• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.04.2023

15:08

PREMA TURSKOM POPISU, SRBI SU SE OVAKO ZVALI! Odnosi se na stanovnike iz oblasti Brankovića, godinu 1455... Neka od imena su baš čudna!

printscreen tv hram

Vesti

PREMA TURSKOM POPISU, SRBI SU SE OVAKO ZVALI! Odnosi se na stanovnike iz oblasti Brankovića, godinu 1455... Neka od imena su baš čudna!

Podeli vest

U moru internacionalnih imena, neka od najstarijih srpskih imena i njihovo značenje pala su u zaborav. Brišemo prašinu sa njih i predstavljamo vam neka od imena naših predaka koje su Turci popisali davne 1455. godine.

Jezik je živa tvorevina svakog naroda i stalno se menja. Neke reči ulaze u upotrebu, druge izlaze, a ima i onih koje posle nekog vremena postanu potpuno zaboravljene. Slično je i sa imenima.

Predstavljamo vam neka imena kojima su se u prošlosti nazivali Srbi, a koja su danas ili potpuno izašla iz upotrebe ili se jako retko mogu čuti, a neka i nikada! U njih imamo uvid zahvaljujući turskom popisu u oblasti Brankovića iz 1455. godine, a koje je objavila Fejsbuk strana “Srpska nacionalna svest”.


Interesantno je da je pored svakog imena zabeleženo i nešto prema čemu bi se osoba mogla prepoznati. To je uglavnom ime oca ili, ređe, majke, ali ima i drugih odrednica kao što su, na primer – Dobrislav, siromah ili Reljiša, udovica.

Osim toga, spisak nam daje uvid i u neka, danas potpuno zaboravljena imena kao što su Rahče, Brajan, Radonja, Radohna, Herak, Dabiživ…

Istorijski zabavnik izdvojio je neka od najlepših starih muških srpskih imena koja smo zaboravili, a koja su izuzetno lepa. Izdvajamo vam neka od njih:

ARSENIJE – muževan

Poznati Srbin – Arsenije Čarnojević, pećki patrijarh i vođa velike seobe Srba, a potom mitropolit i patrijarh Srba u Austriji

BOGDAN – Bogom dan

Poznati Srbin – Bogdan Bogdanović, košarkaš, ali i istoimeni arhitekta i filozof; Bogdan Diklić (glumac)

VELIZAR – strela, koplje

Poznati Srbin – Velizar Kosanović, lekar i učesnik narodnooslobodilačke borbe.

GAVRILO – snažan, jak, moćan čovek

Poznati Srbin – Gavrilo Princip, član organizacije “Mlada Bosna” koji je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

DOSITEJ – onaj koji obožava Boga

Poznati Srbin – Dositej Obradović, prosvetitelj i reformator i prvi srpski ministar prosvete

ĐURAĐ – zemljoradnik

Poznati Srbin – Đurađ Branković, srpski despot i drugi sin Vuka Brankovića

EVGENIJE – blagorodan, plemenit

Poznati Srbin – Evgenije Jurišić Šturm, kasnije Pavle, srpski general tokom oslobodilačkih ratova (1912-1918) i veteran Francusko-pruskog rata 1870-1871.

ŽELIMIR – onaj koji želi mir

Poznati Srbin – Želimir Žilnik, proslavljeni reditelj

ZAVIDA – zaštitničko ime, dete kome mogu samo da zavide

Poznati Srbin – Zavida, jedan od srpskih vlastelina iz raške dinastije Vukanovića, otac župana Stefana Nemanje

IVANIŠ – izvedeno od imena Ivan, ali i varijanta imena Jovan

Poznati Srbin – despot Ivaniš, srpski velmoža iz doba cara Dušana, imao posede u Toplici

JOAKIM – Bog je postavio

Poznati Srbin – Joakim Vujić, srpski književnik i autor preko četrdeset različitih dela, piše Istorijski zabavnik

KAMENKO – čvrst, jak, postojan poput kamena

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Janko Petrović

pre 1 godinu

Ponovo lažete...smdrljivci mnogo nepismeni..kreteni lažne patriote.... Idiote Dragane ...imaš Zemaljski muzej u Sarajevu gde imaš postavku ranog turskog vremena na Balkanu...idiote nepismeni..glupane svaki dan lažeš!!! Gde imaš vitrinu u staklu popis Srba na KiM..Srbiji..BiH..Grka...itd..IDIOTE napisano je sve na staro-turskom jeziku( jer su IDIOTE NEPISMENI LAŽLJIVI I ODVRATNO LAŽEŠ..jer su tako tada pisali kao tutske tapije u rolnama koje su davali Srbima na KiM za zemlju u zaku)..sa jedne strane napisano na srpsko-hrvackom na drugoj strani na engleskom jeziku. Tačno je taj ćata 1458 godine naveo koliko Srbs..albanaca ...cincara..grka..MEDO TUUUUPAVI NI TO NEZNAŠ DA PREPIŠEŠ...TI POGLEDAJ TU IMAŠ I PISMO JEDNOG OD ALBANACA koji spominje da su jedno od vdlikih plemdna iz jermenije( a bilo ih 8...gde ti to javno govori Azajev povodom sukoba azerbejdžanaca i jermena gde pokazuje na BBC temelje pravoslavnih crkava albanskig hermenskog plenena)...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije
Politika

Nedopustivo etiketiranje država i naroda! Lavrov sa zvaničnicima Srbije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić i ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i Markom Đurićem o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o dešavanjima u i oko Bosne i Hercegovine, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

06.05.2024

19:18

Gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i profеsorka Vеsna Turkulov sa štićеnicima "Zеmljе živih" na Čеnеju, njihova poruka jasna- nеophodna druga šansa intеgrisanja i društvo
Politika

Gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i profеsorka Vеsna Turkulov sa štićеnicima "Zеmljе živih" na Čеnеju, njihova poruka jasna- nеophodna druga šansa intеgrisanja i društvo

Povodom drugog dana Vaskrsa gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić i prof. dr Vеsna Turkulov danas su darivali i posеtili tеrapijsku zajеdnicu „Zеmlja živih” na Čеnеju, koja jе osnovana 2005. godinе pod okriljеm Svеtoarhangеlskog manastira iz Kovilja, uz blagodlov vladikе Irinеja i patrijarha Porfirija.

06.05.2024

18:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Histerija u SAD! Svi van sebe, i Kinezi šokirani Putinovim postupkom! Zapad nakon ovog više ne sme da se petlja sa Rusijom!
POKAZAO ZUBE

Histerija u SAD! Svi van sebe, i Kinezi šokirani Putinovim postupkom! Zapad nakon ovog više ne sme da se petlja sa Rusijom!

Odnosi između Rusije i SAD nastavljaju da se pogoršavaju, o čemu svedoče loše vesti koje su pre nekoliko dana stigle iz američke prestonice Vašingtona. Postalo je poznato da je predsednik Džo Bajden potpisao zakon (REPO) koji mu omogućava da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu. Kako su primetili kineski novinari, ruski lider Vladimir Putin poneo se prilično neobično u tako teškoj situaciji. Ove podatke donosi Eastday.

06.05.2024

17:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set