• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

15.07.2023

23:35

Voda i lubenice za rudare! Dok mi tražimo spas od paklene vrućine, oni moraju da rade (FOTO)

Zijin copper

Vesti

Voda i lubenice za rudare! Dok mi tražimo spas od paklene vrućine, oni moraju da rade (FOTO)

Podeli vest

Tropski talas zahvatio je našu zemlju pa dnevne temperature dostižu i do 40 -tog podeoka, pa lekari savetuju unos što više tečnosti, što manje odeće, šešire i hladovinu . Ko ima mogućnosti valjalo bi se rashladiti u jezerima ili rekama , jer se sa ovakvim vremenskim prilikama ne bi trebalo šaliti.

Međutim, ima i onih koji i u ovakvim vremenskim uslovima moraju biti na svojim radnim mestima . Rudari u Majdanpeku i Boru, floteri, topioničari ali i svi ostali koji obavljaju uobičajne poslove i na tropskim temperaturama.

O tome se izričito vodi računa imajući u vidu da su pred njima zahtevni planovi. Zato se radnicima dostavljaju dovoljne količine hladnih napitaka,vode, sokova ali lubenica.

Foto: Zijin copper

 

 

- Pridržavamo se svih propisanih mera i zakonskih odredbi kao i uputstava resornog Ministarstva , pa smo se organizovali da radnicima olakšamo koliko toliko rad pod ovakvim okplnostima . Uvek moraju da imaju dovoljan unos hladnih napitaka , vode, da se osveže u toku radnog procesa , kaže Draško Popović iz majdanpečke Službe bezbednosti i zdravlja na radu.

Voda , sokovi i lubenice dostavljaju se i do najudaljenijih radilišta na Površinskom kopu u Majdanpeku.

Dok je čelične zube bagera zarivao u obrušenu rudu sa ,, Čoka Muskala,, bagerista Saša Kračunović je ispričao šta je iskušenje u njegovoj profesiji.

- Jako je teško raditi na visokim temperaturama .U odnosu na kolege koji celu smenu provode na suncu , nama bageristima je za nijansu lakše jer su mašine klimatizovane . Kompanija se zaista trudi da mehanizaciju redovno održava, da klima uređaji u kabinama budu ispravni , da nam stižu dovoljne količine napitaka i svežeg voća , što nam zaista puno znači, podvlači bagerista Kračunović.

Foto: Zijin copper

 

 

Njegove kolege miner, Dragiša Punđejević i rukovodilac na odvodnjavanju, Slobodna Mišić, šihtu zarađuju direkno radeći na suncu. Tako da u svakom trenutku uz sebe imaju flašicu vode i ,,bezbednjaci ,,ih redovno obilaze , da provere fali li nešto.

U hladovini korpe ,,teškaša,, Belaza 5 ispod koga tuče vrelina motora , vozač Damir Novaković kaže da je u kabini kamiona sasvim ,,druga priča,,

- Klima nam radi pa se tropska vreline i ne osećaju toliko i može se izdržati za Informer .rs pričaju rudari Majdanpečkog rudnika bakra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set