• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.04.2017

23:35

ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE DŽONSON: Želimo jaku Srpsku unutar BiH, Dodiku otvorena evropska vrata!

Balkan

ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE DŽONSON: Želimo jaku Srpsku unutar BiH, Dodiku otvorena evropska vrata!

Podeli vest

Želimo snažnu i uspešnu Republiku Srpsku u sklopu snažne i uspešne Bosne i Hercegovine, a Miloradu Dodiku su evropska vrata otvorena, kaže šef Forin ofisa Boris Džonson

Na pitanje o sankcijama SAD Miloradu Dodiku i da li će se britanska Vlada pridružiti tim rigoroznim merama, Džonson koji je nedavno boravio u poseti BiH, Džonson u intervjuu za Euroblic kaže:

- Delimo zabrinutosti zbog kojih su SAD donele odluku da uvedu sankcije protiv predsednika Dodika. Neustavni referendum u RS prošle godine bio je nameran pokušaj da se podrije vladavina prava i Dejtonski mirovni sporazum. Zasad, mi i naši evropski partneri odlučili smo da ostavimo otvorena vrata predsedniku Dodiku da se vrati na konstruktivni put i nadamo se da će on to uraditi."

ŽELJKA CVIJANOVIĆ SA DŽONSONOM: Srpska je ispunila sve obaveze Reformske agende

Komentarišući najave Dodika da bi 2018. mogao da raspiše referendum o nezavosnosti RS, Džonson kaže da u sklopu Saveta za implementaciju mira postoji potpuni konsenzus da entiteti postoje samo kao deo BiH i nemaju pravo otcepljenja.

- Referendum o jednostranom otcepljenju RS bio bi neustavan i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma- kazao je on.

On je dodao da Britanija podržava BiH na njenom evropskom putu više od 20 godina i da će to nastaviti i posle Bregzita.

BORIS DŽONSON OBEĆAO BOSANCIMA: Britanija predana miru i stabilnosti regiona

O bezbednosnoj situaciji na Balkanu Džonson kaže:

- Poboljšanje stabilnosti i bezbednosti zapadnog Balkana je naš prioritet. Ključno je da sve vlade u BiH rade zajedno na usmeravanju na budućnost i na izbegavanju nestabilnosti koje sami izazivaju. Nastavićemo da radimo sa regionom kako bi zapadni Balkan učinili stabilnim, sigurnim i prosperitetnim.

On je dodao i da je zvanični London zabrinut zbog uticaja ekstremizma na BiH, ali je istovremeno pozdravio vođstvo reis-ul-uleme Kavazovića i Islamske zajednice u BiH koji su stali u odbranu tradicionalnih vrednosti evropskog islama i protiv stranih uticaja.

Osvrnuvši se na proces Bregzita, Džonson kaže da Britanija napušta EU, ali ne i Evropu.

- Mi ćemo biti domaćini samita o zapadnom Balkanu 2018. i to je snažan signal našeg kontinuiranog angažmana. Samit će pomoći da se dalje radi na zajedničkom cilju garantovanja stabilnosti zapadnog Balkana- zaključio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija