• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.08.2023

18:28

Ovde se i  miris jede! Roštiljijada u Leskovcu - ovo ne smete propustiti!

jugoremedija

Vesti

Ovde se i miris jede! Roštiljijada u Leskovcu - ovo ne smete propustiti!

Podeli vest

Svečano otvaranje Roštiljijade, tradicionalne gastronomske manifestacije u Leskovcu, zakazano je večeras od 22 sata, odmah posle fudbalske utakmice koja će biti odigrana na novootvorenom stadionu "Dubočica" .

U Leskovcu je već dan ranije glavna leskovačka štrafta dobila nov izgled. 

Jedanaest vlasnika ugostiteljskih radnji i restorana iz Leskovca i Srbije zakupilo je dvadesetak štandova u centru, ali su se i kasno popodne čuveni leskovački specijaliteti prodavali samo na dva mesta. Za razliku od prethodnih godina kada se već oko podneva dimilo sa svih skara, danas ih je sprečila izuzetno visoka temperatura. 

 - Čekamo veče, kad se malo ohladi, ova vrućina prži glavu iako vetar duva, ali je vreo i on -  objašnjava jedan od njih.

Na oko, roštiljskih štandova i bašti ima više nego prošle godine, ali je isti broj ugostitelja jer su "Kamiondžije" zakupile dva prostrana štanda.

Foto: jugmedia.rs

Sve je spremno

Ove godine dominiraju ugostitelji iz Leskovca i to, među njima, oni najbolji!

Tu je čuvena "Koliba", koja redovno izlaže još od 2006. godine, s vlasnikom Predragom Lazaravećem, koji će i ove godine, osmi put sa svojim kompanjonima praviti "najveću pljeskavicu na svetu", pa "Groš", "Koliba", "Tomina priča", "Dva drugara", "Badem", "Pera ždera", "Goran", "Miguel", ali i izlagači iz Koceljeve, Knjaževca i Čačka.

Foto: jugmedia.rs

Ovako je bilo prošle godine

Zakupljeno je i pet štandova isključivo za prodaju leskovačkog roštilj mesa, a sve su zakupili proizvođači iz Leskovca.

Od vatrometa, muzike do pljeskavice za Ginisa

Pod pokroviteljstvom Grada Leskovca, Turistička organizacija se potrudila da organizuje bogat program tokom sedam dana Roštiljijade. 

Najatratktivnije je kada majstori roštilja pripremaju džinovsku pljeskavicu, a prema programu to bi trebalo da bude u petak.

Večeras će posle vatrometa u Leskovcu pevati Željko Samardžić, a i narednih dana u prestonicu roštilja dolaze Bajaga i instruktori, Tropiko bend, Petar Grašo, YU grupa, Snežana Đurišić, Keba i mnogi drugi...

 

Niko od njih još nije istako cenovnike, kao da su tajna. Mi smo, ipak došli do jednog još neizloženog cenovnika i uočili da su cene skočile, a vlasnik tog restorana kaže da je to zbog toga što su porasle cene i u mesarama, za godinu dana od 25 do 30 odsto.

 

Cene skočile 

Porcija od 10 ćevapa je 550 dinara

Gurmasnka pljeskavica od 200 grama 420, a od 300 grama je 590, dok je 300 grama uštipaka, koje Leskovčani izvrsno spremaju – 580 dinara.

Bela vešalica od 200 grama je 660 dinara, dimljena iste težine je 720, a punjena 790 dinara.

Dvesta grama pečene kobasice je 390 dinara, komad lepinje 60 dinara, kilogram jagnjetine i prasetine 3.000, odnosno, 2.500 dinara.

U Turističkoj organizaciji, organizatoru ove jedinstvene gurmanske manifstacije na Balkanu, kažu da se gosti očekuju iz cele Srbije, a da ima najava organizovanih dolazaka iz Severne Makedonije, Bugarske i Slovenije, tradicionalni ljubitelji leskovačkih specijaliteta sa roštilja.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Rezolucija o Jasenovcu ne sme proći u Crnoj Gori jer ljuti Hrvate! Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović?!
Besramno!

Rezolucija o Jasenovcu ne sme proći u Crnoj Gori jer ljuti Hrvate! Zagreb preti Podgorici odmazdom! Šta će sad Spajić i Milatović?!

Crnogorski parlament raspravljaće o predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu tek krajem juna, tj. za mesec dana, iako je debata po planu trebalo da bude na dnevnom redu ovih dana. U međuvremenu, DPS "ražalovanog" Mila Đukanovića zahteva da se rezolucija momentalno povuče jer ljuti Hrvate, tačnije ruši dobre odnose sa jednom od država članica Evropske unije i dovodi u pitanje proces EU integracija. Istovremeno, zvanični Zagreb preti Podgorici odmazdom ako se usudi da raspravlja masakru 700.000 ljudi, uglavnom Srba, u ustaškom logoru Jasenovac!

31.05.2024

21:06

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set