• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/G. R.

21.03.2024

16:40

Svaki šesti testirani ima HPV u Šapcu! Zato je uvedeno vakcinisanje srednjoškolaca i vikendom!

G.R.

Vesti

Svaki šesti testirani ima HPV u Šapcu! Zato je uvedeno vakcinisanje srednjoškolaca i vikendom!

Podeli vest

Do početka marta u opštinama Mačvanskog okruga protiv HPV (humanog papiloma virusa) kompletno je vakcinisano 1.200 dece, a oko 1.500 je primilo prvu dozu vakcine. U Zavodu za javno zdravlje u Šapcu ocenjuju da očito još nije razvijena svest da je ova vakcina "udarno oružje" protiv infekcije.

- Očekujemo da roditelji obezbede svojoj deci zdravu budućnost. Da njihove ćerke nikada ne dobiju karcinom grlića materice, a da dečaci ne obole od karcinoma i mnogobrojnih bolesti koje izaziva HPV. Potrebno je da svaki roditelj zna da će biti odgovoran ako njegovo dete oboli od bolesti koje izaziva HPV - rekao je dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

 

Foto: G. R.

Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu

 

Zbog plasiranja netačnih informacija, kako je rekao, važno da se mladi ljudi upoznaju gde mogu da dobiju tačne informacije o prvenciji i zaštiti svog zdravlja.

 

Za učenike 12 srednjih škola u Mačvanskom okrugu lekari iz Zavoda za javno zdravlje su organizovali predavanja o opasnostima HPV infekcije, reproduktivnom zdravlju i značaju HPV vakcine. Očekuje se da oni koji su prisustvovali predavanjima kao edukatori informacije i stečena znanja prenesu drugovima i drugaricama i tako doprinesu zdravstvenom prosvećivanju vršnjaka.
Pokrenuta je akcija"HPV - svaki dan" pa od nedavno na punktu Službe za zdravstvenu zaštitu dece
Doma zdravlja"Dr Draga Ljočić", vakcina može da se primi svakodnevno i vikendom od 8 do 19
časova.


- Ova akcija će trajati do kraja aprila. Deca starija od 15 godina mogu samostalno da se jave i vakcinišu, a mlađa od 15 godina treba da dođu u pratnji roditelja - rekli su u Zavodu za javno zdravlje. 

Predložiće i da se u domovima zdravlja u preostalih sedam opština Mačvanskog upravnog
okruga vakcinacija protiv HPV virusa obavlja svakodnevno.

Direktor Vujković je istakao da se na HPV virus u Zavodu za javno zdravlje testiralo 235 Šapčana, od kojih je 40 odsto imalo pozitivan nalaz na prisustvo HPV virusa, a pojedini i na prisustvo više tipova ovog virusa.
- U laboratorijama naše ustanove rade se i analize genotipizacije virusa i svaka osoba može da da se testira i tako pravovremeno otkrije moguće prisustvo virusa - kaže Vujković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set