• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.06.2023

18:00

GDE NA ODMOR SA VAUČERIMA? Ovo su manje popularne destinacije u Srbiji - gužve nema, a uživanje je zagarantovano (FOTO)

printscreen

Vesti

GDE NA ODMOR SA VAUČERIMA? Ovo su manje popularne destinacije u Srbiji - gužve nema, a uživanje je zagarantovano (FOTO)

Podeli vest

Oni koji su odlučili da odmor provedu u Srbiji, i to u smeštaju uz vaučere, mogu da razmisle o destinacijama koje su prelepe, a nisu toliko "izvikane" kao, recimo, Vrnjačka Banja i Zlatibor.

Pretstavljamo vam mesta koja su pun pogodak i prave opcije, gde gužvi nema, a odmor i uživanje su zagarantovani.

Jastrebac

Jastrebac je davno Josif Pančić nazvao najšumovitijom planinom Balkana. Pored veoma prostranih četinarskih i listopadnih šuma, među kojima se posebno izdvaja rezervat bele breze, Jastrebac odlikuje i to da nije deo mejnstrim planina Srbije. A to se valja iskoristiti.

Sa svojim vrhovima od kojih nijedan ne prelazi 1.500 metara nadmorske vidine idealan je za rekreativnu i laganu šetnju, naročito što ima nekoliko šumskih, pešačkih staza. U samom turističkom jezgru, Ravništu, nalazi se malo veštačko jezero, letnje kupalište. Roditeljima sa decom takođe je pogodno da odu na Jastrebac, sate će provesti u dečijem avantura parku, ali ne samo oni – i odrasli imati svoje adrenalinske izazove.

Na južnim padinama planine možete posetiti još jedno veće jezero, opkoljeno šumom – Bresničko jezero. Na istoj strani nalazi se i manastir Ajdanovac, a pored njega možete da obiđete još jedan veoma zanimljiv manastir Naupare. U neposrednoj blizini je i Ribarska banja sa svojim rekreativnim kapacitetima i izvorima termalne vode.

 

 

Na kraju, ako ste na Jastrepcu, a pobornik ste vinskog turizma, možete iskoristiti priliku da posetite čuvenu Aleksandrovačku župu i u lokalnim vinskim podrumima degustirate vina od autohtonih sorti grožđa.

Mionica – Banja Vrujci

Banja Vrujci je kupalište i lečilište u Kolubarskom okrugu, između planine Suvobor i reke Toplice, odnosno Ljiga i Mionice. Divlja banja je tu postojala od davnina sve do 1935. godine, kada je otvoreno lečilište. Lekovita voda i banjsko blato se koriste za reumatska oboljenja, išijas, proširene vene, visok krvni pritisak, kožna oboljenja…

Ukoliko boravite u Banji Vrujci ili Mionici, obavezno posetite rodnu kuću vojvode Živojina Mišića u selu Strugarnik.

Zbog toga što ima istorijsku vrednost, proglašena je nepokretnim kulturnim dobrom kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir Ribnica nalazi se u malom naselju pod imenom Paštirć, nedaleko od Mionice. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir datira iz XV veka i posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @razglednica_srbije

 

Šalitrena pećina nalazi se u ataru sela Brežđe i na spisku je spomenika kulture od velikog značaja. Muzej kamena – Nalazi se u selu Paštirć, pored zaštićenog prirodnog rezervata Šaliterna pećina.

Golubac

Grad Golubac smešten je na 130 km istočno od Beograda, na desnoj obali Dunava. Golubačka tvrđava je svakako glavna znamenitost i najposećenija destinacija u okruženju koju treba videti makar jednom u životu.

 

 

Golubac je i centar srpskog jedrenja zahvljujući svom prirodnom položaju na ulazu u Đerdapsku klisuru. Tu je širina Dunava gotovo šest kilometara, a stalni blagi vetrovi stvaraju fenomenalne uslove, veruje se najbolje u Evropi, za jedrenje na reci. Tako je tokom avgusta meseca Golubac domaćin mnogobrojnim jedriličarima iz zemlje i inostranstva, a svake godine organizuje se prvenstvo Srbije i Kup Golupca u jedrenju za sve kategorije jedrilica.

