• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: LJ.S.

07.12.2022

10:53

UŽIČKO KOLO PROSLAVLJA PET GODINA NA UNESKO LISTI: Čuvamo ga i dalje, to je tradicija koja živi!

Vesti

UŽIČKO KOLO PROSLAVLJA PET GODINA NA UNESKO LISTI: Čuvamo ga i dalje, to je tradicija koja živi!

Podeli vest

I u narednih pet godina Srpsko kolo, u narodu poznatije pod imenom Užičko kolo, biće na reprezentativnoj UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, jer je u izveštaju koji je dostavljen dokazano da ono nije izgubilo na popularnosti, starini i očuvanju

Ovo kolo je na inicijativu Etnokoreološkog strukovnog udruženja Centra za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Ansambla narodnih pesama i igara Srbije "Kolo", upisano na UNESCO 7.decembra 2017. godine.

- Važno je naglasiti da se svake pete godine podnosi izveštaj i da neko nematerijalno dobro može izgubiti status koji ima. Tačno su propisane mere očuvanja koje se sagledavaju i utvrđuje da li to nematerijalno dobro I dalje treba da bude na UNESCO listi. Srpsko kolo, ili Užičko kolo obnovilo je ovaj status, jer je utvrđeno da je i dalje ostalo nacionalno blago srpskog naroda, koje igraju i u dijaspori i svi drugi narodi u Srbiji- kaže predsednik Etnokoreološkog strukovnog udruženja CIOTIS dr Zdravko Ranisavljević.

Između ostalog ovo udruženje vrši edukaciju pre svega  dece, kako bi kolo i dalje živelo, jer ovde nije važno da se ono igra u KUD već u svakodnevnom životu.

- Još jedna važna stvar je da nematerijalno dobro ima korene u tradiciji, a to je slučaj sa Užičkim kolom. Preteča ovog kola su druga, kao što je Moravac, Žikino kolo, a ranije krajem 19. veka u centralnoj Srbiji pojavljuje se igra koja je preteča ovom kolu. Bez obzira na nove varijante drugih kola koje postoje u novije vreme, Užičko je najpopularnije i ne postoji deo Srbije u kojem se ne igra- objašnjava dr Ranisavljević koji je i doktorirao na kolu. 

Foto: Tanjug

On dodaje da je ovo kolo značajno za podizanje kolektivne svesti o nacionalnom identitetu, što je sve prepoznato i u UNESCO.

I zaista je tako, jer nema veselja koje ne počinje, ili se završava njime, kao ni osobe koja ne zna da napravi korake Užičkog kola. Neko umešno, neko uz volju i želju, tek ovo kolo ne gubi svoju popularnost. 

Zanimljivo je da je nastalo šezdesetih godina prošlog veka i da je muziku komponovao Milija Spasojević, harmonikaš. To je bilo vreme kada su ljudi iz sela prelazili da žive u gradove i krenuli da igradu uz ovu melodiju, određeni obrazac koraka. Iako se konkretno ne vezuje za užički kraj, nekako je postalo prepoznatljivo po ovom imenu. 

Od ove kompozicije nastale su verzije u gotovo svim muzičkim žanrovima, pa se mogu naći prilično dobre u hevi metal varijanti, čak i remiks verzije, ali rok verzije još uvek nisu umešne. 

Vic o kolu

Na jednom koncertu je Bora Čorba ispričao vic o nastanku Užičkog kola, ali je sve ostalo samo na kazivanju:

Popeo se Milojko na Radojkinu šlјivu i bere li bere šlјive. Osmotri ga Radojka i reče:

- Milojko, nemo da mi kradeš šlјive. Silazi ozgo inače ću te tužiti tati.

- Ćuti Radojka, inače kad siđem odavle uvatiću te i otrešću te ko ovu šlјivu.

- Milojko, silazi, sad evo zovem tatu.

- Reko sam šta će da bidne s tobom kad siđem.

Radojka videvši da je Milojko ne zarezuje poče da zove oca:" Tata! Taaata!"

Milojko siđe i poče da ostvaruje svoji pretnju, a Radojka nastavi da zove oca nešto tiše: " Ta-ta, Ta-ta, ta-ta, ta-ta, ta, ta, ta..."

I tako je nastalo užičko kolo.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set