• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/A. Ć.

13.03.2024

15:17

Noć strave i užasa! Obeležena godišnjica pogroma pirotskih Jevreja

A. Ć.

Vesti

Noć strave i užasa! Obeležena godišnjica pogroma pirotskih Jevreja

Podeli vest

Pre tačno 81 godinu, u Pirotu se desio jedan od najstravičnijih događaja u istoriji grada, koga mnogi porede sa Kristalnom noći...

Reč je o nasilničkoj akciji nacista nad Jevrejima u noći između 8. i 9. novembra 1938. u Nemačkoj i Austriji, koja se smatra početkom holokausta.

U Pirotu su bugarski fašisti tokom noći između 12. i 13. marta 1943. godine, popisali 178 pirotskih Jevreja, muškaraca, žena, dece, i odveli ih najpre u Bugarsku, odakle su svi transportovani u nacističke logore smrti, tačnije logor Treblinku.

Predsednica Gradske skupštine Dragana Tončić na komemorativnoj svečanosti koja je održana u Jevrejskoj ulici, nekadašnjoj Jevrejskoj mahali, pored spomenika u obliku Davidove zvezde koji je postavio Grad Pirot u znak sećanja na Jevreje, podsetila je da je Jevrejska zajednica u to vreme predstavljala u svakom pogledu elitu Pirota. 

- Među Jevrejima je bilo mnogo poznatih zanatlija, trgovaca, advokata, farmaceuta. Celokupna zajednica je za samo jednu noć, doživela stravičnu sudbinu, a jedino je spašeno par dečaka, koje su, rizikujući svoje živote i živote svojih ukućana, od hapšenja uspeli da spasu njihove komšije, Piroćanci - rekla je Tončić. 

Pirot svake godine velikom svečanošću obeležava stravičan događaj, uz prisustvo vrhovnog rabina Jevrejske zajednice Isaka Asijela, a prošle godine, kada je obeleženo 80 godina od strašne tragedije, događaju je prisustvovao lično najveći lovac na naciste, Efraim Zurof. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set