• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

17.09.2022

09:21

LJILJA I VOJISLAVA SPREMAJU NEOBIČNU ZIMNICU! Domaćice iz Vlaškog kraja prave specijalitete kakvih nema na svetu (FOTO)

Informer

Vesti

LJILJA I VOJISLAVA SPREMAJU NEOBIČNU ZIMNICU! Domaćice iz Vlaškog kraja prave specijalitete kakvih nema na svetu (FOTO)

Podeli vest

Domaćice širom Srbije polako za predstojeću zimu opremaju špajze i ostave, a Ljilja Martinović iz Plavne kod Negotina i Vojislava Matejević iz sela Crnaka kod Majdanpeka spremaju nesvakidašnje zimske đakonije

Zima je sve bliže pa se valja dobro pripremiti i opremiti svoje špajzeve. Miris pečenih paprika, kiselih krastvčića, turšije, kiselog kupusa, za mnoge je uvek asocijacija na jesen. Iako je duh starog vremena počeo polako da nestaje pa se mlade domaćice sve više zbog užurbanog načina života odlučuju da zimi kupe teglu domaćeg ajvara, dosta je onih koje se recepata svojih baka nikada ne odriču.

Foto: V.J.

Jedna od njih je Ljilja Martinović iz Plavne kod Negotina, koja već sve poslove završila i koja nas je svojom zimnicom ostavila bez reči. U pripremu zimnice uključeni su svi i majka Desanka i dve ćerke studentkinje Tamara i Kristina.

- Svake godine pripremamo sve od zimnice. Imamo svoje proizvode pa nam je u tom pogledu lakše. Moj sistem pripremanja zasniva se isključivo na pripremi bez konzervansa i hemije, već samo priprema pastrizacijom. Čak i ajvar od pečenih paprika dobro uprižmo i na kraju ga pasterizujemo. Moje domaćinstvo priprema sve što je za zimu potrebno. Od kuvanog paradajza, ajvara, svih vrsta džemova, domaćih sokova, salate od vrganaja kojih sada ima dosta u šumi - za Informer priča, Ljilja Martinović u čijim prostorijama za odlaganje zimnice, nema čega nema.  

Foto: V.J.

Pasterizovani šećerac i listovi vinove loze

Ova vrsna domaćica osim standardne zimnice sprema i specijaltete od kukuruza i listova vinove loze, što se u današnje vreme retko može naći na policama špajza.

- Prvi put ove godine krenula sam sa pasterizacijom kukuruza šećerca poluobarenog i veoma ukusnog koji će se sigurno držati u hladnom podrumu. U tegle ostavljam čak i listove vinove loze, tako da je moja preporuka da je vrlo ukusno jer se zimi samo mogu zaviti ukusne sarme - priča Ljilja.

Foto: V.J.

Sušeni paradajz domaćice Vojislave

Porodične tradicije u pripremanju zimskih đakonija ne odriče se ni Vojislava Matejević iz sela Crnaka kod Majdanpeka, koju smo zatekli u pripremi kuvanog paradajza. Pored svega ostalog što se svake zime nađe u njenoj ostavi, ona pravi i posebne, rekli bi retke specijaitete.

Foto: V.J.

- Ono što je sad meni najzanimljivije, pored flaširanog pardajza, salata od paprika, ajvara, ostavljam salatu od domaćeg sušenog paradajza što je retkost i ne sprema ga baš svaka domaćica. Sušim ga na posebnim rešetkama na suncu i onda ređam u teglice, nalivam uljem i začinima i to je specijalitet kojem niko ne može da odoli - kaže Vojislava.

- Inače naš kraj čist, čist je seoski vazduh i mahom sve uspeva,  imamo dosta voća pa tako za zimu uvek pripremam sušene plodove šljiva, jabuka, ostalog voća i toga uvek ima umesto grickalica zimi na trpezi - priča Vojislava .

Jedno je sigurno zima je duga i valja se dobro pripremiti a salate od paprika , kornišoni , kiseli kiupus, ajvar, ljutenice, odličan su prilog uz svako jelo. Pa se valja potruditi.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set