• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

17.02.2023

11:11

DESETAK ZLATIBORSKIH VUKOVA PRETNJA NASELJAVANJU JELENA?! Lovci podmazuju puške spremaju hajku, EVO KOLIKO MOGU DA ODSTRELE

printscreen

Vesti

DESETAK ZLATIBORSKIH VUKOVA PRETNJA NASELJAVANJU JELENA?! Lovci podmazuju puške spremaju hajku, EVO KOLIKO MOGU DA ODSTRELE

Podeli vest

U lovištu lovačkog udruženja “Zlatibor”, prema rečima Miluna Melovića iz stručne službe LU “Zlatibor”, ima oko deset jedinki vuka

Ta vest je obradovala lovce, koji će se na ovoj planini sastati od 24. do 26. februara, da obeleže 41. Sabor lovaca, u okviru koga će biti sproveden lov na vuka i proslava 120 godina postojanja.
- Stara izreka kaže “padne sneg i otkrije tragove”.

Tako smo utvrdili da na teritoriji našeg lovišta imamo oko deset jedinki vuka, s tim što oni stalno prelaze određene razdaljine i ne možemo tvrditi da su stalno sve jedinke u našem lovištu. Nedavno je naša kamera na jednom od stotinu hranilišta za jelene snimila vuka, a prema tragovima utvrdili smo da se radi ukupno o tri vuka, koji su posetili ovo mesto – kaže Melović.

Foto: LU Zlatibor

 

Inače, veće štete vukovi ne prave u selima lokalnog stanovništva, ali je, na žalost, jedna košuta stradala.

- Naše udruženje je u poslednje dve godine naselilo 48 jelena, a još 12 se nalazi u prihvatilištu, koji će biti pušteni krajem juna ili početkom jula. Jedna košuta je stradala od vukova, ali to se moglo i očekivati, to je prirodni proces. Prisustvo predatora je dobro, ali nam odgovara da bude što manje štete iz razloga što još uvek naseljavamo jelene. Populacija nije dostigla optimalnu brojku - kaže naš sagovornik.

Foto: LU Zlatibor

 

U toku godine Melović kaže da je dozvoljeno da se odstreli pet vukova u ovom lovištu, pa se lovci nadaju da će na predstojećom lovu na vuka, koji će biti organizovan 26. februara, imati uspeha, za raziliku od prethodnih godina.

Foto: LU Zlatibor

 

- Verovatno će se lov organizovati na terenu koji obuhvata teritorije mesnih zajednica Branešci i Jablanica, jer se upravo u tom području nalazi uzgajalište za jelene. Takođe, dozvoljen je odstrel i lisice, kao i šakala koji su u ekspanziji – rekao je Melović.

On je dodao da na teritoriji njihovog lovišta imaju i tri medveda koji su označeni i koji se prate. Naravno oni su zabranjeni sa lov, a trenutno su u hibernaciji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar R

pre 1 godinu

Da nisu dosli ljudi ne bi bio manjak jelena ,priroda bi bila u savrdenoj harmoniji. Stopirajte gradnju na planinama , gpndole mogu da dovedu ljude na vrhove bez potrebe ds se hotel postavi i krci suma.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Nerazumno! Deset vukova neko smatra štetnim, pa će da ih pobiju zbog jelena; onda će te jelene pobiti lovokradice koji tamo žive a onda će Lovačko društvo da nabavi vukove i tako ukrug...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set