• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2022

11:14

SRBA IMA U ČETIRI KUĆE I DESETAK STANOVA, ZGRADE NIČU PREKO NOĆI! Otac Nikola objašnjava kako je bilo pre 11 godina u Kosovu Polju, a kako je danas

prinstcreen

Vesti

SRBA IMA U ČETIRI KUĆE I DESETAK STANOVA, ZGRADE NIČU PREKO NOĆI! Otac Nikola objašnjava kako je bilo pre 11 godina u Kosovu Polju, a kako je danas

Podeli vest

Tačno je devet godina kako sam ovde. Osim zgrada koje "niču" preko noći, ovde se ništa drugo nije promenilo

U ove dve rečenice, otac Nikola Dragićević (42), sveštenik u Crkvi Svetog Nikole u Kosovu Polju, sažima odgovor na pitanje šta se promenilo proteklih godina od kada boravi u parohijskom domu pri crkvi, u gotovo samom centru Kosova Polja. Zadnjom od tri trake u jednom smeru, putem iz Prištine, dolazi se do dvorišta ogrđenog gvozdenom ogradom, unutar kojeg su svetinja i parohijski dom. Okružena sa obe strane višespratnicama, crkva je jedva vidljiva sa glavnog puta. Jer, kao što reče otac Nikola, osim naziva, u Kosovu Polju, ništa više nije isto. U ovom nekada većinski srpskom naselju nadomak Prištine, do 1999. godine živelo je više od 90 odsto Srba koji su sada bukvalno na nivou "statističke greške".

Foto: prinstcreen

- U samom Kosovu Polju kada sam ja ovde došao za sveštenika bilo je oko desetak srpskih kuća i dvadeset stanova. Sada Srbi žive u svega četiri kuće i desetak stanova - pojašnjava otac Nikola.

Kaže da je do 1999. godine u samom Kosovu Polju živelo oko sedam hiljada Srba. Prepušteni sebi samima, bez zaštite i suočeni sa napadima Albanaca, Srbi su, kaže, počeli da odlaze po dolasku međunarodne zajednice. Iako se znatan broj njih zadržao u svojim kućama, ali i zgradama tzv. JU-programa u delu zvanom Mašinski park, iseljavanje je nastavljeno tokom Martovskog pogroma 2004. godine, kada su Srbi u Kosovu Polju bili žive mete sistematskog napada Albanaca.

- Ne bojim se, mada ne mogu da kažem ni da sam sto odsto bezbedan. Dobro sam sa komšijama, jer su srećom oko mene starosedeoci, dok su se u okolini doselili iz svih krajeva Kosova, uglavnom iz Drenice - odgovara na pitanje da li se i koliko oseća bezbedno otac Nikola.

Foto: prinstcreen

Isto pitanje postavljamo i njegovom petnaestogodišnjem sinu Filipu, kojeg prvobitno zatičemo samog u parohijskom domu, jer su mu roditelji sa sedmogodišnjom sestricom Anom otišli do Gračanice. Kaže da se ne boji, da je navikao na život u priličnoj izolaciji. Ne plaši se, kaže, ni da izlazi do okolnih radnji kada im zatreba nešto u kući, ali ni da ode do drugara u tzv. Mašinski park, gde živi desetak srpskih porodica među kojima je nekoliko dece.

- Nekoliko srpskih školaraca odavde pohađa školu u susednom Ugljaru, udaljenom desetak minuta vožnje, jer u ovdašnjoj školi "Sveti Sava" nastavu prate samo romska deca - priča nam dečak dok iščekujemo povratak njegovih roditelja.

Dodaje da osim Srba iz okolnih sredina, crkvu povremeno posećuju i Albanci. Osim starijih, što je, veli dečak, nekako i uobičajeno, u poslednje vreme dolaze i mlađi, a ponekad i školarci.

- Ne znam koja ih sila vuče. Da li je to znatiželja, radoznalost, ili možda zaista veruju u Boga i dođu da se pomole, jer je ovo hram Božji - kaže nam ovaj dečak.

Foto: prinstcreen

Otac Nikola

Dolazak Albanaca u srpske svetinje ne smatra čudnim, jer mu je deda službovao kao sveštenik u Velikoj Hoči, gde je provodio raspuste i od koga je mnogo naučio o veri.

- Osim u crkvu, Srbi iz okolnih sredina, ali često i iz centralne Srbije dolaze ovde u kupovinu, jer u radnjama po Kosovu Polju ima svega - šaljivo dodaje otac Nikola koji žali što nema više mladih u Kosovu Polju, jer nekoliko njih koji studiraju ovde su samo povremeno.

I dok nam na kraju posete kaže da se nada povratku raseljenih Srba ne samo u Kosovo Polje, već na ceo Kosmet, otac Nikola koji nije želeo da se javno eksponira, ističe da su svetinje i sveštenici ti koji čuvaju srpstvo u mestima, čak i gde su Srbi u odnosu na okruženje gotovo "neprimetni", kao što je to slučaj u Kosovu Polju.

Foto: prinstcreen

Kosovo Polje

Hroničar

- Žao mi je supruge koja je često sama sa decom, dok sam ja po svojoj parohiji - kaže otac Nikola koji priželjkuje više posetilaca i vernika.

Ističe da je pre devet godina u svojoj parohiji koja osim Kosova Polja obuhvata i okolna ugavnom srpska sela Ugljare, Batuse, Kuzmin i Bresje posećivao 486 domova, dok ih je sada 365. Za sebe ističe da je osim sveštenika i hroničar jednog nimalo lakog vremena u kojem žive Srbi na Kosovu i Metohiji.

- Ja se ne bojim, ali razumem naš narod kada strahuje za bezbednost, pre svega svoje dece.

Višespratnice i tržni centri

I dok pojašnjava da su sve srpske ustanove iz Kosova Polja izmeštene u obližnje selo Ugljare, otac Nikola, sin sveštenika Milenka, koji je sveštenički život proveo u Velikoj Hoči, žali i zbog porušenih srpskih kuća u Kosovu Polju na čijem mestu su nikle višespratnice i veliki tržni centri, pišu Novosti.

- Pre devet godina ovde u Kosovu Polju bilo je svega 11 zgrada, dok je do sada sagrađeno tačno 146 objekata, a Kosovo Polje više nije naselje već bukvalno prava gradska sredina.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set