 

 

U blizini ovog grada je Manastir Tumane. Osnovan je najverovatnije u drugoj polovini XIV veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića, a manastirska crkva posvećena je sv. Arhangelu Gavrilu.

Ljubovija

Ljubovija je opština u zapadnoj Srbiji gde stanovnici svoj kraj zovu Azbukovica. Već tradicionalna manifestacija Drinska regata održava se svakog leta i okuplja veliki broj posetilaca, a ljubitelji splavarenja imaju priliku da uživaju u njenim čarima.

Na oko 25 km od Ljubovije uzdiže se impresivna planina Bobija, sa najvišim vrhom Tornička Bobija (1272 m). Planina je bogata vrlo jakim i hladnim izvorima pijaće vode na velikim nadmorskim visinama, što je čini izuzetnom. Ovakvih izvora na Bobiji ima preko 100, a po čuvenju poznata je Dobra voda.

Bobiju zbog predivnih terena, bogatstva bilјnog i životinjskog sveta, mnogobrojnih izvora hladne i pitke vode, preporučuju planinarima, lovcima i svima koji žele da pobegnu od urbanog života.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selo.rs (@seoskiturizam)

 

U blizini se nalaze kanjoni Tribuće, Sušice, Ljuboviđe i Trešnjice. Na samoj planini nalazi se crkva brvnara kod Dobre vode.

Aranđelovac

Ako vas put nanese na ovaj grad u srcu Šumadije, sigurno nećete zažaliti jer nudi toliko toga.

Marićevića jaruga veoma je značajan istorijski lokalitet. Na tom mestu je 1804. godine postignut dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka i izboru Karađorđa za vođu ustanka. U znak sećanja na te događaje u Orašcu su podignute crkva, spomen-škola, spomen-česma, kao i spomenik Karađorđu.

Dok ste u Aranđelovcu, možete posetiti Bukovičku banju, pod samim okriljem Bukulje. Smatra se da je Bukovička banja jedna od najlepših banja u Srbiji. O blagotvornosti kisele vode iz ove banje govori podatak da je još 1811. godine svoje zdravlje njome krepio Dositej Obradović, dok je na lični zahtev kneza Miloša bukovička voda dopremana u buteljkama i korišćena na srpskom dvoru.

Risovačka pećina godišnje primi hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva. Nalazi se na samom ulazu u Aranđelovac. Brdo Risovača sa pećinom je značajno arheološko i paleontološko nalazište. Višegodišnje istraživanje Risovačke pećine otkrilo je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.

U blizini je i Oplenac sa Crkvom Svetog Đorđa, Mauzolejom srpske kraljevske porodice, kraljevim vinogradim, muzejom, kućom kralja Petra.

 

 

Obilaskom kompleksa upoznaćete kolevku srpske moderne države, ali i uživati u kraljevskom vinskom podrumu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Tamo gde prestaje Evropa, a počinje Azija: Ovo je najlepša plaža egejske obale, recept za uspeh im je 3S
Društvo

Tamo gde prestaje Evropa, a počinje Azija: Ovo je najlepša plaža egejske obale, recept za uspeh im je 3S

Kako smo se i sami uverili tokom boravka u Turskoj, Izmir je jedan od najlepših gradova za doživljaj istorije, modernog stila, ali i gastronomije. Rekli bismo da je recept za to prisustvo sva tri faktora dobrog turizma- 3S ( sea, sun, sand/more, sunce, pesak). Zbog prelepog mora, plaža i bistre vode turisti iz Srbije sve češće biraju baš ovu destinaciju za svoj odmor.

05.06.2023

10:42

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi
Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi

Danas se u Višem sudu u Beogradu nastavlja suđenje u krivičnom postupku protiv bračnog para Kecmanović, Vladimira i Miljane, čiji je sin Kosta 3. maja prošle godine ubio devet učenka i radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a odmah potom biće održano i pripremno ročište u parničnom postupku koji je pokrenuo dečak koji je ranjen u masakru.

21.05.2024

08:25

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set