• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/istorijski zabavnik

03.04.2024

08:30

O njemu nismo učili u školama! Premijer izvršio samoubistvo jer nije hteo da učestvuje u ubijanju srpske dece

Istorijskizabavnik.rs

Vesti

O njemu nismo učili u školama! Premijer izvršio samoubistvo jer nije hteo da učestvuje u ubijanju srpske dece

Podeli vest

Znate li ko je bio Pal Teleki? Da li vam znači nešto njegovo ime? Ne? A trebalo bi... Ovaj mađarski premijer oduzeo je sebi život na današnji dan 1941. godine i to zato što nije hteo da napadne Jugoslaviju i učestvuje sa Hitlerom u ubijanju našeg naroda.

Sin mađarskog političara i ministra unutrašnjih poslova Geze Telekija i Irene Murati, ćerke bogatog grčkog trgovca, Pal, rođen je u Budimpešti 1879. godine. Studirao je pravo i političke nauke, a doktorirao je ekonomiju.

Pre Prvog svetskog rata, u kojem se borio kao dobrovoljac, postao je univerzitetski profesor i jedan od najvećih eksperata u polju geografije i društveno-ekonomskih poslova.

Pal Teleki bio je prilično kontroverzna figura mađarske istorije, ovaj naučnik bio je premijer Mađarske u nekoliko navrata (1920-1921, 1939-1941) i trudio se da očuva autonomiju svoje zemlje pod teškim političkim okolnostima. Međutim, poznat je i po tome što je prvi u Evropi doneo protivjevrejski zakon, malo posle Prvog svetskog rata, uskrativši Jevrejima puno pravo na obrazovanje.

Kao takav, sarađivao je sa nacističkom Nemačkom još u ranim fazama Drugog svetskog rata. Nadao se da će Mađarska imati koristi od Nemačke u vraćanju izgubljenih teritorija, međutim, shvatio je da njegovoj zemlji preti prevelika opasnost od Hitlera.

Podržao je razbijanje Čehoslovačke i Rumunije, premda nije hteo da omogući pristup mađarskoj železnici kako bi olakšao napad na Poljsku 1939. godine, uz obrazloženje da u toj zemlji živi miroljubiv narod. Tako je preko 100.000 poljskih vojnika i civila pobeglo iz Poljske i prešlo granice Mađarske.

U aprilu 1941. Pal Teleki se našao pod velikim protiskom. Nemačka je tražila njegovu pomoć u napadu na Jugoslaviju lažući o dešavanjima u našoj zemlji. Sa druge strane, Velika Britanije pretila je ratom ako Nemci pređu preko mađarske granice.

Teleki je bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru između Jugoslavije i Mađarske. Teleki, ako je nešto cenio u životu, bila je to principijelnost a sada, štagod da uradi, pogazio bi datu reč.

Bio je to i suviše veliki pritisak za ovog čoveka, a izlaza nije bilo. Teleki je, kada je dobio potvrdu da su nacističke trupe ušle u Mađarsku, na današnji dan 1941. godine, stavio pištolj u usta i ubio se. Na stolu je ostalo pismo upućeno Miklošu Hortiju, mađarskom regentu.

“Vaše visočanstvo, pregazili smo svoju reč i to iz kukavičluka, nismo ispoštovali sporazum trajnog mira sa Jugoslavijom. Nacija to oseća, a mi smo odbacili svoju čast. Sada smo saveznici nitkova jer ni jedna reč o navodnim zločinima nije tačna. Ni protiv Mađra, čak ni protiv Nemaca. Postaćemo lopovi! Krašćemo ljudska tela i duše! Nacija smeća. Nisam te sprečio u tome. Ja sam kriv.”  pisalo je u oproštajnom pismu.

Foto: Istorijskizabavnik.rs

Pal Teleki i njegovo oproštajno pismo

 

Nemačka je tri dana kasnije, 6. aprila 1941. godine napala Jugoslaviju. Mnogi istoričari Telekijev čin posmatraju kao patriotsko delo i znak protesta protiv okupacije.

Njegovo samoubitvo je bilo žrtva koja je trebalo da njega i njegov narod oslobodi krivice za učešće u napadu Nemačke na Jugoslaviju - zapisao je kasnije britanski premijer Vinston Čerčil.

Što se Britanije tiče, čije se reakcije Pal Teleki toliko plašio, ona je nakratko prekinula odnose sa Mađarskom, ali rat nije objavila sve do decembra te godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set