• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

30.09.2020

19:29

SRBI, NE MEŠAJTE SE, HRVATI RASTURAJU BIH PO MERI SRPSKE?! Sarajevo besni, ali ne može da spreči ono što Zagreb radi!

Balkan

SRBI, NE MEŠAJTE SE, HRVATI RASTURAJU BIH PO MERI SRPSKE?! Sarajevo besni, ali ne može da spreči ono što Zagreb radi!

Podeli vest

Izmene izbornog Zakona u BiH potrebne su iz više razloga ali je trenutno na delu pokušaj da Hrvati u BiH dobiju veća prava. Hrvatski premijer Andrej Plenknović u onlajn konferenciji UN rekao je da treba da se izmeni Dejtonski sporazum. Zato Zagreb razgovara sa nacionalnim predstavnicima naroda u BiH, a ne sa zvaničnicima ove države

To je stav političkog analitičara iz Banjaluke Anđelka Kozomore povodom očigledne diplomatske ofanzive Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. On kaže i da je odabir sagovornika po nacionalnom liderstvu uzrok toga što je besan hrvatski član predsedniptva BiH Željko Komšić. On, uz Šefika Džaferovića koji je predsedavajući BiH, nije pozvan u Zagreb na razgovore.

- Komšić ne besni jer se Zagreb, kako kaže, meša u unutrašnje stvari BiH već, što su posle posete Milorada Dodika, u posetu Zagrebu pozvani i Bakir Izetbegović, predsednik SDA, i Dragan Čović, predsednik HDZ BiH, a sva trojica su predstavnici naroda - kaže Kozomora.

Zagreb želi entitet za Hrvate

Hrvati su jasno dali do znanja da žele da se u BiH razgovara o drugačijoj podeli na nacionalnoj osnovi, odnosno, o većim pravima Hrvata koji su potupno majorizovani u Federaciji, napominje naš sagovornik ukazujući i da je hrvatski premijer govorom pred UN jasno uputio signal na šta Zagreb cilja.

- Doduše, zvaničnici Hrvatske nisu javno govorili o stvaranju trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, posle sastanka sa Miloradom Dodikom ili ostalom dvojicom sagovornika iz BiH, ali mislim da je jasno kakve promene žele u BiH - napominje Kozomora.

Raspakivanje Dejtona bi uništilo RS

Naš sagovornik smatra da je ovo bila tema i zbog koje je Dodik kao srpski predstavnik u BiH, prvi pozvan u Zagreb, jer su hteli da čuju mišljenje najveće etničke grupe. Dodik je doduše, odavno govorio da nema ništa protiv da Hrvati dobiju svoj entitet u BiH. Sad Zagreb želi da čuje stavove i druga dva nacionalna predstavnika naroda u BiH - Bošnjaka i Hrvata, odnosno, stavove Izetbegovića i Čovića.

- Međutim, podsećam da Hrvati ne mogu da dobiju svoj entitet bez uzimanja dela teritorije Republike Srpske, jer su hrvatski Kantoni presečeni sa RS. Što znači da bi svako raspakivanje Dejtonskog sporazuma bila ujedno i velika opasnost po Republiku Srpsku - objašnjava Kozomora.

Foto: printscreen

Jedini način da se to desi, a da se ne poremeti RS je da iza raspakivanja Dejtonskog sporazuma čvrsto stanu - Rusija i Amerika.

TURSKA PREDLOŽILA RUSIJI - REŠIMO SUKOB U NAGORNO-KARABAHU "OPROBANOM METODOM"! Moskva iskulirala Ankaru - NIJE IM TO SIRIJA!

- Unapred je jasno da Amerika neće stati iza RS, a na štetu Bošnjaka. Po meni, to bi bila suluda igra koja bi skupo koštala RS, i koja bi mogla da izazove novi sukob u BiH, čak i oružani - upozorava Kozomora.

Bakir nikada neće pristati

On kaže da izborni zakon može da se menja amandmanima i za to ne bi bilo potrebno uopšte dirati Dejtonski sporazum, a čak ne mora ni da se piše novi zakon. Međutim, nije siguran da će Izetbegović to prihvatiti:

- Osim ako ga zapadni mentori na to nateraju. Uostalom, Bakir je već javno i rekao: "Dokle god možemo da biramo hrvatske predstavnike mi ćemo to da radimo".  Dakle, nikada Izetbegović neće pristati na izmene ovog zakona i oduzeti pravo Bošnjacima da biraju hrvatske predstavnike u vlasti", uveren je on.

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Zagreb je u proteklih nekolko dana u posetu pozvao prvo Milorada Dodika, a zatim Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, navodno, zbog lakšeg dogovora oko izmene izbornog zakona što bi i Hrvatima koji su u sklopu Federacije omogućilo da samostalno biraju svog predstavnika u vlasti BiH.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ivan Smederevac

pre 3 godine

Назире се излаз на море Републике Српске/Србије... :-)

Vera

pre 3 godine

Zagreb je EU i ovde je Regionalni lider i ništa ne rastura nego samo postavlja relane i demokratske uslove na putu u EU koji se moraju ispuniti i.

Hag

pre 3 godine

ha ha ha Nazire se ukidanje tzv.rs,fbih i kantona a uredjenje BiH utemeljeno na općinama! Nije ni informeri informerovci toliko glup i glupi!!!HRV je NATO i EU,SRB ne podnose nikako,i vi pišete da HRV želi u svom srcu/središtu države imati pravoslavne klero/fašiste?!Zašto Oluja,Maestral....zašto čišćenje smeća iz HRV?! Mile Laktašenko je zapadni/američki čovjek i radi šta mu se kaže inače bi odavno otišao na isti način kako je i došao-na britanskom tenku ;) Sjedite,uzmite kokice i posmatrajte....samo opušteno ;)

Stojan

pre 3 godine

To je hrvatski stos. Oni imaju hrvatsko bosnjacku federaciju i neka je resavaju bez RS. Rs ne sme da prihvati izmenu Dejtona, jer to povlaci ostale negativne posledice. Dodik da se cvrsto drzi Dejtona, a neka ssvadjaju oni koji su stvorili federaciju.

sledeća vest

Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura! Uživo
Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

Vesti

Lilly Drogerie poklanjaju Radosnice
Društvo

Lilly Drogerie poklanjaju Radosnice

Svaki roditelj uživa u svakom koraku odrastanja svojih mališana, a posebno voli da zabeleži one važne trenutke. Upravo iz tog razloga, Lilly Drogerie odlučile su da dodatno obogate te posebne trenutke u okviru svog programa Lilly Junior.

19.03.2024

15:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija