, a Čačanin Rato Smiljanić napravio je jedinstven muzej koji seća na "Titova vremena"

Dan 04. Maj 1980. godine jedan je od najtužniji za sve one koji su zapamtili kako je to bilo živeti u bivšoj Jugoslaviji. Tog dana Centralni komitet je saopštio da je umro drug Tito. Brojni su oni koji se i četiri decenije nakon njegove smrti sa setom i tugom u očima sećaju prošlih vremena.

Jedan od njih je i Rato Smiljanić iz Čačka, koji kaže da se najbolje živelo baš tad. On je napravio i jedinstveni muzej koji seća na neka davna "Titova vremena", a jedan rekvizit ima posebnu simboliku.

Foto: RINA

Preko četiri decenije ove kazaljke stoje na tri sata i pet minuta

- Sat koji je okačen na ulasku u muzej stao je tačno na tri sata i pet minuta, kada je otac svih jugoslovnskih naroda i narodnosti drug Tito preminuo. To je bilo u vreme u kom se zaista živelo, sve posle Tita je životarenje. Želeo sam da sačuvam to sećanje na bratstvo i jedinstvo, jer to je ono što je najbolje oslikavalo to doba. Posebno mesto zauzima i crveni pasoš, koji je u to vreme bio najatraženiji u čitavoj Evropi. Za njega nisu postojale granice, svako je želeo da ga ukrade i prisvoji. Sačuvao sam i svoj izveštaj na kom se vidi da je moja plata tada bila 140.000 dinara, a karta za bioskop je koštala dinar ipo. Jasno vam je koliko je računica danas drugačija - priča Rato za RINU.

Foto: RINA

Muzej u kom i dalje živi duh bivše Jugoslavije

Dan kad je drug Tito umro, pre 42 godine sa setom i tugom pamte i penzioneri iz Gornjeg Milanovca. Tada je, kako kažu, u čitavoj Jugoslovaji sve stalo - i staro i mlado.

- Svi smo plakali, bila je utakmica između Zvezde i Hajduka koja je tog trenutka prekinuta. Nikoga nije bilo sramota suza za Titom. Najviše me nervira što su ga se neki tako lako odrekli, a znam da ih je danas sramota da kažu da su tugovali kada je umro, a plakala je cela Jugoslavija. Sećam se da je bila nedelja, a praznik rada je padao u četvrtak i petak i mnogi su građani Jugoslavije bili na mini odmoru jer su imali četiri neradna dana. Nakon objave Titove smrti, počeli su da se okupljaju na javnim mestima i na taj način iskazivali svoju žal, bol, jer nema čoveka koji ga nije voleo - kaže za RINU Dragan Kamaljević iz sela Dragolj.

Foto: RINA

Titova slika u domu Kamaljevića zauzima posebno mesto 

Titova slika u domu Kamaljevića zauzima posebno mesto i svedoči o bratstvu i jedinstvu svih naroda i narodnosti, a umesto krsne slave ovaj domaćin slavi 29. novembar, nekadašnji Dan republike SFRJ.

- Titovdan slavim u znak sećanja na vreme mira i zajedništva koje su srušili oni koji su pre svih nas shvatili da smo bili mnogo jaki i da nas moraju srušiti - zaključuje Kamaljević.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela
Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo nađeno je u maju 2022. godine na Adi Huji. Tačnije, na današnji dan MUP Srbije je potvrdio da je telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno 18. maja oko 9 časova ujutru, zapravo telo nestalog mladića iz Splita.

20.05.2024

06:54

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set