• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

13.11.2023

09:56

Neobičan hobi profesora istorije iz Vlasotinca! Pogledajte šta radi posle škole (FOTO)

D. K.

Vesti

Neobičan hobi profesora istorije iz Vlasotinca! Pogledajte šta radi posle škole (FOTO)

Podeli vest

Profesor istorije iz Vlasotinca Aleksandar Jovanović sasvim sigurno je prosvetni radnik sa jednim od najneobičnijih hobija među svojim kolegama.

Na svom imanju u selu Gornja Lomnica kraj Vlasotinca čuva mangulice, a time se na području vlasotinačke opštine bavi još samo jedna porodica.

Jovanović kaže da nije želeo da njegova dedovina u Gornjoj Lomnici zaraste u šiblje i korov, pa je tamo najpre počeo da čuva pčele, nakon tri godine mangulice i prošle godine kokoške.

- Volim da radim, da korisno provodim slobodno vreme posle časova u dve osnovne i dve srednje škole, te otuda je na mom imanju sada više od 50 mangulica, 35 košnica i oko 100 koka nosilja-  objašnjava Jovanović.

Na ideju da uzgaja mangulice Jovanović je došao pošto je kupio imanje u komšiluku kroz koje protiče potok.

Foto: D. K.

Meso mangulica je izuzetno ukusno

- Znao sam da mangulice vole da se tokom leta valjaju u blatu i uvideo sam da bi taj deo imanja bio idealan za njihovo uzgajanje. To nisu zahtevne životinje, ali je potrebno da im se obezbedi dovoljno prostora i dovoljno vode. Jedu sve žitarice, travu, žir, voće i povrće. Dajem im i napolitanke koje jedna fabrika ovde prodaje u rifuzu, jer su polomljene tokom proizvodnje. Kad god sam u prilici  izvodim ih iz gatara u prirodu da pasu travu, jedu žir ili voće, poput šljiva džanarika- priča Jovanović.

Planira, kaže, da krdo poveća na stotinak svinja, tako da tek po koje prase proda, a ostale čuva za uzgoj. Svoje planove će realizovati, ukoliko država nastavi da daje dobre subvencije za mangulice.

Foto: D. K.

Aleksandar gaji i pčele

- Subvencije za krmače su 27.000 dinara, s tim što 15 odsto tog iznosa uzima matična služba. Doduše, ne isplaćuju svake godine redovno. Ove godine su na vreme isplatili. Ukoliko nastave tako, svakako ću povećati broj krmača- kaže naš sagovornik.

Po koju mangulicu zakolje za svoje potrebe, jer je meso, dodaje, izuzetno zdravo.

- Obrađujem svoje imanje, a uzeo sam u zakup i neke njive kako bi proizveo dovoljno stočne hrane. Imam podršku čitave porodice za ovo što radim, pomažu mi roditelji i supruga, mada ona sada prvenstveno ima posla oko našeg deteta. Nije baš lako svakodnevno dolaziti u selo i brinuti o toliko puno životinja, ali ono što mi olakšava posao je to što je Gornja Lomnica od Vlasotinca udaljena svega šest kilometara- objašnjava Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima, područje Vlasotinca, gde se nalazi i njegovo selo, pogodno je i za čuvanje pčela, tako da kada je dobra godina, u pčelinjaku ima dovoljno meda za prodaju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set