• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. M.

08.11.2023

15:15

Šok oglas zaprepastio Srbiju! Samo se u ovom gradu ne čude!

Shutterstock/društvene mreže

Vesti

Šok oglas zaprepastio Srbiju! Samo se u ovom gradu ne čude!

Podeli vest

Tražim ranjenika oko 140 kg! Na lokalnoj stranici u Čačku i dalje je aktuelan ovaj oglas koji se brzo proširio društvenim mrežama. Ranjenika? - čudi se cela Srbija, samo se ovde još pitaju "pošto li je"....

Za Čačane kažu da im lična karta ne treba, jer ih po izgovoru lako prepoznaju, a oni "na lokalu" imaju izraze koji su samo njima razumljivi..."Alaudža", "čuma", "džakati", "džoka" pa i "ranjenik" su reči za koje im nije potreban rečnik.

Foto: Freepick

Potražnja za ranjenicima u čačanskom kraju

Rodoljub Petrović (83), novinar i publicista iz Čačka iz iskustva kaže da je bio u situacijama kada se neki događaj verodostojno mogao preneti samo uz upotrebu lokalizama".

- Znao sam da su ti pojmovi često razumljivi samo užoj čitalačkoj publici. Pojedini sinonimi u srpskom jeziku, prevedeni na čačanski sleng imaju potpuno drugo značenje, što će svakog pridošlicu zapanjiti. Recimo reč "ranjenik" u čačanskom kralju ne znači "ranjeni čovek", već je "ranjenik" - uhranjena svinja za klanje, odnosno tovljenik. U Čačku i danas možete čupi pitanje "pošto ranjenici po kilu" - priča Petrović koji iza sebe ima pet napisanih dela u kojima opisuje Čačak, Čačane pa i "čačaizme".

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Novi most na Moravi gotov do kraja novembra: Građevinci premostili reku
Srbija

Novi most na Moravi gotov do kraja novembra: Građevinci premostili reku

Radnici koji grade novi most na Zapadnoj Moravi u selu Mršinci između Čačka i Kraljeva, juče su montiranjem poslednjeg grednog nosača premostili reku. Radovi na izgradnji prelaza na opštinskom putu Mrčajevci - Mršinci napreduju brže od planirane dinamike i realna su očekivanja da most bude završen do kraja novembra ove godine.

01.11.2023

09:58

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set