• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.03.2024

10:24

Ove banje Srbije će vas oduševiti! Imaju posebna lečilišta, a jedna se ističe po specifičnoj boji jezera

Printscreen YouTube, Shutterstock

Vesti

Ove banje Srbije će vas oduševiti! Imaju posebna lečilišta, a jedna se ističe po specifičnoj boji jezera

Podeli vest

Srbija može da se pohvali mnoštvom banja, koje predstavljaju važnu granu turizma. Pored popularnih Vrnjačke i Sokobanje, ima još nekoliko destinacija koje vredi posetiti. Kako zbog lekovitih svojstava, tako i zbog prirodnih lepota.

Vrnjačka Banja nalazi se na oko 200 kilometara od Beograda, a nudi mnoštvo turističkih atrakcija, zbog čega već dugi niz godina nosi titulu omiljene banje u Srbiji koju posećuju ne samo domaći turisti već i stranci.

Klima u Vrnjačkoj banji je umereno-kontinentalna sa uticajem planinske klime.

U njoj se nalazi sedam mineralnih izvora, a to su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina).

Vrnjačka banja ima veoma dugu tradiciju kao lečilište, još su Rimljani u periodu od 2. do 4. veka na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru izgradili svoje lečilište Aquae Orcinae.

Foto: 3,2,1 Srbija

 

O tome nam svedoče arheološke iskopine, odnosno bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnogo kovanog novca koji je ostavljen u lekovitom izvoru.

Sokobanja

Sokobanja se nalazi u centralnom delu istočne Srbije, u kotlini reke Moravice, na nadmorskoj visini od 400 metara.

Okružena je planinama Ozrenom i Rtnjem, zbog čega se može pohvaliti izuzetno čistim vazduhom.

Obiluje i termomineralnim izvorima, a važi za jednu od najlepših banja u Srbiji. O njoj možete čuti i zanimljive legende i priče, poput onoj o Lepteriji. Jedno je sigurno, u Sokobanji vam sigurno neće biti dosadno.

Banja Vrujci

Banja Vrujci nalazi se podno Maljena i Suvobora, a leži u dolini reke Toplice. Nalazi se na samo 92 kilometra od Beograda, što je čini idealnom destinacijom za kratak predah od gradske vreve.

Još jedna od prednosti ovog lečilišta jeste i relativna blizina Divčibara, ali i Rajca, dok se sama banja nalazi na potezu između Ljiga i Mionice, a najbliži grad je Valjevo.

Foto: RINA.rs

 

Nalazi se na nadmorskoj visini koja se kreće između 179 i 252 metra, zbog čega važi za jednu od najnižih u našoj zemlji.

Termalne vode u banji Vrujci su kalcijumsko-magnezijumske sa prosečnom temperaturom od 27 stepeni.

Lekovita svojstva vode i banjskog blata ogledaju se u lečenju reumatskih oboljenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti i drugih oboljenja.

Selters banja

Nadomak Beograda, u podnožju planine Kosmaj, nalazi se Selters banja, koja je poznata po svojim lekovitim vodama i blagotvornom uticaju na zdravlje ljudi.

Selters banja predstavlja idealno mesto za sve one koji traže mesto za odmor koje je blizu grada, i na koje mogu da odu svakog vikenda.

Lekovita svojstva vode u Selters banji poznata su više od 100 godina. Ona pomaže kod povreda zglobova i mišića, kao i kod oboljenja krvnih sudova i disajnih organa.

Pored odlaska na lekovite tretmane, posetioci mogu da uživaju u šetnji, planinarenju, biciklizmu i drugim aktivnostima na otvorenom.

Posebno su popularne šetnje stazama koje vode do obližnjih vidikovaca sa kojih se pruža predivan pogled na okolinu. U blizini se nalaze i kulturno-istorijski spomenici.

Pačirska banja

U neposrednoj blizini Bačke Topole i Subotice nalazi se Pačirska banja, kupalište sa termalnom vodom koje je jedinstveno u Vojvodini i uopšte u ovom delu Evrope.

Foto: printskrin/jutjub/Pajina svaštara

 

Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Voda je obogaćena i mineralima. Sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje.

Ono što posebno izdvaja ovu banju od ostalih jeste jezero neverovatne ružičaste boje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!
PAKAO

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!

Iako naučnici imaju alate i metode da izmere uticaj klimatskih promena - kako se to može učiniti pa da pojedinac, u okviru vlastitog života, ima neku vrednost kojom bi izmerio kako se, pod uticajem klimatskih promena, menja i njegov život? Nije lako zamisliti šta je tačno "prosečno globalno zagrevanje od 1,5 °C ili 2 °C" i na koji će nam način izmeniti svakodnevni život.

28.04.2024

12:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set