• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV /S. R.

13.03.2024

16:30

(VIDEO) Ovo vredi bogatstvo! Unikatni radovi u muzeju "Ras"

Informer TV/S. R.

Vesti

(VIDEO) Ovo vredi bogatstvo! Unikatni radovi u muzeju "Ras"

Podeli vest

Ljubitelji domaće radinosti u Novom Pazaru u prilici su da posete izložbu rukotvorina u muzeju "Ras" i pazare tradicionalno izrađeni nakit i nošnju ovog kraja...

Izložba je posvećena očuvanju starih zanata koji polako nestaju, ali od zaborava ih čuvaju vredne članice udruženja žena.

Enisa Lalić  je jedna od mlađih članica koja je s ponosom predstavila svoje ručne radove. Veze i slika već četiri godine. Kroz svoj rad pokušava da spoji tradicionalno sa moderinim.

Foto: Informer TV/S. R.

Spoj starog i modernog

 

Ove žene uspele su da ponovo ožive ćilim, bez koga nekada nijedna kuća nije bila, a danas se, kažu, vrednuje kako i zaslužuje.

- Predstavila sam svilenu, modernu kapu, koja je rađena starom tehnikom, koja se koristila na košuljama, na "ojice". Mi to sada radimo na moderan način. Ojice se stavljaju na nakit, marame, kape. Vrlo je važno sačuvati tradiciju, zato što kada imamo tradiciju mi postojimo - rekla je Lalić.

Foto: Informer TV/S. R.

Tradicionalna kapa sa ojicama, cvetićima

 

 

Od materijala starog više od jednog veka Esmana Kurtanović uspela je da napravi modernu torbu.

- Ovaj materijal stajao je više od 100 godina i ja sam ga nasledila. Dobila sam inspiraciju da napravim modernu torbicu, koju mogu danas da nose mlade devojke. Sve se nekada ručno radilo.  Torbica je rađena od posebne vrste vune, koja je tanko predena, pa se posle na ležeći razboj tkalo - objasnila je Kurtanović.

Foto: Informer TV/S. R.

Esmana Kurtanović

 

Predsednica udruženja žena Pazarski bazar rukotvorina Raza Nikšić kaže da je cilj izložbe da se na neki način prikaže očuvanje starih zanata i da ih prenesu na mlađe naraštaje.

- Ovde su sve naše rukotvorine potekle od starih zanata, koje smo prilagodili novijem vremenu i tako da budu moderne. Uglavnom su predstavljeni radovi koji su potekli iz ćilimarstva. Sve je tkano. Drago mi je da se stare vrednosti vraćaju, smatarmo da smo našom promocijom uspele da oživimo veliki broj starih zanata - rekla je Nikšić.

Izložbu "Savremeno i tradicionalno" podržao je i muzej Ras, čije će zidove ručni radovi žena krasiti još nekoliko dana.

Pogledajte prilog Informer TV:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ova haljina vredi bogatstvo! Senka je zaustavila vreme svojom kreacijom!
Da li ste je negde videli

Ova haljina vredi bogatstvo! Senka je zaustavila vreme svojom kreacijom!

Portret ''Devojka u plavom'' jedno od najlepših dela srpske umetnosti 19. veka koji je naslikao Đura Jakšić nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu u okviru stalne postavke. Mladi slikar je na osnovu skica i crteža lepe Emilije Mile Popović u koju je bio nesrećno zaljubljen, naslikao njen portret, ali u Kikindi, gde je Đura upoznao lepu kafedžijinu ćerku, čuvaju njenu plavu haljinu...

26.02.2024

10:20

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set